Kırklareli İl Genel Meclisinin kadın üyeleri adına, 5 Aralık 1934'te Anayasada yapılan bir değişiklikle milletvekili seçme ve seçilme haklarının tanınmasının yıl dönümü sebebi ile bir açıklama yapan Yeşim Girgin'e, Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi grup Başkan Vekilleri'nin açıklamaları eklenince Aralık aynın son gündeminde tek konu Kadınlar oldu. Cavit Çağlayan'ın komisyonlardaki üyelikleri değişen yönetmelik gereği geri alınırken, İç İşleri Bakanlığı Kayıtlarında Azizbaba olarak geçen Arizbaba köyüne ismi geri iade edildi. Kasım ayı ile birlikte tüm hafta içi günle bir araya gelen üyeler 2014 yılının son meclis birleşimini dün noktaladıktan sonra 2015 temennileri ile Kırklareli kamuoyuna seslendiler
Kırklareli İl Genel Meclisi 2014 yılının son birleşimini dün İl Özel İdaresi hizmet tesislerindeki toplantı salonunda saat 10,30'da gerçekleştirildi. Meclisin Gündeminin başrolünde kadınlar vardı.
Cavit Çağlayan'ın komisyonlardaki üyelikleri değişen yönetmelik gereği geri alınırken, Turizm Komisyonundaki üyelik için Gürkan Umut, İl Özel İdare Projelerini izleme komisyonundaki yerine Yeşim Girgin ve Meclis Encümen kararlarını izleme komisyonundaki yerine ise Okay Şeran işaret edilerek kabul edildi.
Atatürk'ün yapmış olduğu girişimler neticesinde, Türk kadınlarının iktisadi ve siyasal yaşama katılımlarının sağlanabilmesi açısından bir dizi değişiklikler yapılmıştır.
Kadınlara, 1930 yılında belediye seçimlerinde seçme, 1933 yılında çıkarılan Köy Kanunuyla muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 5 Aralık 1934'te Anayasada yapılan bir değişiklikle milletvekili seçme ve seçilme haklarının tanınmasıyla, Türk kadını layık olduğu değere kavuşmuştur.
Kadınlara tanınan bu hakların o yıllarda birçok Avrupa devletlerinde bile bulunmayışı, Atatürk'ün kadın haklarına verdiği değer ve önemi en güzel şekilde ortaya koymaktadır. Kadınlara tanınan bu demokrasi eşitliği İl Genel Meclisinin Kadınları tarafından unutulmadı.
Kırklareli İl Genel Meclisinin kadın üyeleri, Cumhuriyet Halk Partisi İl Genel Meclis Üyesi Seyhan Delioğlu, Cumhuriyet Halk Partisi İl Genel Meclis Üyesi Gürcan Kırım, Cumhuriyet Halk Partisi İl Genel Meclis Üyesi Sibel Çınar, Cumhuriyet Halk Partisi İl Genel Meclis Üyesi Yeşim Girgin, AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Hazel Yolgiden adına 5 Aralık 1934'te Anayasada yapılan bir değişiklikle Milletvekili seçme ve seçilme haklarının tanınmasıyla, Türk kadınını layık olduğu yere çıkaran Mustafa Kemal Atatürk'e Cumhuriyet Halk Partisi İl Genel Meclis Üyesi Yeşim Girgin seslendi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında, 1926 - 1934 yılları arasında gerçekleştirilen Atatürk Devrimlerinin bir kısmı, kadınların sosyal ve kültürel alanlarda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olmasını hedeflemiştir.
Bu konuda yapılan yasal düzenlemeler, Türkiye Cumhuriyeti'nde toplumsal alanda yapılan en önemli yeniliklerdendir ve birçok Avrupa ülkesinden daha önce gerçekleştirilmiştir. Fransa ve İtalya'da kadınlara 1946'da, İsviçre'de ise 1971'de seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.
Atatürk'ün girişimiyle kadınların iktisadi ve siyasal yaşama katılmaları yönünde bir dizi değişiklik yapılarak, 1930'da belediye seçimlerinde seçme, 1933'te çıkarılan Köy Kanunu'yla muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 5 Aralık 1934'te Anayasa'da yapılan bir değişiklikle de milletvekili seçme ve seçilme hakları tanınmıştır.
Eski Türk Devletlerinde kadınlar aile hayatında, mirasta, devlet yönetiminde hak sahibiydiler. Osmanlı Devleti'nde ise İslamiyet'in de etkisiyle kadınlar birçok sosyal, kültürel ve siyasi haktan mahrumdu. Örneğin; nüfus sayımmda toplama dahil edilmiyorlardı, aile hayatında haremlik-selamlık vardı, yüzlerini peçeyle örtmek kanunlar nedeniyle zaruriydi, evlenme, boşanma ve miras işlerinde ikinci plandaydılar ve devlet memuru olamıyorlardı.
Çağdaş, demokratik ve laik bir Türk toplumunu hedefleyen başta Mustafa Kemal Atatürk, dönemin hükümetleri ve TBMM, kadınların insan haklarından eşit olarak yararlanması için gerekli düzenlemeleri yapmışlardır. Şuna inanmak lazımdır ki, dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir. M. Kemal ATATÜRK.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol