1912 SARKÖY VE MÜREFTE DEPREMI

Dünya dogal afetlerle sekillenmistir. Içten gelen dip sarsintilari, disarda meydana gelen seller ve erezyon milyonlarca yil sonra dünyayi bugünkü haline getirmistir. Ancak dünyanin macerasi bitmemistir. Insanoglu da dünyada olmanin nimeti ugruna bu macerayi yasayacak, onun faturasini ödemekten kurtulamayacaktir. Tarihte Sarköy ve mürefte ve çevresini etkileyen 5 Agustos 1766 ve 12 Agustos 1912 depremleri’nden söz etmek istiyorum. Gerçi olaylarin tarihleri geçmistir ama yine de olayin meydana geldigi ay itibariyle hadisenin güncelligi kaybolmamistir.

Aslinda Trakya’nin güneyinde tarihte birçok depremler meydana gelmistir. Bu konuda Toplumsal Tarih Dergisi’nin 35 sayisinda genis bilgiler vardir. Biz de ordan yararlanarak olayin güncelligi nedeniyle sizlere bazi bilgileri aktarmak istiyoruz.

5 Agustos 1766 tarihli deprem Sarköy, Mürefte, Gelibolu, Çorlu, Tekirdag, Bursa, Istanbul ve Edirne dahil olmak üzere Marmara ve çevresini bütünüyle etkilemis, can ve mal kaybina neden olmustur. Depremin yol açtigi yikintilar ve maddi zararlar uzun yillar giderilememistir. Üstelik, arkasindan daha 1893 ve 1912 depremleri meydana gelmistir. 1912 Depremi Balkan Savasi baslamazdan iki ay kadar önce olmus, dogrudan Sarköy ve Mürefte’yi etkilemistir. Buralari hem deprem ve hem de Balkan Savasi Felaketi’ni birden yasamistir.

Sarköy ve Mürefte depremi gece 3’ü 55 dakika geçe olmustur. O sira Sarköy’ün nüfusu 5500 kadardi ve kasabada Türk Müslümanlardan baska Ermeniler, Musevi ve Kiptiler de vardi. Alti siddetinin üstünde tahmin edilen depremde Sarköy ile birlikte genis bir bölgede yer alan yerlesim birimlerinde yikilmayan bina, cami, kilise kalmamistir. Deprem sonrasi çikan yanginlarda ortalikta bir sey birakmamistir. Insanlar gecenin karanliginda kendilerini disariya attiklarinda ortalik bir enkaz yigini görmüslerdir. Sarköy’de o sira 200 dolayinda ev yanmis, 60’in üstünde insan ölmüs, 150 kisi yaralanmistir. Ancak daha sonra yapilan tespit ve arastirmada Sarköy’de ölü sayisi 200’e yaklasmistir. Mürefte’de ise 707 kisi ölmüstür. Depremin yol açtigi yikintilari, zararlari incelemek için Ahmet Muhtar Pasa Hükümeti Sarköy’e Istanbul’dan bir mühendis göndermistir. Yapilan incelemede çok sayida hayvanin enkaz altinda kaldigi, içmesuyu kuyularinin zarar gördügü, su sikintisi çekildigi, yagma basladigi anlasilmistir. Evsiz barksiz kalan insanlar için Istanbul’dan deniz yoluyla çadir ve gida maddesi istenmistir. Bunlarin Istanbul’dan gönderilmesi, halka dagitilmasi süphesizki sorun yaratmistir. Fakat en önemlisi bu depremde Balkan Savasi’na hazirlanan askeri birlikler, iase depolari ve kislalar, mevcut olan yollar zarar görmüstür. Yörede bulunan onbin kadar asker yiyeceksiz kalmistir. Savas rüzgarlarinin estigi bir sirada bu büyük depremin meydana gelmesi elbetteki sanssizlik olmustur. Bütün Marmara Bölgesi halki bu depremin ve depremden bir iki ay sonra baslayan Bulgar Isgali ve Iskencesi uzun yillar unutulmayan bir istirap olarak kalmistir.

Bu korkunç depremin üzerinden 85 yil geçmis bulunmaktadir. Ancak bu süreçte 17 Agustos 1999 tarihinde bir deprem daha olmus, bu kez deprem Sarköy, Mürefte uzagindaki yerleri vurmustur. Bu depremde de 20 bin dolayinda insanimiz can vermistir. Simdi uzmanlar Marmara Bölgesinde bir baska büyük deprem daha beklemektedirler. Halk bu depreme hazir midir? Her olayda oldugu gibi, hazir degildir ve felaketin ayak seslerini duydugu halde sessizce olacagi beklemektedir. Görülüyorki sabri büyük bir halkiz. Bu sabirla tasi bile çatlattigimiz olmustur.

                                               nazifkaracam@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol