Belirlenen tarlada ilk hasadı almak üzere İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ümit Ortan ve Ulukonak Mahallesi sakinleri hazır bulundu. Makinenin ilk çalışması ile nohut tarlasında hasat başladıktan sonra yaklaşık 1 günlük işin 1 saatte bitirildiği gözlendi. Tarlada bir yandan hasat yapılırken diğer yandan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ümit Ortan, uygulanan proje hakkında bilgiler verdi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce hazırlanan proje kapsamında İl Özel İdaresi kaynakları ile 1 adet fasulye hasat harman makinesi ilimiz İnece Belediyesi’ne bağlı Ulukonak Mahallesi’nde belirlenen spot bir nohut tarlasında ilk kez görücüye çıktı.
Ortan, “Alman makine ile fasulye üreticilerinin teknolojik yeniliklerle tanışması, üretimdeki işçiliğin azaltılması, üreticilerin geniş alanlarda fasulye üretimine geçişi sağlanarak Î1 ve Ülke ekonomisine katkı sağlanması hedeflenmiştir. İlimizde fasulye ekilişinin yoğunlaştığı Balkan köylerimizde Armağan barajı sayesinde 4000da alan sulanabilir vaziyettedir. Köylerimizin başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Tarım işletmeleri küçük aile işletmeciliği şeklinde olup arazileri küçük ve parçalıdır. Kuru fasulye tarımı Armağan Köyü ve komşu köylerde uzun yıllardır yapılmaktadır. Kuru fasulye insan beslenmesinde önemli bir protein kaynağıdır.
İklimin fasulye tarımına uygun olduğu bölgemizde yetiştirilen ürünlerin pazar sorunu bulunmamaktadır.
Kuru fasulye bölgemizin ana ürünü olan buğdaya önemli bir ön bitkidir. Zira fasulyeden sonra ekilen buğdayda %20'ye varan verim artışı sağlanmaktadır. Fasulye tarımının birim alandan sağladığı gelir alternatif ürünlerin 2 katma eşdeğerdir. Bölge halkı fasulye üretimini uzun yıllardır yapmakta olup fasulye yetiştiriciliği konusunda yeterli bilgi ve birikime sahiptir. Fasulye tarımı için gerekli alet ekipman ve donanıma da sahiptir. İklimin fasulye tarımına uygun olduğu bölgemizde yetiştirilen ürünlerin pazar sorunu bulunmamaktadır. Hasattan sonra fasulyenin kolayca ve uzun süre saklanabilmesi piyasa fiyat dalgalanmalarının da önüne geçmektedir. Fasulye tarımı ile birim alandan elde edilen gelir alternatif ürünlerden (mısır, ayçiçek, buğday) elde edilen gelirlerin her birinden çok daha yüksektir.
Hasattan sonra hiçbir işlem yapmadan ürün direk olarak pazara sunulabilecektir.
Bölgemizde fasulye tarımının önündeki tek engel hasat işlemlerindeki iş gücünün fazla oluşudur. İlimizde makineli haşata geçilememesinin sebepleri; bölgemizde hiç hasat makinesi olmadığından hasat makinesinin avantajları ve kazançlarının üreticilerimiz tarafından tam olarak bilinememesi, küçük aile işletmeleri şeklinde faaliyet gösteren işletmelerin dar alanlarda yaptıkları fasulye tarımı için hasat makinesi alımındaki yüksek maliyeti karşılayamamasıdır. Traktöre bağlı olarak çalışan hasat makinesi 1 saatte 4-5 da fasulyeyi hasat edebilmektedir. Ayrıca hasattan sonra hiçbir işlem yapmadan ürün direk olarak pazara sunulabilecektir. Makine ayrıca nohut ve mercimek ürünlerinin de hasat-harman işlemlerini gerçekleştirebilmektedir. Proje ile alınan makine fasulye tarımının ilerlemesinin önündeki sorunları aşacak ve üreticilerimize bolluk ve refah sunacaktır” diyerek konuşmasını tamamladı.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol