1915 Çanakkale Savaşı'nda İngilizler'in yenilmesi ve cephenin susması üzerine birlikler, komutanlar, Gaziler Trakya'nın içlerine çekilmişlerdi. Birliklerin bir kısmı Lüleburgaz'da, bir kısmı da Edirne'de toplandılar. Bu birliklerle Edirne'de 3.Kolordu meydana getirildi. Kolordu Komutanlığına ise Anafartalar ve Arıburnu Savaşları kahramanı Mustafa Kemal atanmıştı. O sıra birçok Osmanlı Paşası ve Alman Subayı Edirne'de bulunuyordu. Çanakkale Savaşları bittiği için onlar ne olacaklarını bilmiyorlardı. Buna Harbiye Bakanı Enver Paşa karar verecektir. Sarayın bu maceraperest Generali Mustafa Kemal'e karşıydı. Onun "ASKERİ DEHA" sını kıskanıyordu. Hatta söylentilere bakılırsa Mustafa Kemal'in bir kurşuna kurban gitmesi için dua ettiği dillere destandır.
Mustafa Kemal tayin edildiği Kolordu Kumandanlığı için İstanbul'a trenle gelirken Karargahı Lüleburgaz'a taşınmış olan Alman General Limon Won Senders ile Lüleburgaz İstasyonunda görüştü.
Limon Won Senders Çanakkale Savaşında Osmanlı Ordusunu kumanda eden Alman Generali idi. Balkan Savaşı'ndan sonra Enver Paşa'nın Almanlar'la yaptığı Osmanlı Ordusunun Eğitimi anlaşması gereğince Türkiye'ye gelmiş 600 dolayında Alman Subayları içerisinde en büyük rütbeye sahip biriydi. Çanakkale Savaş'ından sonra daha 5 yıl Türkiye'de kalmış, Almanya'ya döndükten sonra Türkiye hatıralarını "TÜRKİYE'DE BEŞ YIL" adlı kitapta anlatmıştır.
Mustafa Kemal 27 Ocak 1916 tarihinde Edirne'ye geldi ve Osmanlı tarihinde şimdiye kadar görülmemiş biçimde tezahüratla "YAŞASIN ANAFARTALAR KAHRAMANI, YAŞASIN ARIBURNU KAHRAMANI" diye karşılandı. Halkın gösterilerine Edirne'de bulunan yabancı misyon şefleri de katıldı. Bunlar Edirne'de bulunan yabancı ülkelerin konsolosları idi. O sıra Edirne Karaağaç'ı Bulgarların işgali altındaydı. Mustafa Kemal Edirne'de kaldığı sürede Karaağaç'ın stratejik durumunu incelemiş, Karaağaç'ın Türklerin elinde bulunması gereken bir yer olduğuna kanaat getirerek, burasını Misak-i Milli Sınırları içersine dahil etmiştir. Bu hususu Mustafa Kemal'in yaveri Orgeneral İzzettin Çalışlar'da anılarında anlatmaktadır.
Mustafa Kemal Edirne'de çok kalmamıştır. Edirne'deki 3.Kolordunun Diyarbakır'daki 16.Kolordu ile birleşmesi kararlaştırıldığı için tayini 16.kolordu'ya çıkmıştır. Zira Çanakkale'yi geçemeyen, İngiliz İmparatorluk orduları Arap toprakları üzerinden cephe açmışlardır. Yani HİLAL ile HAÇ Osmanlı Devletine karşı birleşmiş, işbirliği içine girmiştir. Osmanlı en büyük ihaneti Araplar'dan görmüştür. Tarihi bilmeyenler bunu öğrenmeli, bilenler de tarihin yazdığı Arap İhaneti'ni söylemelidir.
Mustafa Kemal'in 16.Kolordu Kumandanlığına atanması İsmet Paşa'yı daha iyi tanımasına vesile olmuştur. Bir bilgiye göre Mustafa Kemal, İnönü'yü baştan pek sevmemiştir. Fakat sonradan görmüştür ki İsmet İnönü iyi bir kumandan, iyi bir idareci, iyi bir devletçidir. Dürüst bir komutandır. Bundan sonra Mustafa Kemal ,İsmet İnönü'yü hiç bırakmamış, Türk ulusunu esenliğe çıkarmak için elbirliği, işbirliği, kader beraberliği yapmışlar, tarihe TEK ADAM, İKİNCİ ADAM olarak geçmişlerdir.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol