1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü

Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Dr. Çiğdem Cerit, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, 1 Ekim'in Ülkemizde ve Dünyada "Uluslararası Yaşlılar Günü" olarak kabul edildiğini anımsatarak, "21.Yüzyılda ön plana çıkan en önemli demografik olgulardan birisi nüfusumuzun yaşlanmasıdır. Dünyada insanlar daha uzun yaşamakta, doğum oranları azalmakta ve yaşlı nüfus sayısal olarak artmaktadır. Nüfus yaşlanması sağlıktan sosyal güvenliğe, eğitime, iş imkanlarına ve aile hayatına kadar toplumun her yönünü etkilemektedir.

Yapılan araştırmalar, ülkemizin yeni bir demografik yapıya geçmekte olduğunu göstermektedir. 2005 yılında ülkemizdeki 65 yaş üzeri nüfus % 5.7 ikem 2010 yılında % 7.2 ve 2011 yılında ise % 7.6 olmuştur. 2050 yılında ise % 20.3'ya ulaşacağı tahmin edilmektedir.
Türkiye'de doğumda beklenen yaşam süresi de giderek artmaktadır. 2000 yılında doğumda beklenen yaşam beklentisi 70,4 yıl iken, 2011 yılı TÜİK istatistiklerine göre ise doğumda beklenen yaşam beklentisi erkeklerde 72, kadınlarda ise 77.1 yıla uzamıştır
Her insan için değişik anlam ve önem ifade eden yaşlılık, hayatın çok özel bir dönemidir. Yaşlılarımız dün ile bugün arasında köprü kuran, kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan en değerli varlıklarımızdır.
Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşlı nüfus (65 yaş ve üzeri) giderek artmaktadır. Bu artış, teknolojik ilerlemelerin sağladığı yaşam koşullarındaki kolaylıklar ve tıbbın sağladığı gelişmelerle beklenen yaşam süresinin artmasından kaynaklanmaktadır.
Sağlıklı ve aktif yaşlanan bir toplum oluşturmak, 65 ve üzeri yaş grubuna yönelik sağlık hizmetlerini geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de "1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü" çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.
Yaşlanma süresi doğumla başlayan biyolojik bir zincirdir. Bu olguların son basamağı ise yaşlılık olarak isimlendirilmektedir. Yaşlılık daha çok organizmanın geriye dönüşü olamayan bir şekilde yıpranması, işlevlerinin bozulmaya başlamasıdır. Her bireyde yaşlanma aynı hızla meydana gelmemektedir. Yaşlanmayla birlikte işitme, görme, tat ve koku alma duyularında da belirgin azalma görülmektedir. Yaşlılarda Alzheimer Hastalığı, demans, yaşlılarda depresyon, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, kanser, diyabet, kemik ve eklem hastalıkları, mental hastalıklar, böbrek hastalıkları, solunum ve sindirim sistemi gibi rahatsızlıklara sık rastlanılmaktadır.
Bizleri bu günlere ve geleceğe hazırlayan yaşlılarımız için hayatı kolaylaştırmak ve kimseye muhtaç olmadan yaşamalarını sağlamak, onlara gereken saygıyı ve ihtimamı göstermek toplum olarak hepimizin görevidir" dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol