15 Ekim Dünya El Yıkama Günü

Sabun ile ellerin yıkanması, gelişmekte olan ülkelerde milyonlarla çocuğunun ölümüne neden olan ishalli hastalıklar ve solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde en etkili ve ucuz yolu. 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü 2008 yılından beri dünyanın yüzden fazla ülkesinde, 200 milyondan fazla insan tarafından kutlanıyor.
Sağlıklı kalmak ve çevresel kirleticilerden korunabilmek için el yıkama en önemli uygulamalardan biridir. Ellerimizi değişik kirleticilerle değdirerek aldığımız, öksürerek ve hapşırarak bulaştırdığımız mikroplar sürekli ürüyor. Bu mikroplar dokunduğumuz yiyeceklere, gözlerimize, burnumuza ve ağzımıza kolayca bulaşıyor. Vücuda giren mikroplar kolayca üreyerek birçok hastalığın ortaya çıkmasına yol açabiliyor. Afet durumlarında bile ilk düşünülen uygulamalardan birisi el yıkama düzeninin kurulması. El yıkama bir toplumu önemli hastalıkların çoğundan korur.
Kırklareli Halk Sağlığı Müdürlüğü sosyal paylaşım sitesinden Dünya El Yıkama Günü nedeni bir açıklama paylaştı. Söz konusu açıklamada şu ifadelere yer verildi;
"Çağdaş sağlık hizmeti anlayışı, öncelikle sağlığın koruması ve geliştirilmesini gerektirmektedir. Hijyen sözcüğü, sağlıklı ortamın korunması amacıyla her türlü hastalık etmeninin ortamdan uzaklaştırılması olarak tanımlanır. Hijyeni sağlamada en temel kural, ellerin doğru yöntem ile yıkanmasıdır. El yıkama, birey ve toplum sağlığının korunması açısından basit, ucuz, toplumun her kesimi tarafından uygulanabilir ve son derece etkili bir yöntemdir.
!!Gün içerisinde sık sık ellerimizi yıkamalıyız.
Eller;
* Yemek hazırlamadan önce,
* Yemek yemeden önce ve yemek yedikten sonra,
* Hastaya temas etmeden önce ve hastaya temas ettikten sonra,
* Tuvaleti kullandıktan sonra,
* Çocukların altını değiştirdikten sonra,
* Sigara içtikten sonra,
* Steril eldiven kullanmadan önce ve eldiven kullandıktan sonra,
* Pişmemiş gıdalara (özellikle kırmızı et, tavuk, balık, yumurta) temas ettikten sonra,
* Üst solunum yolu sekresyonları ile temas ettikten sonra (hapşırma, öksürme vb.),
* Bozulmuş gıda ve çöplere dokunduktan sonra,
* Saçlar tarandıktan veya ellendikten sonra,
* Toplumda ortak kullanılan araçların kullanımından sonra (toplu taşım araçları, para alış verişi, telefon vb)
* Kedi, köpek ve diğer tüm hayvanları elledikten sonra mutlaka doğru yöntemle yıkanmalıdır.
Ellerimizi Nasıl
Yıkamalıyız?
Eller sadece su ile yıkandığında, görünür kir uzaklaştırılmakta ancak tam bir hijyen sağlanamamaktadır. Bu nedenle, el temizliğinde su ile birlikte sabun kullanılması gerekmektedir.
Normal katı el sabunları ve sıvı sabunlar, etkileri bakımından farklı olmamakla birlikte, katı sabunlar genellikle sabunların temizlemeden yerine konmalarından dolayı, kirlilik kaynağı olabilmektedir. Bu nedenle, özellikle toplu yaşanan yerlerde el temizliğinde sıvı sabunların kullanımı tercih edilmelidir.
Sadece 30 saniyede uygulanabilecek doğru el yıkama tekniği ile, bulaşıcı ve salgın pek çok hastalığa karşı önlem alınabilir, kişisel ve toplum sağlığının korunmasına önemli bir katkı sağlanabilir.
* Ellerinizi ılık su ile ıslatın ve sabunu ellerimizin bütün yüzeylerine dağıtarak iyice köpürtün.
* Ellerinizin her yerini (bilekler, avuç içleri, parmaklar, parmak araları, el sırtı ve tırnak içleri) en az 30 saniye kuvvetlice ovalayın.
* Ellerinizi sabun ile ovaladıktan sonra iyice durulayın.
* Özellikle halka açık yerlerde tek kullanımlık havlu kağıt ile ellerinizi kurulayın.
* Ellerinizi kurutmak için kullandığınız kağıt havluyu musluğu kapatmak için kullanın ve çöp kutusuna atın.
GÜNDE EN AZ BEŞ KEZ EL YIKAMANIZ DİLEĞİYLE.."

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol