İstiklal Marşı’nın Kabulü Kırklareli’nde coşku ile kutlandı

12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma etkinlikleri Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezi’nde yapıldı. Kırklareli Fen Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan anma programı izleyenlerden tam not aldı. 

İstiklal Marşı’nın Kabulü ’nün 97. yıldönümü kapsamında Kırklareli Fen Lisesi öğrencileri tarafından gerçekleştirilen etkinlik, 12 Mart Pazartesi günü saat 10.30da başladı. Etkinliğe katılanlar arasında; Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi, 55 Mekanize Piyade Tugay Komutanı A. Cihan Uzun, Kırklareli Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, Kırklareli İl Jandarma Komutanı J. Alb. Kadir Oğuz, Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Adem Sevim, Kırklareli İl Emniyet Müdürü Erkin Adalar, Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü Murat Aşım, kurum ve kuruluş müdürleri, okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler yer aldı
Türkiye’de bağımsızlık sembolü olması ve birlik, beraberliğimizin nişanesi olması amacıyla yazılan İstiklal Marşı’nın 97’inci kabul yılını kutlamak ve yazarı Mehmet Akif Ersoy’u anmak amacıyla gerçekleştirilen etkinlikte günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapmak üzere kürsüye gelen Fen Lisesi Müdür Yardımcısı Salih Akyazı, İstiklal Marşı’nın yurda duyulan sevgi ve bağlılığı ifade ettiğini söyledi.
“Bu şiir öyle bir şiir ki”
Akyazı konuşmasında; “İstiklal Marşı, Türk Milletinin ruhunda sözle örülmüş bağımsızlık marşıdır. Yurda duyulan sevgi ve bağlılığı ifade eder. İstiklal Marşı, şanlı bir mazisi olan, üç kıtaya hükmeden Türk Milletinin bayrağının ve vatanının ebediyen yaşayacağını müjdelemiştir. İstiklal Marşı, milli karakterimizi, tarihimizi, imanımızı, Milli Mücadele günlerinin heyecanını içinde yaşayan, o günleri yaşayanların duygularını nesilden nesle aktaracak olan emsalsiz bir abidedir. Bu şiir öyle bir şiir ki o trajik anda, var olup, olmama noktasında bir toplumun, bir milletin ihtiyaç duyduğu bütün değerleri içinde toplamıştır. İstiklal Marşı “KORKMA” seslenişi ile başlar. Burada ki korku ifadesi sıradan bir korku olmayıp, her karış toprağı şehit kanları ile yoğrulmuş aziz vatanımızın kaybedilme endişesinin dillendirilmesidir. Bu en olumsuz durumlarda dahi ümitli kalabilmesinin bir ifadesidir. “ARKADAŞ! YURDUMA ALÇAKLARI UĞRATMA SAKIN” diyerek gençlere seslenen Mehmet Akif, vatanın korunması söz konusu olduğunda vefalı Türk gençlerinin iman gücüyle neler yapabileceğini de iyi biliyordu. İstiklal Marşı’nda İstiklal davamızı anlatması bakımından büyük manası olan mısralar vardır. Özellikle “HAKKIDIR, HÜR YAŞAMIŞ BAYRAĞIMIN HÜRRİYET, HAKKIDIR, HAKK’A TAPAN MİLLETİMİN İSTİKLAL” mısralarını milletimizin asla unutmaması gerekir. İstiklal Marşı’nı sevme, ülkemizi sevmektir. İstiklal Marşını coşkuyla söylemek ülkemize, bağımsızlığımıza sahip çıkmaktır. Bağımsızlığımıza sahip çıkmak ise onurumuza sahip çıkmaktır. İstiklal Marşı ruhtur, heyecandır, şanlı mazinizdir. Kahramanlık destanımızdır. Heybetli kimliğimizdir. Dik bir duruştur” ifadelerini kullandı.
Uzun süre alkışlandı
Salih Akyazı’nın konuşması sonrasında öğrenciler öncelikle “Cenk Marşı” isimli şiiri okudu. Okunan şiirin ardından Fen liseli öğrencilerin hazırlayıp oynadığı “İstiklal Marşı’nın Kabulü” adlı tiyatro oyunu sahnelendi. “Çanakkale Şehitlerine” isimli şiirin okutulmasının ardından İstiklal Marşı’nın Kabulü Orotoryo Gösterisi büyük ilgi ve beğeni aldı. İstiklal Marşı okuma yarışmasında 1. olan Ziya Gökalp İlkokulu dördüncü sınıf öğrencisi Nilay Topuz, İstiklal Marşı'nı okudu. Okuduğu İstiklal Marşı ile salonda duygu dolu anlar yaşatan Nilay Topuz, uzun süre alkışlandı.
Ödüller dağıtıldı
Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen “En Güzel İstiklal Marşı’nı Ezbere Okuma Yarışması”nın ödülleri Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi tarafından verildi.
Yarışmada Ziya Gökalp İlkokulu’ndan Nilay Topuz birinci, Atatürk İlkokulu’ndan Selin Akçasarı ikinci, Hamdi Helvacıoğlu İlkokulu’ndan Berrak Öz üçüncü oldu. Program Vali Orhan Çiftçi’nin öğrencilerle toplu fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol