1. ULUSLARARASI KIRKLARELI YAYLA BOLLUK, BEREKET VE HASAT GÜNLERINI SEVDIM

03 EKIM 2009 Cumartesi günü Kirklareli Ziraat Odasi Toplanti Salonu’nda Bulgaristan Burgas, Kirklareli Ziraat Odasi Istisare Toplantisi; Ticaret ve Sanayi Odasi Meclis Salonu’nda Yunanistan Drama, Bulgaristan Burgas, Kirklareli Ticaret ve Sanayi Odalari Istisare Toplantisi yapildi.

Yayla Mahallesi Halk Bilimi Arastirmacisi Turizm ve Kültür Müdürlügü’nden arkadasimiz Zekeriya Kurtulmus rehberliginde gezildi. 41 yil Yayla Muhtarligi yapmis olan Necmi Koyuncu, Tahsin Gençay, Erdogan Kantürer, Kayhan Kurulay, Hatice Kunt, Aydin Karakoç, Servet Çakmakçi, Poloslu Sair Güner Gürkas’in kiz kardesi Rabia Çakmakçi ve kizi, yegeni, Onur Üzeyir Koçtürk ve Lezzet Tutkunlari Grup Baskani Neval Ferit ve arkadaslari Zerrin ve Sule Egilmez kardesler, Hakan Peran, Hasan Dag, Ridvan Ulus, Vali Yardimcisi Volkan Köksal, Vali Yardimcisi Ismail Hakki Çinarsoy, Tarim Il Müdürü Erdinç Yazici, Ayhan Çevik, Behçet Sen, Toprak TV’den Levent Özdemir, Cemallettin Saygili, Fikret Macit, Funda Özel, Özdemir Admes, Elvent Yavuzer, Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Ertugrul Çetintas, Emin Erolçay, Necati Düzen ve pekçok arkadas Yayla Parki’nda yapilan “Tarimdan Kentlesmeye” panelini izledik. Panelde Istanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Özdogan, New Bulgarian Universty’den Prof. Dr. Petranka Nedelcheva, New Bulgarian Universty’den Dr. Ilian Boyanov, Kirklareli Üniversitesi’nden Ögretim Görevlisi Aysun Eyüpoglu Ersen konusma yaptilar. Kirklareli Sanatsevenler Dernegi, Kirklareli Üniversitesi Modern Dans Grubu, Istasyon 39, Nedim Nalbantoglu, Göksel Baktagir, Neshko Nesev konser verdiler. Konser güzel geçti. 02 Ekim 2009 gecesi Yayla Parki’nda Bulgaristan Halkoyunlari Ekibi’nin gösterileri, Kirklareli tarim yasamiyla ilgili canlandirmalar.

Konserler: Mehmet Budak, Hasan Öztürk, MÜZIKALITE (Ali Güner-Samet Efe), Ugur Özdilek Band. Konsere halkimizin ilgisi güzeldi. Yayla Meydani’ndaki etkinlikler yarinlara isik olacak...

Yayla Mahallesi’ndeki gezilerde Türk Ocagi’nin çatisinin çökmüs hali, cam ve çerçevelerinin kirik dökük hali, tarihi evlerin bakimsizligi her an çökme ihtimali sözkonusu olmasi yüreklerimizi dagladi. Safranbolu evleri yasatilirken biz yalnizca seyrettik. Bu durum tepkilere neden oluyor. Halkimizin ekonomik gücü çok zayif. Turizm ve Kültür Bakanligimiz, Vakiflar Genel Müdürlügümüz gerekli girisimleri halkla bütünleserek yapabilir. Ekonomik krizlerle herkes yillardir çok zor durumdadir...

Yayla Mahallesi Kosuyolu Caddesi’nde Hüseyin Çokan’in evinde çanak, çömlek, testi, vazo, bacalik, güveçliklerine, seramik firinini, çömlek yapimindaki ustaligini gördük. Mahya Baba Tepesi’nden alinan çamur islatiliyor. Çamur haline getiriliyor. Çamur makineden geçiriliyor. Ayakla çalisan bir makinenin taplasi dönerken ustamiz vazoyu yapiyor..

Kirklareli Hareketi Dernegi kurucularindan Ergin Kalinoglu Yayla Caddesi’nde papazin evini alip restore çalismalarini baslatti. Çatisi örtüldü. Bu güzel tarihi binayi gezdik. 1912’den 1948 yilina kadar Yayla Mahallesi’nde Hükümet Binalari etkinligini sürdürdü. Eski Vali Konagi restore edildi. Yayla Meydani’nda Talha Taneri’nin evini alan Kirklareli kökenli bir kardesimiz evi restore etti. (Kuyulu Sari Kösk). Eski tarihi evlerde sarniçlarda toplanan yagmur sulari kova ile yukari çekiliyor. Karpuz soguttugumuz kuyulu, asmali ahsap bir evde dogdum. Ah çocukluk günlerimiz. Eski evler yikilirken çocukluk günlerimiz gözlerimize takiliyor. Her haftasonu Kirklareli turu yaptigim günler oldu. Kahvelerde, parklarda, ihtiyarlarla sohbet ettim. Bu güzel yazilar kitaplarimdadir.

Sicakkanli muhabbetli bir halkiz biz. Bütün sanatçi arkadaslarla, sairlerle merhabam vardir. En güzel siirler dergilerde, gazetelerde, kitaplarda olmalidir. Cep-Sanat Dergisini 36 sayi Ekim ayi dahil çikaran Sair Savas Erdem’le Yayla Parki’nda konustuk. 72 sayi Istranca Rüzgari Dergisine de emegi geçen arkadaslarimi kutluyorum. Edebiyat Dergilerinde yerel sairlerin disinda ulusal sairlerimizin siirleride olmasi dergiye güç katar. Siirde, resimde, güzelsanatlarda soyutlamalar yasaniyor. Yeni akimlarla sanat anlayisi zirveye çikabiliyor. Ispanyol ressam Paplo Picasso resimde simge haline gelmisti. Kirklareli Müzesi’ni Asagipinar’i, Kanligeçit’i panelden sonra gezdik. Müzedeki kadin heykellerinde de soyutlamalar dikkatimi çekti. Sanatçinin gönlündeki sanat günesi sevgiyle, çalismayla gelisir. Her sanatçi farklidir. Edebiyata olan sevgimiz ve saygimiz çok büyüktür. Türk edebiyati güçlüdür. Cumhuriyet Kitap Ekini Persembe günleri okumaya çalisiyoruz. Radikal Kitap Eki Cuma günü. Edebiyat dergilerinden Sincan Istasyonu’nu çikaran sair Abdülkadir Budak’la Ali Ekber Atas söylesi yapti. (Cumhuriyet Kitap, 1 Ekim 2009). Kirklareli Yayla Bolluk-Bereket ve Hasat Günleri etkinliklerini sevdim. Emegi geçenleri kutluyorum.

selahattindemiraco@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol