11 milyonluk proje için halkın katılım toplantısı 11 Şubat'ta

Kırklareli Merkez ve Babaeski İlçesi sınırları içerisinde Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan MCM SEDKO Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali ve BRŞ Elektrik İletim Hattı projesi ile ilgili halkın katılım toplantısı 11 Şubat 2014 tarihinde yapılacak

ÇED sürecindeki MCM SEDKO Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali-BRŞ (VERBENA Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali - Alibeyköy Trafo Merkezi) Elektrik İletim Hattı Projesi için halkın görüşlerini almak amacıyla halkın katılım toplantısı 11 Şubat 2014 tarihinde Deveçatağı Köy Kahvesinde saat 11.00 da düzenlenecek.
Bu süre içerisinde Projenin ÇED Başvuru Dosyası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı merkezinde ve Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde incelenerek Bakanlık ve Valiliğe görüş bildirilebilecek.
ÇED Başvuru Dosyası'na göre projenin teknik olmayan detayı şöyle;
Kırklareli İli, Merkez İlçesi sınırları içerisinde kurulması planlanan SEDKO Doğalgaz
Kombine Çevrim Santrali (DGKÇS)'nde üretilecek enerjinin, yine Kırklareli İli Babaeski İlçesi sınırlarında yer alan Verbena DGKÇS-Alibeyköy TM arasındaki enerji iletim hattına bağlanması amacıyla "380 kV 2X (3Bx1272) MCM SEDKO DGKÇS-Brş (Verbena DGKÇS Alibeyköy TM) Elektrik İletim Hattı Projesi (EİH)"nin yapılması planlanmaktadır. Söz konusu EİH'nın toplam uzunluğu 16,1 km'dir. Yapılması planlanan EİH; Kırklareligaz Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından tesis edilecek ve mülkiyeti ile birlikte Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) Genel Müdürlüğü'ne devredilecektir. Bu bağlamda TEİAŞ ile Kırklareligaz Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında 07.10.2013 tarihinde İletim Sistemi Bağlantı Anlaşması imzalanmıştır.
Söz konusu EİH ile 380 kV gerilim kademesinde kesintisiz ve kaliteli elektrik beslenmesi amaçlanmış olup, projenin gerçekleşmesi sonucu enerji ihtiyacı artan ve talebi karşılanamayan bölgelere yeterli oranda enerji imkânı sağlanmış olunacaktır. Dolayısıyla projenin tesis edilmesi, hem bölge ekonomisini hem de Türkiye ekonomisini olumlu yönde etkileyecektir.
Proje kapsamında tesis edilecek olan EİH güzergâhının sağından ve solundan 2,5 km olmak üzere 5 km genişliğindeki alan "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) İnceleme Alanı" olarak belirlenmiş bir alan bulunmaktadır. Bu alan içerisinde, projeden etkilenmesi muhtemel çevrenin mevcut özelliklerinin belirlenmesi, olabilecek etkilerinin tanımlanması ve gerekli önlemlerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Yapılması planlanan EİH'nin arazi hazırlık ve montaj aşamasının 20 ay ekonomik ömrünün ise ortalama 30 yıl civarında olacağı öngörülmektedir.
Proje kapsamında yüksek gerilim hatlarına güvenli yaklaşımın sağlanabilmesi için "Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği"nde tanımlanan yatay ve düşey mesafelere uyulacaktır. Enerji iletim hattı ile ilgili tüm uyarı levhaları asılacak ve yerel halk uyarılacaktır.
Proje sahasında 5403 sayılı "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı" kanunu kapsamındaki araziler için, çalışmalara başlanmadan önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden gerekli izinler alınacak ve ilgili kanun ve yönetmeliklere uyulacaktır. Projenin, çalışanlar için herhangi bir tehlike ve risk yaratmaması için gerekli yerlere tehlike ve ikaz panoları konulmak suretiyle, olası tehlike ve riskler en az seviyeye indirilecektir. Proje kapsamında 4857 sayılı "İş Kanunu", 6331 sayılı "İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu" ve söz konusu kanunlara bağlı olarak çıkan tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen hususlara uyulacaktır. Buna ilaveten, "Çevre Kanunu" ve bu kanuna istinaden çıkartılmış bütün yönetmelik, genelge, tebliğlere ve diğer meri mevzuat hükümlerine uyulacaktır.
İrtifak hakkı tesis edilecek alanlar ve mülkiyet hakkı olarak kamulaştırılacak alanlar ile ilgili işlemler 2942 sayılı "Kamulaştırma Kanunu" ve tadilleri çerçevesinde yürütülecektir.  
Tesis edilmesi planlanan 380 kV gerilimli EİH projesinin arazi hazırlık ve montaj aşamasında; kazı ve montaj işlemlerden kaynaklanacak hafriyat, atık su, katı atık, gaz ve toz emisyonları ile gürültü meydana gelecektir. Projenin işletme aşamasında ise herhangi bir atık su veya emisyon oluşmayacaktır. İşletme aşamasında insan ve çevre sağlığı açısından en önemli husus; elektromanyetik alan, katı atık ve gürültüdür.
Tesis edilmesi planlanan enerji iletim hattının arazi hazırlık ve montaj işlemlerinde yaklaşık 40 kişinin çalışması öngörülmektedir. Tesisin arazi hazırlık ve montaj aşamasında çalışacak olan personel için gerekli olan içme ve kullanma suyu ihtiyacı damacana ve/veya tankerler vasıtasıyla temin edilecektir. Yapılması planlanan EİH güzergâhına en yakın yerleşim birimi; S2 direğine yaklaşık 1,1 km mesafede bulunan Kavakdere Köyü'dür.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol