2023-2024 Balıkçılık Av Sezonu; Peki amatör balıkçılar nelere dikkat etmeli?

“2023-2024 Balıkçılık Av Sezonu" yapılan törenle açıldı. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde, balıkçılık her geçen daha da önemli bir hale dönüşüyor. Bununla birlikte deniz ürünlerinin sofralarda edindiği yer de git gide artıyor. Besin değeri olarak yüksek olan deniz ürünlerinin mineral bakımından da oldukça zengin olduğu biliniyor.

Av sezonunun açılmasıyla birlikte amatör balıkçılar da vira bismillah dedi. Çok sayıda gölet ve baraj olan ilimizde, amatör balıkçılar balık tutmaya başladı bile. Peki amatör balıkçıların avlanırken nelere dikkat etmesi gerekiyor.
23 Mayıs 2007 yılı 26530 sayılı yasa ile Avlanmanın Tamamen Yasaklandığı İç Sular listesinde Kırklareli, Merkez Ahmet Bey göleti, Dokuzhöyük köyü göleti, Vize Kazandere, Demirköy Akgöl, Kazan, Pabuç, Velika dereleri yer alıyor.
Kaynakları verimli kullanmak
Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, su kaynaklarının önemine değindiği açıklamasında “Okyanuslar ve denizler, yeryüzünün yüzde 70' ini kaplamaktadır, tüm canlı yaşamın yüzde 80' ini barındırmaktadır, önemli karbon yutak alanıdır ve soluduğumuz havanın yüzde 50' sini üretmektedir.

Yaşam için çok önemli olan ve ülkemizin üç tarafını kaplayan denizlerimizde, Bakanlığımızın Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün yaptığı yoğun çalışmalar neticesinde, her geçen gün daha fazla üretim yapılıyor. Yapılan çalışmaların, sürdürülebilir ve karlılığının artması için, Bakanlığımızın verdiği destekler her geçen gün artmaktadır. Bu desteklerden yararlanmak isteyen balıkçılarımıza ise, kapılarımız sonuna kadar açık olacaktır. Balıkçılarımıza, bereketli, kazasız ve bol kazançlı bir av sezonu diliyorum" dedi.
Su ve deniz ürünü bakımından oldukça zengin olan Trakya Bölgesi ve Kırklareli ilinde özellikle amatör balıkçılıkta, dengeli ve düzenli avcılık için yoğun mesai harcanıyor. Kurallarda belirtildiği şekilde avcılık faaliyetlerinin sürdürülmesi ile su ve su ürünü kaynaklarının korunması oldukça önemli bir hal aldı. Dünya genelinde su kaynaklarının önem kazanması ve mevsimsel sıcaklıkların doğal durumundan daha yukarıda seyir etmesiyle deniz ürünlerinin de korunması önem kazanmış durumda.
Amatör Balıkçıların Avlanmalarına İlişkin Usul ve Esaslar
1380 Sayılı Su Ürünleri Kanuna bağlı olarak çıkarılan 5/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2020/21) 1/9/2020- 31/8/2024 tarihleri arasında geçerli olup amatör balıkçılığın belirli kurallar çerçevesinde yapılmasını sağlamak üzere kullanımına izin verilen avlanma araçları ile ticari amaç dışı su ürünleri avcılığı yapacak olanların avlanmalarına ilişkin Amatör Balıkçıların uyması gereken usul ve esaslar belirlemektir.
Yasak detayları
İç sularda yapılan amatör balıkçılık faaliyetlerinde yem amaçlı canlı balık kullanımı yasaktır. Bir amatör balıkçı livar ya da yem kovası içerisinde, çizelgede yer alan türlerden, en fazla 30 adet yemlik balık bulundurabilir. İçs ularda livar ya da yem kovası içerisinde canlı olarak yemlik balık bulunduramaz. Yemlik balıklar, avlanması hedeflenen türün avcılığının serbest olduğu dönemde avlanabilirler. Yemlik balık boyu azami 12 cm olup bundan büyük boylar, avlanabilir balık sınıfında değerlendirilir. Yasal sayı ve boy sınırlamaları dâhilindeki deniz ve tatlı su balıkları yem amacı ile kullanılabilir. İç sularda yemlik balıkların canlı olarak başka bir içsuya nakli yasaktır. Tilipya Azmanı (Tilapia sp.), Havuz Balıkları (Carassius sp.), Gambusia (Gambusia holbrooki), Çizgili Sazan-Çakıl Balığı (Pseudorasbora parva), Gümüş Balığı (Atherina boyeri) için boy ve sayı limiti yoktur, kapalı sezon bulunmamaktadır. Bu balıkların canlı yem olarak kullanılması, bir iç sudan başka bir iç suya taşınması yasaktır. Amatör balıkçılıkla avlanmış olan her türlü su ürününün satışı, canlı olarak nakledilmesi ve başka kaynaklara bırakılması Yasaktır. Bu Tebliğde belirtilen avlanması yasak olan türlerin ve bunlara ait kabuk ve benzerlerinin tahnit edilmiş örneklerinin alımı, satımı, pazarlarda ve iş yerlerinde alım satım amacıyla bulundurulması ve sergilenmesi yasaktır.
Deniz ve iç sularımızda yapılacak balıkçılık yarışmaları Bakanlığın iznine tabidir. Bu kapsamda izin verilen alanlarda yarışma süresince yarışmacılar dışındakilerin avcılık yapması Yasaktır. Yasaklanan av araç ve gereçlerinin avlanma mahallinde bulundurulması yasaktır. Su ürünleri yetiştiriciliği yapılan kafeslere 100 metreden, karada kurulu tesislere ise 200 metre daha yakın mesafede avcılık yapılması yasaktır. Tırıvırı-paraşüt olarak adlandırılan av aracının üretimi, satışı, istihsal yerleri civarında bulundurulması ve su ürünleri avcılığında kullanılması yasaktır. Elektrik akımı, elektroşok, tüp gaz ve hava tazyiki yöntemleri, ok, yay, mavzer, av tüfeği ve benzeri her türlü silah, yaba, balyoz ve benzeri araçların amatör avcılıkta kullanımı yasaktır. Amatör balıkçılıkta avlanma amaçlı her türlü ışık kullanımı yasaktır. Ancak, can ve mal güvenliği açısından 50 wattı geçmemek koşuluyla tekne içerisinde ve kıyıda aydınlatma amaçlı kullanılan ışık bu kapsamda değerlendirilmez.
Bakanlıkça, balık çiftliklerindeki kafeslerin hasara uğraması halinde amatör balıkçılık faaliyetlerine geçici olarak sınırlama veya yasaklama getirilebilir. Bu Tebliğde kişi başı kullanılabilecek av aracı sayısı belirtilenlerin dışında kullanımı serbest diğer av araçlarında kişi başı bir adetten fazla av aracı kullanılamaz. İlimizde görülen ve çizelgede belirtilen avlanabilir asgari boy ve alıkonulabilir miktar bilgileri belirtilen su ürünlerinden daha küçüklerinin ve belirtilen miktardan fazlasının avlanılarak alıkonulmaları yasaktır.
Ölçüler
Türler: Boy Limiti, Alıkonulabilir Miktar
Doğal alabalık: Bütün türler, 25 cm, 3 adet
Gökkuşağı alabalığı, Yok, 10 adet
Sazan, 40 cm, 5 adet
Tatlısu kefali, 20 cm, 5 kg
Siraz, 20 cm, 5 kg
Çizelge de boy limitleri belirtilen türlerde yüzde 5 küçük boylara istisna tanınır.
Adet cinsinden limit verilen türlerde kg cinsinden limitlere bakılmaz.
Kg cinsinden limit verilen türlerde, avlanılan tür tek veya karışık olsun 5 kg'ı geçemez. Kg cinsinden sınırlama getirilen türlerde, tek bireyin 5 kg'ı geçmesi halinde, bu birey yasal limitler dâhilinde kabul edilir. Avlanan balıklardan en büyüğünün hariç tutulduğu durumda, geri kalan balıkların toplam ağırlığının 4 kg'ı geçmemesi halinde, avlanan balıklar alıkonulabilir miktar dâhiline kabul edilir.
Alıkonulabilir miktar, her türün ayrı ayrı alıkonulacağı miktar olmayıp, av günü sayısına bakılmaksızın bir amatör balıkçının beraberinde götürebileceği toplam balık miktarıdır. Adet sınırlamasına tabi birden fazla türün avlandığı durumda, avlanılan balıklar tek tür gibi kabul edilir. Bu durumda alıkonulacak toplam balık sayısı, avlanan türlerden hiçbirinin izin verilen sayıdan fazla olmaması şartıyla 10'u geçemez.
Sayı ve ağırlık sınırlamasına tabi türlerin karışık olarak avlandığı durumda, sayı sınırlamasına tabi türün alıkonulabilecek adetten fazla olmaması şartıyla, avlanan en büyük balık hariç tutularak geri kalan balıkların toplam ağırlığı 4 kg'ı geçemez.
Çırpma/çarpma ve bırakma olta, birden fazla iğne ile donatılmış küspe, parakete, sualtı tüfeği, zıpkın, pinter ve sepet, düzen (çökertme) gibi tuzakların kullanılması yasaktır. Yemlik uzatma ağı dışında her türlü ağın (tırıvırı, germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme ve benzeri) avlakta bulundurulması ve kullanımı yasaktır.
Her türlü patlayıcı, öldürücü, bayıltıcı, uyuşturucu, uyutucu, uyarıcı maddeler, karpit, sönmemiş kireç, balık otu ve benzerlerinin amatör avcılıkta kullanımı ve bu malzemelerin av mahallinde bulundurulması yasaktır.
 Bir amatör balıkçı en fazla 4 olta takımı ile avlanabilir. Olta başına iğne sayısı 3 adedi geçemez. Ancak, alabalık avında iki olta takımından daha fazla olta takımı kullanılamaz ve her olta takımında iki iğne bulunabilir.
Akarsularda her türlü doğal yem kullanılarak alabalık avcılığı yasaktır. Sadece yapay yem kullanılarak avcılık yapılabilir. Göllerde yapılacak alabalık avcılığında ise kan kurdu, kemik kurdu, leş kurdu, sinek larvaları, canlı ya da cansız iç su ve deniz balıkları hariç, her türlü yapay, doğal ve mamul doğal yem kullanılabilir.
Boyu 7.5 metrenin üzerindeki teknelerle amatör balık avcılığı yapılması yasaktır. Akarsuların, göllerin ve göletlerin yatakları değiştirilerek bir kısmının kurutulması veya bentlenmesi yöntemi ile avcılık yapılması veya ızgaralarla balık toplanması yasaktır. İçme suyu rezervuarlarında, akaryakıt ile çalışan kayık, motor ve benzeri araçların kullanılması ve su alma noktasına 300 metreden daha yakın yerlerde su ürünleri avcılığı yasaktır. Gün içinde av saati sınırlaması yasaktır.
Baraj göllerinde yapılan avcılıkta Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından belirtilen güvenlik sahasında avlanmak tehlikeli ve yasaktır. Balık asansörü, balık geçidi ve balık göç yapılarında su ürünleri avcılığı yasaktır. Kiraya verilen istihsal sahalarında amatör avcılık aşağıdaki esaslar dâhilinde yapılır.
 Kafeslerde yetiştiricilik amacı ile kiraya verilen göletler hariç, projeli olarak kiraya verilenlerde amatör avcılık yapılması Yasaktır. Sadece kafeslerde yetiştiricilik amacı ile kiralanmış göletlerde ise kafeslere 100 metreden daha yakın olmamak kaydıyla amatör avcılık serbesttir. Kiraya verilen istihsal sahalarında avcılığın serbest olduğu dönemlerde, kişi başı en fazla 3 iğneli bir olta takımı ile amatör avcılık yapılması serbesttir. (A.Kaya)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol