1937 TRAKYA MANEVRALARI

18 Agustos 2011 günü Tekirdag'in Saray Ilçesi'nde Atatürk'ün 1937 Trakya Manevralari'nda bulundugu anlarla ilgili bir etkinlik yapilacakti. 03.09.2011 günü 1937 Trakya Manevralari'ni Arastirmaci Yazar Nazif Karaçam'la Atatürk Parki'nda konustuk. NAZIF KARAÇAM: "Almanya'da Hitler'in, Italya'da Mussolini'nin iktidara gelmeleriyle Avrupa'da Ikinci Dünya Savasi'nin ayak sesleri duyulmaya baslamisti. Hitler Nazizim, Mussolini Fasizm sistemlerini kurmasiyla savas sanayisine önem verdiler. Nitekim 1939'da Ikinci Dünya Savasi patladi. Almanya Polonya'yi vurdu. Atatürk daha 1930'lu yillarda Ikinci Dünya Savasi'nin çikacagini görmüstü. O siralarda kendisini ziyaret eden ünlü ABD'li Komutan Marc Arthur'a bunu söylemisti. Atatürk savasin sonuçlarinin ne olacagini Marc Arthur'a anlatmisti. "Bu savasin galibi Sovyet Rusya olacaktir" demistir. Bir dünya savasi çikma ihtimali dolayisiyla savas hazirliklari yapilirken Trakya'da büyük bir Askeri Manevralari 1937 yilinda düzenlenmistir.
Bu manevralar daha ziyade Kirklareli, Edirne agirlikli olmak üzere Tekirdag'i da kapsamistir.
Manevra Karargâhi Babaeski'de kurulmustur. Karargâh çadirinin önünde Mustafa Kemal, Basbakan Ismet Inönü, Genel Kurmay Baskani Fevzi Çakmak'la çekilmis bir fotograf vardir.
Bu manevralar sirasinda Atatürk Bulgar sinirina kadar askeri birlikleri, askeri tatbikati izlemistir. Askeri manevralar bir hafta, on gün sürer. Tekirdag'in Saray Ilçesi'nde 200 Bin Askerin Katildigi Bir Resmi Geçit Yapilmistir. Bu resmi geçidi, manevralari izleyen komsu ülkelerden Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Iran, Irak Genel Kurmay Baskanlari, Ordu Komutanlari, Kurmay Baskanlari da vardi.
Manevralarin yarattigi büyük heyecan ve cosku güzeldi. Manevralara büyük ilgi vardi.
Trakya Genel Müfettisi Kazim Dirik manevralardan sonra bir ziyafet vermisti. Kazim Dirik Pasa Yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin Kalkinmasi ve Ilerlemesiyle Ilgili Özellikle Trakya'daki Çalismalar Hakkinda Misafir Heyetlere Önemli Bir Konusma Yapmisti" dedi.
SELAHATTIN DEMIRACO: "ÇAKMAK HATTI Nerelerden Geçiyor Nazif Agabey"
NAZIF KARAÇAM: "93 Harbi'nde 1877-78 Osmanli-Rus Harbi, 1912 Balkan Savasi gibi savaslari degerlendiren Osmanli Genel Kurmay'i Trakya'da önemli Savunma Hatlarinin kurulmasini kararlastirmisti.
93 Harbi sirasinda Edirne'de onyedi tabya, Kirklareli'nde iki savunma tabyasi insa etmisti. Kirklareli'nde Tas Tabya ve Seyfioglu Tabyalaridir. Ikinci Dünya Savasi çikmasi ihtimaline karsi Kirklareli, Dereköy'den baslamak üzere Hadimköy'e kadar meshur ÇAKMAK HATTI kurulmustur.
Beton Koruganlar belli araliklarla insa edilmistir. Günümüzde bu savunma hattinin önemi kalmamistir. Böyle savunma hatlarini Roma ve Bizanslilar da (Dogu Roma) yapmistir. Bizans Devleti Istanbul'dan Sofya'ya kadar 250 kale yapmistir" dedi. Tesekkürler. Geleneksel Cumartesi günlerinde Nazif Karaçam'la yakin ve yerel tarihi olaylari konusuyoruz. Halkimizin da yerel ve yakin tarihe ilgisi açisindan bilgi paylasilmak içindir. Karakas Mahallesi Gazhane Sokagi'nda oturan yasli komsumuz Sadiye Özkaya ve esi Abdurrahman Özkaya'ya Ikinci Dünya Savasi günlerini sormustum. SADIYE ÖZKAYA: "Eriklice Köyü, dag tas o yillarda askeri birliklerle kapliydi. Her taraf askerdi" demisti. Alman Savasi'nda Trakya'da Karartma Geceleri uygulanmisti. Varlikli kisiler Istanbul'a, Bursa'ya gitmisti. Savastan sonra büyük kismi geri dönmüstü. Atatürk'ün Edirne'ye gelis tarihleri renkli fotograflarla Edirne Belediye Binasi'nin dis duvarlarina pano seklinde asilidir. Trakya Manevralari da bu panolarda vardir. Atatürk'ün Kirklareli'ne gelisiyle ilgili fotograflar uygun bir meydana asilip gerekli bilgi verilmelidir…

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol