2015 Çiftçinin yılı olacak

"Kırklareli'de Kapalı Sulama ile tarım bir devrim… Fakat, Hayvancılık Sektöründe adil bir paylaşım gerekli"

"Gübre, mazot ve elektrik gibi girdilerde vergi yükü çok fazla. Bu yük hafifletilmeli" Diyerek, Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem
Şaylan'ında Katıldığı
Tekirdağ'daki toplantıda çiftçi için en kestirme refahlatılma yolunu işaret eden Şemsi Bayraktar, "Tarım, işsizliği, toplamda 2,2 puan
geriletmiştir. Tarım sayesinde işsizlik yüzde 10,5'e inmiştir" cümlesi ile ise Türkiye için tarımın önemine vurgu yaptı. TZOB Genel Başkanı, "KAPALI USUL SULAMAYA evet." Derken, ciddi bir sayıya ulaşan 1000 hayvanlık çiftlikler yerine bireylerin hayvancılıkta desteklenmesi gerektiğini işaret etti

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın Tekirdağ'da geçtiğimiz günlerde, Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan'ında katılımları ile gerçekleştirilen toplantısının ayrıntılarını Kırklareli Kamuoyu ile paylaşıyoruz.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar arkamızda bıraktığımız hafta içinde Tekirdağ'da bir TARIM işçisini ilgilendiren bir konferans verdi.
Edirne, Tekirdağ Ziraat Odaları Başkanlarının yanında Trakya Genelindeki İlçelerdeki Ziraat odalarının katılım gösterdikleri son zamanların en verimli buluşmasında Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan'da yer aldı.
ŞEMSİ BAYRAKTAR; "Ayçiçeği üretimini verilen desteklerle artırmamız, üreticilerimizin girdi maliyetlerini muhakkak suretle aşağıya çekmemiz lazım"
"Trakyabirlik'i çekip alsanız ayçiçeğinin akıbetini düşünmek bile istemiyorum. Muhakkak suretle idari ve mali yönden güçlendirilmesi ve desteklenmesi gerekiyor"
"Üretici birliklerini kurduk. Biz de destek verdik. Müdahale alımlarını yapabiliyor mu? Yapamıyor. Pazarlama sorununa çare bulabiliyor mu bulamıyor. Soğuk hava zincirlerini kurabiliyor mu? Kuramıyor. Niye üretici birliklerini kurduk biz?"
"Buğday alımlarında Toprak Mahsulleri Ofisi'nin piyasayı çok iyi takip etmesi, uygun fiyatta girmesi, üreticiyi de tüccarı eline bırakmaması fevkalade önem taşıyor"
"Kamu yararı maddesini lütfen istismar etmeyelim. Kamu yararı diye verimli arazileri imara açmayalım. Bu topraklar ülkemizin geleceği, istikbali, çocuklarımızın istikbali"
"Süt fiyatlarında zaman zaman büyük sıkıntı yaşıyoruz. Sanayicimiz kendi ayağına zaman zaman kurşun sıkıyor. Kendisine hammadde, kaynak sağlayan değerli üreticimizin alın teri ve emeğini değerlendirmekte nedense biraz ihmal gösteriyor, cimri davranıyor" CÜMLELERİ İLE KONUŞMASINA BAŞLADI.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, DAHA SONRA tarımda 2014 yılını değerlendirdi…
"Buğdayda ve dolayısıyla un ve ekmekte, üretim düşüşü ve Rusya'dan yapılan ithalata bağlı bir fiyat artışı beklemiyoruz"
"Halkımızın telaşlanmasına gerek yoktur. 2015 yılı buğday açısından çok sıkıntılı geçmeyecek" "Kırmızı ette ithalata gerek yok. İthalat lobilerine buradan sesleniyorum. Boşuna heveslenmesinler. Kırmızı et üretimi önümüzdeki yıllarda da artarak devam edecektir"
"Tarım sektörü, 2013-2014 sezonunu maalesef parlak geçirmedi. Doğal afetler yaşandı. Kayısı, fındık, elma, buğday, arpa gibi birçok üründe, üretim düşüşleri görüldü"
"Buna karşın kanatlı sektörü başta olmak üzere, hayvansal üretimdeki hızlı gelişme sürdü. Kanatlı sektörü pek etkilenmedi"
"Çiftçimizin ürettiği mallar enflasyon oranında değerlenmemiştir"
"Gübre, mazot ve elektrik gibi girdilerde vergi yükü çok fazla. Bu yük hafifletilmeli"
"Tarım, işsizliği, toplamda 2,2 puan geriletmiştir. Tarım sayesinde işsizlik yüzde 10,5'e inmiştir"
"Rusya, bize yönlenmiş görünüyor. Bazı ürünlerini tarım ürünleri de dahil olmak üzere bizden temin etmek zorunda"
"Biz özellikle kanatlı sektörü için bunu avantaja çevirmek istiyoruz. Kanatlı sektörümüz, yumurta sektörümüz bu ihracata şuan hazır gibi görünüyor"
"İçerideki arz ve talep dengesini gözeterek ihracat yapmak durumundayız. Eğer yapacağımız ihracat içeride fiyatları yükseltecekse ve ülkemizin gıda güvencesini tehdit edecekse o ürünlerde ihracat yapma şansımızın olmadığını biliyoruz"
"Bizdeki fiyat artışları, enflasyonunun altında. Üretici bunu para kazanmadan üretiyor. Ama buna karşılık tüketici 4-5 kat pahalı yiyor. Bu üretim açısından da sürdürülebilir bir durum değil" "Tüketicilerin de bunu kaldırabilmesi mümkün değil. Sonuçta sağlıklı beslenmenin de önüne geçen bir unsur. Bu makasın bir şekilde kapatılması, aracıların devre dışı kalması lazım"
Şemsi Bayraktar konuşmasının ardından, toplantıya katılan Ziraat Odaları başkanlarının sorularını cevapladı Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylam'ında katılımcılar arasında yer aldığı gün, yetiştiricilerin rahatlatılması gerektiğini ve bununda desteklemeler ve ekonomik kolaylıklarla olacağını ifade edildiği toplantının son bölümününü oluşturdu.
Trakya ve Kırklareli bölgesinin tarım ve hayvancılık penceresinden değerlendiren Şemsi Bayraktar, ciddi anlamda artış gösteren büyük ve küçük hayvan çiftliklerinin desteklenmesine ara verilmesi gerektiğinin altını çizerek, bireysel anlamda hayvancılık yapan kişilerin desteklenerek güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. 2015 yılının tarım ve hayvancılıkla ekmeğini kazanan vatandaşın yılı olacağını belirten Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kırklareli'nin sulama konusunda ciddi mesafe kat ettiğini, tüm tarım alanlarının kapalı sulamaya geçmesi ile hem su konusunda israf olmayacağının altını çizdi, hemde daha kaliteli ürün elde edileceğini belirtti.
Toplantı ile ilgili ÖNADIM MEDYA GRUBU'na kısa bir açıklama yapan Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, toplantının son derece verimli olduğunu ifade ederek, 2015 yılı ile birlikte yere daha sağlam basan çiftçilerimiz olacak. Özellikle tarım alanlarımızın kapalı olarak sulama ile geleceğe taşınacak olmasını hesapladığımızda daha güzel günler Kırklarelili çiftçilerin olacak." Dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol