Öncelikle sunu söylemek isterim. Rifat N. Bali günümüz yazarlari arasinda "IYI BIR ARASTIRMACI" olarak dikkati çeken bir kimsedir. Tarihsel olaylara yaklasimi saglikli ve bilimseldir. Okuyucuya, gelecek kusaklara bilginin yansiz aktarilmasina özen gösteren, bunun sorumlulugunun bilincinde olan bir arastirmaci olarak ünlenmistir. Bu nedenle "1934 TRAKYA OLAYLARI" kitabi simdiye kadar çikan arastirma yazi ve kitaplari içersinde en güvenilidir. Ben bu yazimda olaylari anlatmaktan ziyade Sayin Rifat N. Bali'yi ve kitabini tanitmak istiyorum.
Rifat N. Bali 1948 Istanbul dogumlu bir yazardir. Sorbon Üniversitesinde okumustur. Bali bugüne kadar birçok kitaba, arastirma yazisina imza atmistir. Yabanci dilde yayinlari da olmustur. Bilgisine, kültürüne itibar edilen bir kimsedir. Son kitabi da bunu yansitmakta, Trakya'nin tarihine önemli bir yeri olan YAHUDI HADISESI'ne isik tutmakta, olaylarin karanlikta kalan taraflarini gün isigina çikarmaktadir. Trakya'da Musevi soyundan gelen Osmanli ve Cumhuriyet yurttasinin göç etmesine neden olan bu olaylar Rifat N. Bali'nin bu kitabinda birçok gerçegin anlasilir olmasini mümkün kilmaktadir. Bu nedenle kitabin okunmasi, özellikle Trakyalilar için önem tasimaktadir. Bölge Tarihi'nde bir kesit olarak görülen 1934 Hadiseleri, aslinda genel tarihin de acili bir tarafini olusturmaktadir.
Rifat Bali 1934 Trakya Olaylari'ni kitabinda yedi Ana Baslik altinda toplamis. Her basligin altinda ayrintilara yer vermis. Ana Basliklar sunlardir:
(Trakya'da) Olaylardan Önceki Ortam, Olaylarin Seyri, Kirklareli'ndeki Olaylar, Tekirdag'daki Olaylar, Olaylarin Basina yansimasi ve Resmi Makamlarin Tavri, Olaylarin Ardindan Yasanan Gelismeler ve Olaylardan Sonra Trakya'da Durum.
Sayin Rifat N. Bali bu Ana Basliklar'in altinda Ara Basliklar'la hadiselerin tepesini yapmakta, bu baglamda birçok belge bilgi yaninda, taniklara da yer vermektedir. Böylece 1934 Trakya Olaylari bir Ibret Levhasi olarak gözler önüne serilmektedir. Trakya'da Yahudi kökenli cumhuriyet insanlarinin göç ve göçmenligine neden olan 1934 Hadisesi tarihin belleginde oldugu kadar insanlarimizin da belleginde yer almalidir. Rifat Bali bunu yapmakta, olaylar hakkinda insanlari bilgilendirmek, düsündürmek istemektedir. Çünkü olay her yönü ile geçmiste genç cumhuriyeti uluslar arasi alanda da olumsuz yönde etkilemis, bölgenin sosyal, kültürel ve ekonomik yapisinda sarsintilar yaratmistir. Trakyalilar, Yahudilerin göç ve göçmenligini unutamamislardir. Iyi komsuluklari, dostluklari, ayni kent ve kasabanin insanlari olmanin rahatligini bozan bu 1934 Hadisesi'nin failleri elbet Trakya halkina iyilik yapmamislardir. Çünkü Yahudiler 1500 yilindan itibaren Trakya'da olmuslar, Osmanli Sultanlari'nin saygin tebalari arasinda yer almislar, cumhuriyet yönetimi de onlari bagrina basmistir.
Bir baska yazimda kitabin içerigi üzerinde duracagim.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol