Bazı doğumlar önemli yılların ve olayların yaşandığı zamana rastlar. Nitekim Mustafa Kemal Atatürk doğumunu 19 MAYIS'a endekslemiştir. 1923 doğumlular Cumhuriyette doğduklarını söylemişlerdir. Fakat ne var ki geçmişte doğanların nüfusta doğum tarihleri yazıyordu ama aslında onlar hayatın ve zamanın belli bölümlerinde dünyaya gelmişlerdi. Eskiler "Kasım'da doğdu, ya da Kasım ayına şu kadar gün kala dünyaya geldi" derlerdi. Aylara, olaylara zamanın belli bölümlerine endeksli doğumlar gerçek doğum tarihi sayılmazlardı. Doğru olan yanlış da olsa nüfusa düşen kayıttı.
Şuan elimde bir araştırma neticesi doğumları 1923 yılına endeksli bir liste var. Cumhuriyet ile birlikte doğanların listesi. Cumhuriyeti 75. yıldönümü 76 yılına gelmiş, cumhuriyet insanları. Kırklareli Merkez ilçeye ait bir liste. Cumhuriyetin 75. yıldönümünde 75 yaşına gelmiş merkez ilçe Kırklareli'nde adı sanı yazılı 50 kişi görülüyor. Tabii bu cumhuriyet insanlarının bugün yaşadıklarını söylemek zor. Çoğunluğu hatırladığım kadarıyla bu çalışmayı kütüphane müdürü Demet Koç yapmıştı. Cumhuriyetin 75. yıldönümünde de ödüllendirilmişler, ziyaret edilmişlerdi. Nereden baksak güzel bir çalışma. Bize düşen gazeteye not düşmektir.
Bir, iki defadır kendilerinden söz ettiğim rahmetli Vali Mehmet Aldan'ın yaptırdığı buna benzer bir araştırma vardır. Mehmet Aldan, Alaş Kaymakamı iken savaşlarda şehit düşmüş askerlerin adlarını bir mermere yazdırıp, şehir meydanına koymuş. Ben Mustafa Kemal'in Trakya Kırklareli ziyaretini araştırırken 1960'lı yılların ortalarında sayın vali de il genelinde yaşayan savaş kahramanlarını tespit ettirdi. Savaşa katılıp da o yıllarda yani 1960'lı yıllarda sağ olan 400 dolayında SAVAŞ KAHRAMANI tespit edilmişti. Sayın Mehmet Aldan bu çalışmayı değerlendirmem için bana devretti. Bu kahramanların bir kısmını YURT SEVGİSİ İLE YAŞAYANLAR adı ile yazıp anlatmıştım. Yazıp anlatamadıklarımı da sağ olursak önümüzdeki zaman içerisinde ULUSAL KURTULUŞ SAVAŞINDA TRAKYA adlı kitabımın yeni baskısında değerlendireceğim. Trakyalılar "YÜCE YUNANİSTAN İÇİN TRAKYAYI İŞGAL ETTİĞİNİ SÖYLEYEN YUNANİSTAN"ın Trakya İşgali'ni, Trakya olaylarını bilmek istiyorlar. Bu isteği yerine getirmek lazımdır. Zamanın daralıp kısaldığı dönemini yaşamaktayım. Bu 400 savaş kahramanını tarihin unutulmuş bölümüne bırakmamak için bu listeyi yayınlamak suretiyle çocuklarını ve torunlarını bilgilendirmek istiyorum. Onların yalnız adlarını değil, birkaç satır ile hangi savaşlara katıldıklarını, hangi cephelerde bulunduklarını, savaşta nasıl yaşadıklarını, gazi olup olmadıklarını not edeceğim.
Cumhuriyette doğanlar, ülkeyi savunanlar bize bir şey anlatmaktadır. Çünkü Cumhuriyet onlarla büyüdü, vatan onlarla kurtulup yeni kuşaklara bırakıldı. Hikaye uzun ama anlatılması gerekli bir hikayedir.
Bizim insani, medeni ve evrensel boyut ve düzeyde bazı noksanlarımız olduğunu düşünüyorum. Mesela bazı tarihi ve özel günleri vesile ederek bu olay ve günlerle ilgili kesimleri tanıtmıyor, onlara moral vermiyor, ilgi yaratmıyoruz. Gelenek yaratmayı düşünmüyoruz. Oysa gelenek de bir kültürdür. Kurumların da geleneklerle yaşadıkları, satıldıkları unutulmamalıdır. Kutladığımız ÖZEL GÜNLER örneğin, Sevgililer Günü, bir Avrupa Günü'dür. Türküsü olan "EY ONBEŞLİLER EY ONBEŞLİLER" bize ait bir olaydır ama bir günü yoktur. Şunu demek istiyorum. İnsanımıza, halkımıza arada bir moral pompalasak, yaşama sevinci enjekte etsek, nasıl olur acaba? İnsan kaynaklarını işletmeliyiz. Görülüyor ki devleti yönetenler, ulus ve ülke üzerine düşünenlerin yapacakları çok şeyler vardır.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol