“Istranca’nın Güzellikleri” projesi ile Kırklareli’nin güzellikleri keşfediliyor

“Avrupa Birliği Başkanlığı’nın ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı’nın birinci teklif çağrısı kapsamında yürütülmekte olan CB005.1.122.105 sayılı “The Beauty Of Strandja” “Istranca’nın Güzellikleri- Bulgaristan- Türkiye Sınır Ötesi Bölgesi’ndeki doğal ve kültürel mirasların araştırılması, keşfedilmesi ve yaygınlaştırılması” isimli proje kapsamında önceki gün Kırklareli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’nde yuvarlak masa etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Kırklareli Vali Yardımcısı Emre Öztürk, Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü Cahit Akın, Kırklareli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Öztürk, Proje Danışmanı Çiğdem Beji, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Gönenç, Stranja Tabiat Parkı Yerel Şube Müdürü Ivan Kamburov, Kırklareli’nde özel sektörde faaliyet gösteren turizm yatırımcıları ve acente temsilcileri katıldı.
Kırklareli büyük bir turizm potansiyeline sahip
Yuvarlak masa etkinliğinde ilk olarak Kırklareli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Öztürk söz aldı. Kırklareli’nin çok önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunun altını çizen ve bu doğrultuda bu projeyi hayata geçirdiklerini belirten Öztürk “Projemiz 1 sene önce başladı. Bu süreçte okulumuzun genel amaçları doğrultusunda bu proje ile iyi işler yaptığımızı düşünüyorum. Projemiz Avrupa Birliği Ipa Sınır Ötesi Projeleri’nden bir tanesi. Konumuzda Istranca Dağları’nın turizm potansiyelini geliştirip sürdürebilirliğini sağlamak. Bu konuda projenin içeriği gereği epey çalışmalar yapıldı. Projeye ilk olarak Yıldız Dağları’nın güzelliklerini nasıl tanıtabiliriz? Okul ve ekip olarak bu konu üstünde durduk ve bu durumu irdeleyerek projemizin konusu ortaya çıktı. Projenin ismiyle ilgili birçok yorum yapıldı. En son olarak bizim ilimize yakışan ‘Yıldız Dağları’nın güzelliklerini tanıtmak’ dedik ve buradan projenin içeriğini tamamlamaya çalıştık. Hepimiz biliyoruz ki projeler dışında turizm ekonomimiz de çok önemli bir yere sahip. İlimizdeki büyük turizm potansiyelini nasıl aktivize edebiliriz? Nasıl bunu kullanılabilir hale getiririz? O açıdan konuya yaklaştık ve sahil turizmini göz önünde bulundurduk. Yalnız sahil turizmi ile bu yola devam edersek turizmde dünya rekabetinde daha iyi noktalara gelemeyeceğimizi düşündük ve biz de Turizm Lisesi olarak her şeyden önce ilimize ve ilimizin dışında ülkemize katkımızın olmasını istedik. Proje kapsamında Yıldız Dağları enine boyuna iki taraflı gezildi. Gerçekten kıyı turizmin dışında elimizde sayamadığımız turizm potansiyeli mevcut. Projenin asıl amacı Yıldız Dağları’nda ki turizm potansiyelini tanıtıp geliştirmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak. Yıldız Dağları’nın güzellikleri ile ilgili kitabımız yayınlandı. Bulgaristan’dan gelen ekibimiz kitaplarımızı bizlere getirdiler. Proje gereği kitabın içeriğini biz hazırladık, projenin basımı ise Sofya’da yapıldı. “ifadelerini kullandı.
Ardından Proje Danışmanı Çiğdem Beji “Turist Rehberlerinin Tanıtımı ve Proje Sonuçları” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Çiğdem Beji’nin sunumunun ardından Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Gönenç “ Istranca’da Turistik Ürün Farkındalığının Geliştirilmesi ve Pazarlama Önerileri“ konulu sunumunu yaptı. Gerçekleştirilen bu sunumun sonrasında Stranja Tabiat Parkı Yerel Şube Müdürü Ivan Kamburov söz aldı. Kamburov “Stranca- Ebedi Dönüşüm Dağı” konulu sunumunu gerçekleştirdi.
Ekim 2017’de başlayan projenin genel amacı, sürdürülebilir doğal, tarihi ve kültürel mirasların ve kaynakların kullanımının tanıtımı için ortak girişimler aracılığı ile sürdürülebilir turizmin desteklenmesi, projenin özel amacı ise turizm alanındaki ortaklıkları güçlendirmek ve gençleri ortaklık ağı etkinliklerine katılım konusunda cesaretlendirmek olarak belirlendi.
Proje 5 Aralık’ta tamamlanacak
Proje kapsamında Istranca bölgesindeki potansiyel turizm kaynaklarını araştırıp analiz yapıldı, Svilengrad ve Kırklareli’deki öğrenciler için eğitim atölye çalışmaları ve yuvarlak masa toplantıları düzenlendi, Türkçe, Bulgarca ve İngilizce olmak üzere üç dilde hazırlanacak turist rehberi için materyal ve 3 dilde website hazırlandı. Aynı zamanda Istrancalara çalışma ziyaretlerinde bulunuldu, Harmanlı’da seminer düzenlendi, yaygınlaştırma faaliyetleri için promosyon ürünleri hazırlandı. Tüm aktiviteleri başarılı ile sonuçlandırılan projede, toplam 20 öğrenci ve (10 BG 10 TR) proje ekiplerinin katıldığı 5’er gün süre ile karşılıklı çalışma gezileri düzenlendi, Istranca Bölgesi’ndeki Turizm Kaynakları ve Turizmin Geliştirilmesi Çalışma ve Analiz Raporları ile Bulgaristan Türkiye Sınır Bölgesi Turizm Rehberleri hazırlandı, rehberin tanıtımı yuvarlak masa etkinliğinde yapıldı.
Projeden beklenen sonuçlar “Ortak turizm destinasyonları oluşturulması, hedef kitlenin beceri ve bilgilerini geliştirmek, sınır ötesi bölgedeki turizmin korunması, geliştirilmesi ve ortak faaliyetler ile bölgedeki doğal ve kültürel mirasların tanıtımının yapılması, ortak faaliyetleri aracılığı ile sürdürülebilir turizmin gelişmesi konusunda bilinç kazandırılması olarak ifade edildi.
CB005.1.22.105 numaralı “Istıranca’nın Güzellikleri- Bulgaristan- Türkiye Sınır Ötesi Bölgesi’ndeki doğal ve kültürel mirasların araştırılması, keşfedilmesi ve yaygınlaştırılması” projesi Hayatboyu Öğrenmeyi Yaygınlaştırma Birliği (Harmanlı), “Hristo Botev” Tarım ve Ekonomi Meslek Lisesi (Svilengrad) ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Kırklareli) ortaklığı ile uygulanıyor. Projenin toplam bütçesi 91.713,85 EURO iken Kırklareli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bütçesi ise 40.294,55 EURO olarak karşımıza çıkıyor. 6 Eylül 2017 tarihinde başlayan proje 5 Aralık 2018’de tamamlanacak.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol