İstiklal ve İstikbal Davasının 103'üncü yılı kutlu olsun

Bir ulusun kaderini değiştiren tarih 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü, tüm yurtta olduğu gibi ilimizde de törenlerle kutlandı. Şehitlikte gerçekleşen ilk törende aziz şehitlerimizin başında dualar okundu, mezarlarına karanfil bırakıldı. 

“18 Mart Çanakkale Zaferi, Şehitleri Anma Günü” Programı 18 Mart 2018 Pazar günü Kırklareli’nde törenlerle kutlandı. Kırklareli Şehitliği’nde başlayan Anma Programında Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma Dayanışma Derneği tarafından çelenk sunuldu. Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşımızın okunduğu Anma Programında 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Merasim Takımı’nca saygı atışı yapıldı.
Törene; Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Kırklareli Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Albay Cihan Uzun, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, AK Parti İl Başkanı Alper Çiler, kurum müdürleri, gazi ve şehit aileleri katıldı.
Burada bir konuşma yapan Piyade Üsteğmen Engin Örnek, “Bugün şehitlik mertebesine yükselen vatan evlatlarımızı anma günüdür. Bugün aynı zamanda tüm imkansızlıklara rağmen, Çanakkale’nin geçilemeyeceğini, Türk Milletinin esir edilemeyeceğinin, Türk Vatanının parçalanamayacağının tüm dünyaya haykırıldığı 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 103.yıldönümüdür. Aziz şehitlerimizi böyle anlamlı bir günde saygı, minnet ve şükranla anıyoruz” dedi.
Ruhunuz şad olsun
Yapılan konuşmaların ardından, Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi, Şehitlik Defteri’ni imzaladı. Vali Çiftçi deftere şu satırları düştü; “Aziz Şehitlerimizi sevgi, saygı, minnet ve rahmet ile anıyoruz. Sizler bu topraklarda hür ve bağımsız yaşamamız için canlarınızı seve seve feda ettiniz. Emanetiniz olan vatan toprağında, ülkemizin istiklaline ve istikbaline, milletimizin birlik ve beraberliğine kast eden dahili ve harici tüm düşmanlara karşı 81 milyon vatan evladı olarak; tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet düsturu ile vazifemizi yerine getireceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle tarihimizin şanlı sayfalarında yer alan Çanakkale Zaferi’nin 103.yıldönümü nedeniyle başta Anafartalar Kahramanı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile bu kutsal vatan topraklarını canları pahasına koruyarak şehitlik onuruna erişen aziz şehitlerimiz ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Ruhunuz şad olsun.”
Şehitler için dua
Daha sonra Vali Çiftçi ve beraberindekiler, Kırklareli Şehitliği’ni gezip dua okuyarak şehit kabirlerine karanfiller bıraktı. Vali Çiftçi ve beraberindekiler, Şehitlik ziyaretinin ardından Kırkşehitlik Anıtı’nı ziyaret etti.
Anma Programı daha sonra Kırklareli Kültür Merkezi’nde Kırklareli Yahya Kemal Beyatlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenlerinin hazırladıkları program ile devam etti.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Tarih Öğretmeni Fadime Bayram yaptı. Bayram konuşmasında 18 Mart’ın bir gurur günü olduğunu belirtti. Bayram, konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
“Bugün; Türk'ün ulusal savaş tarihine, altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi'nin,103. Yıldönümünü kutlamanın ve vatanımız için canlarını seve seve feda eden şehitlerimizin-Şehitler Günü'nü idrak etmenin onurunu ve gururunu yaşamaktayız.
Çanakkale Savaşları, dünya tarihinin en büyük savaşlarından biridir. Birinci Dünya Savaşı'nı galip bitirmek isteyen devletler, gemileriyle Çanakkale Boğazı'nı geçip İstanbul'u almak istemişler; buna engel olmak isteyen Osmanlı Ordusu, İngiliz ve Fransız donanmalarına karşı Çanakkale Boğazı'nda bir dizi deniz ve kara savaşı yapmıştır. 250.000 vatan evladının şehit olduğu bu savaşlar sonucunda düşman donanmaları ağır kayıplar vererek geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Çanakkale Boğazı'nı denizden geçemeyeceğini anlayan düşmanın karadaki harekatı da başarısız olmuş ve kahraman Türk askeri düşman güçlerine "Çanakkale Geçilmez" dedirtmiştir”
“Çanakkale Savaşı; utançla yaşamak yerine onurla ölmeyi tercih edenlerin savaşıdır. Çanakkale; genç, yaşlı, kadın, erkek, el ele kenetlenen bir milletin, varoluş mücadelesinin kıvılcımı olmuş, bir ulusun yokluktan varoluşa giden engebeli yollarında bütün yurdu çepeçevre saran kocaman bir meşaleye dönüşmüştür. Çanakkale Savaşı; laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden yolda önemli bir aşama olmuş, bağımsızlık ve egemenlik mücadelesinin temelleri; Çanakkale Zaferi ile atılmıştır. Öyle ki, "Çanakkale Zaferi olmasaydı Kurtuluş Savaşı da olamazdı." diyebilecek kadar büyük bir destandır. Bu destan yazılırken Türk Milleti, genç ve münevver bir kuşağını Çanakkale'de feda etmek zorunda kalmıştır. Çanakkale Savaşı, Türk evlatlarının inançla, imanla, kol kola, göğüs göğüse sergiledikleri bir varoluş mücadelesidir. Düşmeyen sancak 57. Alay’ı, askerlik dehasıyla savaşın gidişatını değiştiren Büyük Komutan Mustafa Kemal'i, sessiz gecenin kahramanı Nusrat Mayın Gemisi'ni, Mesudiye Zırhlısı'nı, Çonkbayırı'ndaki şanlı direnişi, insanlığın savaşı yendiği Gelibolu'yu, 270 kiloluk top mermisini namluya süren Seyit Onbaşı'yı, cesur yürek Yahya Çavuş'u, küçük kahraman Aleko'yu ve Kınalı Ali’yi kim tarih sahnesinden silebilir ki!”
“Hatırlanacağı üzere 15 Temmuz 2016 gecesi; ülkemizi, milletimizi, demokrasimizi, cumhuriyetimizi ve aydınlık geleceğimizi yok etmek isteyen vatan hainleri harekete geçmiş, milletin silahlarını bu aziz millete doğrultarak kanlı bir darbe girişiminde bulunmuşlardı. Ancak milletimiz bu darbe girişimini ölümü göze alarak başarısızlığa uğrattı. Çünkü 15 Temmuz'da meydanlarda tıpkı Çanakkale'de ve Kurtuluş Savaşımız'da olduğu gibi tüm fertleri ile tek yürek olmuş, iradesini bir avuç darbeciye çiğnetmeyen Büyük Türk Milleti vardı. O gece milletimiz cesaretiyle, dirayetiyle, kararlı ve dik duruşuyla hainlere gereken cevabı vermiştir.
Geçmişini unutanlar, o geçmişi yeniden yaşamak zorunda kalırlar. Bizler ne Çanakkale'yi, ne Milli Mücadele'yi, ne 15 Temmuz darbe girişimini ne de "Ya İstiklal Ya Ölüm" diye haykıran büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü unuttuk. Hiçbir zaman da unutmayacağız. Vatanı için canını veren tüm şehitlerimiz kalplerimizdeki mümtaz yerlerini daima koruyacaklar. Bu duygularla başta ebedi başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere; Büyük Türk Ordusu'nun kah-
raman mensuplarını, geçmişte ve günümüzde vatanları uğruna hayatlarını feda eden tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyor, ruhları şad olsun diyorum.”
Şiirlerin okunduğu anma programında, Kırklareli Yahya Kemal Beyatlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencileri tarafından sahnelenen oratoryo katılımcılar tarafından beğeni ile izlendi.
Devlet Övünç Madalyası
Program Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından; Şehit Piyade Astsubay Üstçavuş Göktan Özüpek, Şehit Polis Memuru Nefize Özsoy ve 15 Temmuz Gazisi Kadir Altıntaş’a Devlet Ödünç Madalyalarının verilmesi ile devam etti. Cumhurbaşkanlığı adına madalyaları ailelerine Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi takdim etti.
Program sonunda Vai Çiftçi ve beraberindekiler, Kırklareli Yahya Kemal Beyatlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin düzenlediği “Öğrenci Gözüyle Çanakkale” temalı resim sergisini gezdiler.
Vali Çiftçi, Şehit Aileleri ve Gaziler ile bir araya geldi…
Kültür Merkezi’ndeki programın ardından Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi ile eşi Ayşe Çiftçi, 18 Mart Çanakkale Zaferi, Şehitleri Anma Günü etkinlikleri kapsamında Şehit Aileleri ve Gaziler ile öğle yemeğinde bir araya geldi. Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğü Polis Sosyal Tesisleri’ndeki yemekte Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi, Gaziler ve Gazi yakınları ile bir araya gelerek kendileri ile hasbihal etti. Yemek öncesi İl Müftülüğü tarafından Kuran’ı Kerim okundu. Ardından yemeğe geçildi. Programa AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz ile AK Parti İl Başkanı Alper Çiler de katıldı...

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol