23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları okullarda devam ediyor. Bu kapsamda Kırklareli Merkez Atatürk İlk ve Ortaokulu'nda düzenlenen etkinliklerle de 23 Nisan öğrenciler tarafından kutlandı. Kutlamalar nedeniyle okul bahçesinde sucuk-ekmek ve ayran satışı yapılırken şiirler okundu, halaylar çekildi. Etkinlikler saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Öğrenci Andını 3-C sınıfı öğrencisi Sude Alkan okuttu. Kutlama programını 8-A sınıfı öğrencisi Damla Değirmenci ile 8-C sınıfı öğrencisi Fatih Işık sundu. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı ise Uzman Sosyal Bilgiler Öğretmeni Zafer Kalkan yaptı. 23 Nisan 1920'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılış günü olduğunu anımsatan Kalkan, her 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı birlikte kutladığımızı belirtti. Egemenliğin "yönetme yetkisi", ulusal egemenliğin ise "yönetme yetkisinin ulusta olması", olduğunu belirten Kalkan şöyle konuştu;
"Osmanlı imparatorluğu döneminde egemenlik padişahta idi. Padişah ülkeyi dilediği gibi yönetirdi. İmparatorluğun son yıllarında padişahlar rahatlarım düşündüler. Yurt bakımsız kaldı. Ülke sorunları yüzüstü bırakıldı. Bu sırada Birinci Dünya Savaşı başladı. Savaş dört yıl sürdü. Bizimle birlikte olanlar savaşta yenildi. Savaş kurallarına göre biz de yenilmiş sayıldık. Yurdumuz İngilizler, Fransızlar, Yunanlılar, İtalyanlar tarafından paylaşıldı. Padişah ve yandaştan ülkenin paylaştır/İmasına ses çıkarmadılar. Mustafa Kemal Paşa Ulusal Kurtuluş Savaşı'm başlatmak için İstanbul'dan Samsun'a 19 Mayıs 1919 günü geldi. Samsun'dan Amasya'ya, oradan Erzurum'a ve Sivas'a gitti. Sivas ve Erzurum'da kongreler topladı. Mustafa Kemal Paşa egemenliğin ulusta olduğuna inanıyordu. Bu inançta 'Ulusu yine ulusun gücü kurtaracaktır. Tek bir egemenlik vardır, o da ulusal egemenliktir' diyordu. Yurdun dört bir yanından seçilip gelen temsilciler -milletvekilleri - Ankara 'da 23 Nisan 1920 günü toplandılar. Bugün Kurtuluş Savaşı Müzesi olan bu yapı tek katlıdır. O yıllar ülkemiz yokluk yoksulluk içindeydi. Milletvekillerinin oturduğu sıralar bir okuldan getirildi. Meclis gaz lambası ite aydınlanıyor, soba i/e ısınıyordu. Top seslerinin Ankara 'da duyulduğu zamanlarda bile meclis düzenli toplandı. Ulusal Kurtuluş Savaşımızla ilgili bütün kararlar bu mecliste alındı. Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde ulusumuz dünyaya Ulusal Kurtuluş Savaşı dersi verdi. Ezilen uluslara kurtuluş yolunu açtı. Bağımsızlık savaşının öncüsü olan kurtuluş savaşımız yeryüzünün öteki uluslarına örnek oldu. 23 Nisan 1920 ilk Büyük Millet Meclisimizin toplandığı gündür. 23 Nisan, ulusun yönetme yetkisini kullanmaya başladığı gündür. Bu gün Milli Egemenlik Bayramımızdır. 23 Nisan dünyada kutlanan ilk çocuk bayramıdır. Atatürk'ün Türk çocuklarına armağan ettiği bu bayram şenliklerine son yıllarda yabancı ulusların çocukları da katılmaya başlamıştır. Atatürk çocuklara çok değer verir, gezilerinde okullara uğrar, ders dinler, sorular sorardı. "Bugünün küçükleri yarının büyükleridir." diyen Atatürk, yönetimin bayram süresince öğrencilere bırakılması geleneğini başlattı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı egemenliğin ulusta olduğu düşüncesinin kabul edildiği gündür. Çocuk bayramıdır. Yarının büyükleri olan siz çocukların bayramım yürekten kutlarım."
Zafer Kalkan'ın konuşmasının ardından 1-B sınıfı öğrencileri ellerinde "23 Nisan" yazısının birer harf ve rakamı ile okul merdivenlerinde yerlerini alarak "23 Nisan" isimli şiirlerini okudular. Ardından yine 1'nci sınıf öğrencileri tarafından halk oyunları gösterisi düzenlendi. 23 Nisan ile ilgili şiirlerin okunduğu kutlama programında ayrıca 2. sınıflar tarafından Memleketim şarkısı eşliğinde müzikli oyun sahneledi. Etkinlikler Atatürk Oratoryosu ve yarışmalarla devam etti.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol