Bayramlari bayram yapan insanlar degil, olaylardir. Süphesiz OLAY dedigimiz zaman büyük boyutlu, genis zamanli bir DEÄzISIM'I içeren hareket anlasilmak gerekir. Okuyanlarin anlayacagi biçimiyle söylemek gerekirse Türk halki milletvekilli, meclisli ilk ülke idaresine (Mesrutiyet Idaresi'ne) 1976 yilinda kavusmustur. Fakat bu yönetim sekli uzun sürmemis, Osmanli- Rus Savasi (Pilevne Muharebeleri) bahane edilerek Padisah Abdülhamit tarafindan askiya alinmistir. Bu olayin, bu degisikligin bayrami, seyrani olmamistir.
Ancak 1908 yilinda Selanik'ten hareketle Istanbul üzerine yürüyen ve bundan dolayi HAREKET ORDUSU adini alan müdahale ile Padisah Ikinci Mesrutiyeti ilan etmek zorunda kalmis, bir takim yetkilerini o zamanki adi ile Meclis-i Mebusan'a yani Milletvekilleri Meclisi'ne devretmistir. Ikinci Mesrutiyetin ilani ile halka memlekete artik HÜRRIYET- ADALET- ESITLIK ve KARDESLIK geldigi, daha dogrusu gelecegi açiklanmistir. Bu nedenle de Ikinci Mesrutiyet 23 Temmuz 1908 tarihinden itibaren HÜRRIYET BAYRAMI olarak kutlanmaya baslanmistir.
Dogalki gerek Birinci Mesrutiyetin, gerekse Ikinci Mesrutiyetin ilani Türk toplum hayatinda, devlet yönetiminde önemli bir degisiklik, önemli bir reform olmustur. Bu reformu yani degisimi gerçeklestirenler ise JÖN TÜRKLER adini alan subay ve sivil bir kadro gerçeklestirmistir. Jön Türkler (YENI TÜRKLER) ayni zamanda Ittihat ve Terakki Partisi mensuplari olarak da tarihe geçmislerdir. Türk toplum hayatinda yenilesme, degisim bu parti ile ve onun iktidari zamaninda baslamistir. TÜRKÇÜLÜK HAREKETI Ittihat ve Terakkicilerle gündeme gelmistir.
Bu halk, hürriyetin ne oldugunu bilmeden, yasamadan tam 27 yil (1935'e kadar) HÜRRIYET BAYRAMI'ni kutlamistir. Hem de büyük bir cosku ile. Hatta ilk yillarda, 1923 yilinda ilan edilen CUMHURIYET'in bayrami bile Hürriyet Bayrami'nin gölgesinde mütevazi bir biçimde kutlanmistir. Mustafa Kemal, Cumhuriyet Bayrami'nin Hürriyet Bayrami'nin önüne geçmesi için halki zorlamamis, cumhuriyetin beraberinde getirdigi yenilikleri yasayarak, yasatarak halkin Cumhuriyeti benimsemesini beklemistir. Cumhuriyetin 10.cu yili (1933) Cumhuriyet Bayrami'nin kutlanmasinda, Hürriyet Bayrami'nin önüne geçmesinde önemli Dönüm Noktasi olmustur.
Burada hakli olarak su soru akla gelebilir. Mustafa Kemal nasil ki cumhuriyeti, cumhuriyete karsi olan arkadaslarina ragmen ilan etmisse, Hürriyet Bayrami'ni da kaldirarak, onun yerine, bastan itibaren Cumhuriyet Bayrami'ni koyabilirdi. Fakat bunu yapmamistir. Hürriyet Bayrami halka mal olmustur.
Ittihat ve Terakki Partisi Mensubu sivil ve asker kesimi bu bayrami kendi eserleri gibi görmüslerdir. Kaldiki halk bu bayramin sahipleri arasinda HALIFE DAMADI Enver Pasa'yi tanimistir. Ali Fuat Cebesoy, Rauf Orbay, Kazim Karabekir hem Ittihatçi, hem de Enverci idiler. Nitekim bu Enverci (Enver Pasacilar) Cumhuriyet ilan edildikten sonra Atatürk'ün yanindan ayrilmislar, Terakkiperver Cumhuriyet Partisi'ni kurmuslar, orada yer almislardir. Yani bir anlamda eski Ittihatçilar (Birlikçiler) Mustafa Kemal'in önderligini yaptigi, cumhuriyetin çatisi altina da topladigi ULUSALCILAR karsisinda birlesmislerdir. Bu mücadele bugün itibariyle de bir baska biçimde devam etmektedir.
1908 yilinda kutlamaya baslayan HÜRRIYET BAYRAMI 1935 yilinda Meclisin kabül ettigi, "ULUSAL BAYRAMLAR ve GENEL TATILLER HAKKINDAKI KANUN" ile son bulmustur. Cuma günü tatili Pazar gününe alinmistir. Daha sonra buna Cumartesi tatili eklenmistir.
Görülüyor ki halki Cumhuriyet'e alistirmak, onun bayrami ile cosup, onur ve gururlanmak kolay olmamistir. Bir Geçis Süreci yasanmistir. Bu süreçte halk Cumhuriyetin, hürriyeti de içerdigini anlamistir. Mustafa Kemal'in, Cumhuriyetin Onuncu Yildönümü konusmasi ve Onuncu Yil marsi halki daha da cumhuriyetçi kilmistir. Yeni bir cosku, yeni bir hedef yaratmistir.
Bugün cumhuriyet ne kadar anlasilmistir? Cumhuriyet, yüzde yüz bir Cumhuriyet Halki, Cumhuriyet Yurttaslar Toplulugu olusturmus mudur? Biz cumhuriyetin 75. yildönümünde verdigimiz bir konferansta söyledigimizi bugün de tekrar etmek zorundayiz. NE CUMHURIYETI ANLADIK, NE DE ATATÜRK'Ü ANLATABILDIK.
nazifkaracam@gazetetrakya.com
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
Uçmakdere hafta sonu yamaç paraşütü tutkunlarını ağırlıyor
04 May 2025 -
Tekirdağ YEDAM tanıtıldı
05 May 2025 -
31. Kırklareli Uluslararası Kakava Festivali Başlıyor
14 May 2025 -
Umutlu Yarınlar Anaokulu'nda 23 Nisan Coşkusu
23 Nis 2025 -
Tekirdağ'da üreticiler buğdayda rekolte kaybı yaşamamak için yağış bekliyor
06 May 2025 -
Meriç Nehri'ndeki kürek yarışları Edirne'nin turizmine katkı sağlıyor
04 May 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Milli yüzücü Emre Onuş, Avrupa'da madalya hedefiyle kulaç atıyor
19 May 2025 -
Geçen yıl kuruma noktasına gelen Kazandere Barajı'nda doluluk yüzde 100'e yaklaştı
20 Nis 2025 -
Kırklareli'nde su ürünleri denetimi yapıldı
20 Nis 2025 -
Türk ve ABD'li güreşçiler Edirne'deki dostluk turnuvasında karşılaştı
20 Nis 2025 -
Edirne'de köy sakinlerine sağlık taraması yapıldı
20 Nis 2025 -
Tekirdağ'da düzenlenen operasyonda 10 şüpheli yakalandı
20 Nis 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol