2010'a girerken (2)

Türkiye 2010 yilina toz duman içinde ve bir yandan da umudu büyüterek giriyor. Özel Kuvvetler Komutanligi'nda, Genelkurmay Baskani'nin yaptigi açiklamaya ragmen günlerce yapilan aramalar, bir süredir Atlantik ötesinde planlanip yürütülen operasyonun nereye vardigini gösteriyor.

Bir yandan bu operasyon yürüyor ama öte yandan Tekel isçilerinin mücadelesi dalga dalga büyüyor. Toplumun bütün kesimlerini kapsayarak ve siyasallasarak sürüyor.

 Artik bir talep, isçi eylemlerinde giderek daha fazla ön plana çikiyor. "Yikilsin AKP!"

 AKP'den çatirti sesleri geliyor. Elazig milletvekili Fevzi Isbasaran'dan sonra Ankara Milletvekili Zekai Özcan'in yaptigi uyarilar tarihi niteliktedir.

Bu Parti'nin örgütlerinden birbiri pesi sira gelen istifalar, iktidarin sonunun göründügüne isarettir.

Türkiye'nin önündeki temel soru; AKP iktidarinin gidip gitmeyecegi degil, AKP iktidarindan sonra ne olacagidir.

AKP gidecek ama ondan sonra gelecek olan iktidar gene serbest piyasa iktidari olacaksa, Türkiye gene AB kapisina bagli kalacaksa, "Stratejik müttefik" olarak ABD'nin Büyük Ortadogu Projesine destek verilecekse; bu durumda Türkiye, bir tuzagin içinden çikip diger bir tuzagin içine düsmüs olacaktir.

Yükselmekte olan halk hareketi; kaçinilmaz olarak isbirlikçi iktidarlar yerine; bagimsizlikçi, halkçi, devletçi bir iktidari nasil gerçeklestirecegini düsünecektir, tartisacaktir.

DÜNYADA DURUM

Türkiye'deki toz dumanin aksine Dünya; 2010 yilina, 2000'lerin basinda Amerikan saldirganliginin yarattigi firtina bulutlarinin dagildigi, yeni bir dünyanin sekillendigi kosullarda giriyor. Amerikan saldirganligi, ezilen dünyanin direnis kayasina çarpti. Tarihin bütün zalimlerinin kaçinilmaz sonunu Amerikan emperyalizmi de yasamaya basladi. Ve öyle görünüyor ki Amerikan imparatorlugu, tarihin en kisa ömürlü imparatorlugu olacak.

Ikinci Dünya Savasi ile sahne alan bu Imparatorlugun, 2020 yilini bulmasi mucizelere bagli görünüyor. Amerika Irak'ta yenildi. 2010 yili ortasindan baslayarak çekilecek. Bagdat'ta isbasina getirdigi Kukla Yönetim bile daha bugünden ABD'den ayri olarak Bölgesel inisiyatifler içinde yer almaya çalisiyor.

Ama daha önemlisi Irak Merkezi Hükümeti'nin, Kuzeyde ABD tarafindan olusturulan devletçikle yasadigi menfaat çatismasidir. Kerkük ve Musul üzerinden yogunlasacak kavga sadece Bagdat yönetiminin degil, bir bütün olarak Arap dünyasinin ABD ile daha fazla cephe cepheye gelmesi demektir.

Bu cephelesmenin ABD için hayirli sonuçlar vermeyecegini söylemek için kâhin olmak gerekmiyor.

 AFGANISTAN

 Afganistan, ABD açisindan çikisi olmayan bir karabasandir. 2009 yilinda bu ülkede ölen Amerikan askeri sayisi 500'e ulasti. 2008 yilindaki kayiplarin neredeyse iki kati.

 Afganistan'da görev yapan bütün komutanlar, Afganistan savasinin kaybedildigini söylüyorlar. En çarpici degerlendirmeyi, bir dönem bu ülkedeki NATO kuvvetlerinin baskomutanligini yapan Kanadali general yapti: "NATO, Afganistan'da çürüyen bir cesettir."

Irak ve Afganistan, Amerika'nin, o tartisilmaz askeri üstünlügüne son verdiler. Bati Dünyasi simdi, bu iki ülkenin kahraman halklarinin 6 - 7 yillik kahramanca direnisinden sonra; Rusya, Çin, Hindistan ve Iran gibi büyük askeri güçlerin varliginin ne anlama geldigini daha iyi anlamistir.

 KRIZ DERINLESIYOR

Kapitalist dünyanin ekonomik krizi derinleserek sürüyor. Henüz bir düzelme belirtisi yok. Tam tersine daha büyük kriz dalgalari bekleniyor.

Amerikanin askeri gücüne dayanarak bolca bastirdigi kâgit parçalarini, degerli para olarak bütün dünyaya ihraç etmesi ve bunun sonucunda dünyanin zenginliklerini yagmalayarak yarattigi refah döneminin sonuna geldik.

Dolarin tuvalet kâgidi kadar bile degerinin olmadigi günlere dogru gidiyoruz.

YENI BIR DÜNYA DOÄzUYOR

Bati Dünyasi ne kadar büyük kargasalik ve kriz içinde ise, Çin, Hindistan ve Brezilyanin basini çektigi ezilen dünya da o kadar umut, istikrar ve gelisme var.

Dünya ekonomisinin agirlik merkezi Atlantik'ten Pasifik'e kayiyor. Avrupa-Amerika ekseninin yerini Asya, Afrika ve Latin Amerika ekseni aliyor.

Insanligin tarih içindeki yürüyüsünde 500 yildir basi çeken Atlantik uygarligi yerini Asya'ya birakiyor. Asya 5500 yillik uygarlik tarihinde, tam bes bin yil boyunca insanligi ileriye tasimada hep öncü oldu.

500 yillik kesintinin ardindan Asya simdi yeniden hamle yapiyor.

Yeni dönem, eski hegemonyaci gücün yerine yeni bir hegemonyaci gücün geçmesi anlamina gelmeyecek. Amerikan emperyalizminin basini çektigi Atlantik hegemonyaciligina karsi mücadelenin motoru Sosyalist ülkeler.

Insanlik Bilimsel Sosyalist ideolojinin yol göstericiliginde, emperyalizme karsi verdigi mücadele ile her türlü sömürü ve baskinin ortadan kalktigi, bütün dünya halklarinin kardesçe yasadigi bir gelecege dogru yürüyor.

Gelecek aydinliktir.

Herkesin yeni yilini kutluyorum.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol