Istrancalarda taş ocağı isyanı

Kırklareli merkeze bağlı Çukurpınar köyünde patlatmalı Dolomit ocağı alan genişletmesi ve kırma eleme tesisi için ÇED Halkı bilgilendirme toplantısı köylülerin, Muhtarların, Kooperatiflerin ve STK ların yoğun tepkisi üzerine yapılamadı.
Köyün 200-300 metre yanında, su kaynakları üzerinde, orman alanı içerisinde ve su deposuna 300 metre mesafede patlatmalı yapılması planlanan faaliyetin köyde ki yaşamı yok edeceğini belirten Çukurpınar köy Muhtarı Yaşar Geri kesinlikle karşı olduklarını ve izin verilmemesi gerektiğini, Armağan Köy Muhtarı Recep Dal ise köylerde eko ve agro turizm çalışması yürüttüklerini, bu tür faaliyetlerin turizme zarar vereceğini belirtti. Kent Konseyi Çevre Meclisi Yürütme Kurulu Başkanı Göksal Çidem tarafından yapılan bilgilendirmede;
"Patlatma yapılacak alandan taş fırlama mesafesinin 550 metre olduğu düşünüldüğünde köyün yerleşim alanının tamamen ortadan kaldırılması gerekecek. Çukurpınar’ın eski ismi Sazara. Istrancaların en eski köylerinden biri. Sabahattin Ali’nin öldürüldüğü köy olarak ta bilinmektedir. Ayrıca proje alanının bitişiğinde 10.05.2016 tarih ve 3200 sayılı karar ile 1.Derece Arkeolojik SİT alanı olan Kırağılı Kayrak Ceneviz Kale kalıntısı bulunmaktadır.
Proje alanından etkilenecek, Doğal varlıklar var. Kültürel varlıklar var. Orman var. Su Var. İnsan var. Köy var. Bunların hepsini yok edecek dinamitlerin patlayacağı taş ocağı açılmak isteniyor. Aynı bölgede, Aynı firma tarafından 04/07/2013 tarihinde Köy Muhtarlığına bilgi verilmeden patlama yapılmış, köy halkı korku ve endişeye kapılmıştır. Yaşananların Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletilmesini müteakip, İlgili Firmaya 2872 sayılı çevre kanunu gereğince 16,929 TL para cezası uygulanmıştır. Akabinde Çukurpınar Köy Muhtarlığınca Edirne İdare Mahkemesinde ÇED Gerekli Değildir Kararının iptali için dava açılmış olup, Edirne İdare Mahkemesi 2015/108 Esas, 2015/914 Sayılı kararı ile, 27.08.2015 tarihinde oy birliği ile iptal etmiştir.
Temyiz sonucunda Danıştay Ondördüncü Dairesi oy birliği ile verdiği kararda “Mahkeme kararı ve dayandığı gerekçe, hukuk ve usule uygun olup, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın ONANMASINA, karar düzeltme yolunun kapalı olduğunun duyurulmasına 23/02/2016 tarihinde oy birliği ile karar verildi” Denilmektedir. Kırklareli Kent konseyi Çevre Meclisi ve bileşeni olduğumuz Trakya Platformunun yürütme, bilim ve hukuk kurullarının destek ve katkılarıyla hazırladığımız itiraz dilekçemizi İlgili kurum ve bakanlıklara sunup, süreci her aşamada takip ederek Doğal ve kültürel varlıklarımızın, köylerimizin yaşaması, gelecek nesillere yaşanabilir bir Istranca bırakmak için hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz. Gelecek nesillerin yaşam alanlarını ve yaşam hakkını yok etmeye kimsenin hakkı yok, Onlar bunu hak etmiyor" dendi.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. sayın muhtarlarımıza ordaki köylerimizin doğal bitkileri yeter kayrak çayı öne sürülmelidir her yerde bulunmayan bir doğal bitkidir kıymetini bilin saygılarımla