2014 hacı adaylarına eğitim verilecek

Kırklareli Müftülüğü, hacca gidecek hacı adaylarına eğitim sminerleri düzenleyecek. Programlanan eğitim seminerleri kapsamında Kırklareli ve ilçelerinde toplam 119 hacı adayına verilecek eğitimlerin programları da belli oldu. Kırklareli Merkez başta olmak üzere Babaeski, Pınarhisar, Lüleburgaz eğitimlerin verileceği yerler arasında.
Kırklareli Müftülüğü tarafından hacı adaylarına verilecek eğitimlerde karşılaşıalacak durumlara karşı hazırlıklı olunması ve bilgilendirme yapılması amaçlandığı ifade edildi. 2014 hacı adaylarına verilecek eğitimler 2 Haziranda başlayıp 4 Haziran 2014 Çarşamba günü son bulacak. Toplamda 3 tane olan eğitimlerde 2 - 3  - 4 Haziran 2014 tarihlerinde 9.30 - 11.00, 11.15 - 12.45, 13.00 - 13.45 saatleri arasında eğitimlergerçekleşecek. Son gün olan 4 Haziran Çarşamba günü ise 9.30 - 11.00, 11.15 - 12.45 saatleriyle toplam 4 ders iki seans halinde eğitimler gerçekleşecek.
Eğitim programı açıklandı
2- 3 - 4 Haziran 2014 tarihlerinde gerçekleşecek eğitimlerde bilgilendirme ve karşılaşılabilecek hastalıklara karşı önlemler hakkında dikkat edilmesi gereken noktalar da öğretilecek. İl Müftülüğü Eğitim Merkezi'nde gerçekleşecek eğitimlerin programları ise günlere göre şöyle;
2 Haziran Pazartesi 9.30 - 11.00 saatleri arasında 2 ders ile Şube Müdürü Osman Küçük eğitim verecek. Küçük, umre ibadeti, Mescid-i Haram ve Mekke ile ilgili bilgilendirmeler yapacak. 11.15 - 12.45 saatleri arasında gerçekleşecek 2 derslik eğitimde ise İl Müftü Yardımcısı Ömer Ünal, ibadet bilimci ve hac ibadeti hakkında eğitim gerçekleştirecek. 13.00 - 13.45 saatleri arasındaki 1 derste ise İl Müftü Yardımcısı Ömer Ünal hacı adaylarına olan eğitmine haccın gereği oalrak bir arada yaşama bilinci konusunu ele alacak. İkinci gün olan 3 Haziran Salı günü, 9.30 - 10.15 saatleri arasında haccın gereği olarak bir arada yaşama bilinci İl Müftü Yardımcısı Ömer Ünal tarafından ele alınacak. 10.30 - 12.00 saatleri arasında gerçekleşecek 2 derste ise Şube Müdür Vekili İbrahim Ağır, Hz. Peygamber, Mescid-i Nebevi ve Medine konularını ele alacak. 12.15 - 13.45 saatleri arasında da KKÖ Ayşe Yalçınöz, kadınlara özgü konular üzerine eğitim verecek. Eğitimin son gününde ise 9.30 - 11.00 saatleri arasındaki 2 derste Vaiz Bünyamin Akgül, hacca maddi - manevi hazırlık konularını işleyecek. Eğitimin son dersinde genel olarak hac menasiki konusunu 11.15 - 12.45 saatleri arasında İl Müftü Yardımcısı Ömer Ünal işleyecek.
MERS-CoV'a dikkat
2014 hacı adaylarına dini görevlerini yerine getirirken dikakt edilmesi gereken önemli bir noktada uyarılar yapılacağı bildirildi. Yazılı oalrak da yapılan açıklamada MERS-CoV hastalığına karşı bilgilendireler yapılacağı ifade edildi. Dini görevlerini yerine getirecek 2014 hacı adaylarına, en çok görülen hastalık olan MERS-CoV ile ilgili de uyarılar yapılacak. Yazılı olarak yapılan açıklamada, "MERS-CoV, şiddetli solunum yolu hastalığına neden olan ve 2012 yılının Eylül ayında ilk defa S amfi Arabistan'da ortaya çıkan bir virüstür. Dünya üzerinde 30 Nisan 2014 tarihi İtibariyle MERS nedeniyle hastalanmış 424 kişi tespit edilmiştir. Hastalık şiddetli seyretmektedir ve haŞtalanan kişilerden 1314 hayatını kaybetmiştir. Özellikle şeker, kronik akciğer, böbrek ye^ez&ği' ye immün sistem yetmezliği hastalarında MERS virüsü daha şiddetli hastalık yapabilfnektedİT. Hastaların çoğu (%80'i) Suudi Arabistan'da tespit edilmiştir" ifadelerine yer verildi.
Kırklareli İl Müftülüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada en sık görülen hastalıkla iligili bilgiler verilirken, çeşitli uyarılar da yapıldı. Açıklamada "Sağlık Bakanlığımız MERS'e dair son gelişmeleri yakından takip etmektedir. Ülkemizde Hac, ve Umre vazifelerini yerine getirmek üzere Suudi Arabistan'a seyahat eden çok sayıda vatandaşımızın -bulunması dolayısıyla gerekli tedbirler, alınmaktadır. Bu hastalık hakkında tüm  sağlık kuruluşlarımız bilgilendirilmiştir. Bir hekimin muayenesi ve tetkikleri sonucunda şüpheli olarak bulunan tüm kişilere laboratuvar testi yapılmaktadır. 05 Mayıs 2014 tarihi itibariyle ülkemizde yaklaşık 500 kişi şüpheli bulunmuş ve yapılan testler sonucunda hiçbirinde MERS virüsü tespit edilmemiştir.
Şu an için MERS virüsünün develerden kaynaklandığından şüphelenilmektedir. Ancak hastalığın insanlara. nereden ve nasıl bulaştığı henüz kesin olarak bilinmemektedir. Hastalık insandan insana bulaşabilmektedir ancak şu an için hızla yayılmamaktadır. Hastalığa son yakalanan, kişilere hastalık başka bir hastadan bulaşmıştır. Bir çok kişi de hastalığa hastanelerde yakalanmıştır. Bu gidenlerle aşağıda belirtilen konulara dikkat ederek hastalığa kalabalık alanlarda maske kullanılmalıdır, hayvanlarla temas etmemelidir, çiğ süt ve hayvansal ürünler tüketmemelidir, çiğ tüketilecek sebze ve meyveler iyice yıkanarak tüketilmelidir Kişisel temizlik kurallarına dikkat etmelidir kişisel önlemleri alması,  Sabun ve su ile sık sık elleri yıkamalı, su ve sabun olmadığı durumlarda el dezenfektanlarım kullanmalıdır.
Virüsün bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere temas etmekten kaçınmalıdır. Grip gibi mikroplarla kirlenmiş olma ihtimali olan yüzey ve eşyaları temizleyip dezenfekte etmelidir. Hasta kişiler ile yakın temastan kaçmamalıdır. Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca, diğer insanlarla temas etmekten kaçınmalı, aksırma ve öksürme esnasında burunu ve ağzı kağıt mendille kapatmak, kullanılan kağıt mendili çöp kutusuna atmalı ve kağıt mendiIle bulunmadığı durumlarda kolun iç yüzüne aksırmalı ya da öksürmelidir. Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde istirahat etmeli, ateşin düşmesinden sonra da tedavi ya da başka gerekliliklerin olması dışında en az 24 saat istirahat etmeye devam, etmelidir. Suudi Arabistan ziyaretinden sonraki 14 gün içerisinde ateş ile birlikte alt solunum yolu hastalığı belirtileri (öksürük, nefes darlığı) olan kişiler bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve başvurduğu hekime seyahatine dair bilgi vermelidir" ifadelerine yer verildi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol