101. Panayir da sona erdi

Ilimize bagli Pehlivanköy ilçesinde 1910 yilindan bu yana araliksiz olarak Eylül ayinin 3. haftasi düzenlenen Pavli Panayiri, bu yil da 19 Eylül Pazar aksami sona erdi. Trakya’da Çatalca ile birlikte gerçeklestirilen panayirlardan birisi olan Pehlivanköy Pavli Panayiri ve Tarim Festivali, 16 Eylül Persembe günü baslayarak, 19 Eylül Pazar günü sona erdi. Yine geçen yillarda oldugu gibi ilçe çevresindeki köylerden gelen müdavimlerin römorklari ile panayir alanini çevirmesi ile baslayan panayirda, nese ve dostluk biraradaydi. Panayirin ilk günü mehter takimi ve bando esliginde renkli bir açilis yapilirken, ayni gece düzenlenen konserler de Pavli Panayiri’na hareket katti.
Trakya’nin çesitli yerlerinden genç yasli binlerce kisinin katilim gösterdigi panayirda, kurulan açik pazarlarin yani sira giysiler ve yiyecek reyonlari da büyük ilgi gördü. Kuzu ve tavuk çevirmenin yani sira köfte ile sucuk gibi izgaralarin da kuruldugu tezgahlar da yogunluluk yasanirken, yenilen yemeklerin yani sira dev çadirlardan müzik sesleri de bir an olsun eksilmedi. Geçen yil “Dalya” diyen panayirin bu yil 101.’si düzenlendi. Her yil oldugu gibi bu yil da yogun katilimla gerçeklesen panayirda, en kalabalik gün ise Pazar’di. Türkiye’nin çesitli yerlerinden gelen panayir meraklilari ile birlikte Istanbul ve çevre sehirlerden gelen yüzlerce fotograf meraklisinin akin ettigi panayir, bu yönü ile fotografçilar için dogal bir stüdyo görevi görmüs oldu. 
Pehlivanköy’deki Ergene Nehri ile Tren yolunun arasindaki genis yesillik araziye kurulan panayir, her seferinde Trakyalilar’in “Hayat insani” oldugunu gözler önüne seren ritüelleri arasinda yer aliyor. Ülke genelinde günden güne azalan panayir kültürüne inat,  her yil müdavimlerini kendisine çekmeyi basaran Pavli Panayiri, aradan geçen bir asirlik süre zarfindan sonra kültüründen birsey kaybetmis degil. Gondol, zincirli salincak, balerin, oyuncak trenler, çarpisan arabalar ve penalti atislarinin panayirin adina yakisir bir sekilde düzenlendigi eglence araçlari çocuklarin oldugu kadar gençlerin de en büyük tercihleri arasinda yer alirken, Ergene kiyisindaki yiyecek çadirlari da buraya akin eden kalabaligin ihtiyacini karsilamaya yetti. 
Pehlivanköy Pavli Panayiri’nin en renkli simalari ise bu yil da roman müzisyenlerdi. Kimisi yalniz bir sekilde keman çalarken, bazilari da grup halinde cümbüs, klarnet ve darbuka çalarak panayir müdavimlerini eglendirmesini bildi. Sabah ve geceleri durgun geçen panayirin en yogun oldugu saatler ise ögleden aksam karanligi çökene kadar olan zaman dilimiydi. Öte yandan gündüz panayira çikmayi yeglemeyenler, aksamlari Pavli’deki yerlerini aldi. Bir yanda Ergene Nehri, diger yanda ise tren raylarina komsu olan Pavli Panayiri’nda da 4 günü göz açip kapar gibi geçti. 
Pehlivanköy Sonbahar Panayiri ve Tarim Festivali, sosyo-kültürel oldugu kadar Pehlivanköy ve çevresinden gelerek kendi ürettiklerini satanlara da ekonomik katki sagladi. Römorklari ile panayira katilanlar kadar, kurulan açik pazarda, sebzeden meyveye, eldivenden merdivene, koyundan inege kadar köylülerin alabilecegi hersey satisa çikarildi. Bilindik halk pazarlarinin yani sira telastan uzak kurulan pazarlara yerel halkin yani sira disaridan gelen misafirler de büyük ilgi gösterdi. Yerel halk ile birlikte roman vatandaslarin da büyük ilgi gösterdigi panayirda, dostluk ve kardeslik tohumlari bir kez daha atildi. Ramazan Bayrami’nin hemen ertesinde gerçeklesmesi nedeniyle çocuk ve gençlerin, bayram boyunca topladigi harçliklari panayira saklamasi ile onlar da 4 gün boyunca doyasiya eglendi. 
Yillik izinlerini Pavli’ye göre ayarlayan birçok Pehlivanköylü ve civar köylülerin akin ettigi Pavli Panayiri, oldukça renkli görüntülerle son bulurken, Pavli’ninn müdavimleri seneye ayni yerde görüsmek üzere çoktan sözlesti bile. 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol