İşte Vali Civelek'in yatırıma çağırdığı o Kırklareli

Kırklareli Valisi Esengül Civelek, hafta başında gerçekleştirdiği Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ziyaretinde yatırımcılara da seslenerek Kırklareli OSB'ye yatırım yapmaya çağırdı. Kimilerinin "Batının Hakkarisi", kimilerinin ise "Son Durak" olarak adlandırdığı kimilerinin de "Kırıkkale" olarak bildiği, bize göre ise "Sevdamız" Kırklaremize yatırım için işte o nedenlerden bazıları…

Kırklareli Valisi Esengül Civelek, 6 Ağustos Salı günü Kırklareli OSB'ye yaptığı ziyarette fabrikaları gezerek burada yapılan üretimleri yerinde incelemiş, yetkililerden üretimler hakkında bilgi almıştı. OSB'ye yaptığı ziyarette Vali Civelek, diğer yatırımcılara da seslenerek her geçen gün gelişerek yatırım merkezi haline gelen Kırklareli OSB'nin diğer yatırımcılara da kapılarının açık olduğu çağrısında bulunmuştu.
Yatırımcının aklına gelen sorulardan biri ise "Neden Kırklareli?" Sorusu. "Neden Kırklareli?"nin cevabı ise yine Kırklareli'den geliyor. Cevabın içinde ise sayısı artırmanın hiçte güç olmadığı 10 neden bulunuyor.
İşte Trakya Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi'nin "Neden Kırklareli'de yatırım?" sorusuna verdiği 10 yanıttan öne çıkan bazıları:

Stratejik Coğrafi Konum
Avrupa ve Asya arasında koridor olma özelliği.
Türkiye-Avrupa Sınır bölgesine yakınlık
Üretim Merkezleri ve Pazarlara Yakınlık
Dereköy Sınır Kapısı ile Avrupa'ya kolay ulaşım
Güçlü Karayolu Altyapısı ile Yüksek Ulaşılabilirlik

Ulaşım Altyapısı

Uluslararası karayolu bağlantıları
Çorlu Havalimanına 109, İstanbul Havalimanına 205 kilometre uzaklık.
Tekirdağ Limanına 120 kilometre uzaklıkta
545 kilometre uzunluğunda karayolu ağı
TEM otoyolu ile Avrupa ve Anadolu'ya doğrudan bağlantı
Avrupa'yla uluslararası demir yolu bağlantısı
110 kilometre uzunluğunda demiryolu ağı (ÇED sürecindeki hızlı tren projesi ile artacak proje 2017 de tamamlanacak)

Tarımsal ve Hayvansal Üretimde Potansiyel

2014 verilerine göre Kırklareli arazi varlığının yüzde 10'u 1. sınıf, yüzde 33'ü 2. sınıf, yüzde 20'si 3. sınıf, yüzde 6'sı 4. sınıf, yüzde 20'si 6. sınıf ve yüzde 11'i 7. sınıf topraklardan oluşmaktadır.
Kırklareli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre Kırklareli ilinin yüzde 40,39'u tarım alanı, yüzde 39,50'si orman ve fundalık, yüzde 5,42'si mera ve yüzde 14,69'u tarım dışı arazilerden oluşmaktadır.
İlde en önemli ürünler buğday, ayçiçeği ve çeltiktir. TÜİK verilerine göre il, Türkiye buğday üretimin yaklaşık yüzde 2,07'sini, ayçiçeği üretiminin yüzde 7,54'ünü, pirinç üretiminin de yüzde 2,59'unu karşılamaktadır.
Kırklareli'de canlı hayvan sayısı bakımından en büyük pay kümes hayvancılığına aittir. Kümes hayvancılığını küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık izlemektedir. Kümes hayvancılığı ilin hayvan sayısında yüzde 50.83, küçükbaş hayvan yüzde 31.89 ve büyükbaş hayvan ise yüzde 17.27 paya sahiptir.

Gelişmiş Altyapısı, Ulaşım Kolaylığı ve Büyüme Potansiyeli ile OSB

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 81 il durum raporuna göre toplam sanayi işletmesi içerisinde Kırklareli ili sırasıyla yüzde 0,4'lük oran ile sanayisi gelişmekte olan illerimiz arasında yer almaktadır.
Sanayi siciline kayıtlı işletmelerin sektörel dağılımına bakıldığı zaman Kırklareli ilinde en yüksek paya sahip sektörün yüzde 32,78'lik sanayi siciline kayıtlı işletmelerin sektörler içindeki payı ile "Gıda, İçki ve Tütün Sanayi" olduğu görülmektedir. Kırklareli ilinde' Gıda, İçki ve Tütün Sanayi'ni sırasıyla yüzde 18,06 oranı ile "Taş, Toprak, Maden" ve yüzde 15,38 ile "Dokuma, Giyim ve Deri Sanayi" izlemektedir.
OSB Hamitabat Termik Enerji Santraline 50 kilometre, Lüleburgaz Kırklareli OSB'ye 55 kilometredir.
Ülkemiz genelinde deprem riski en düşük bölgeler arasındadır. Toprak yapısı kumlu olup hafriyat kolaylığı vardır Bulgaristan ve Yunanistan sınır kapılarına 70-80 kilometre İstanbul'a 200 kilometrededir.
Kırklareli Üniversitesi, Endüstri Meslek Ve Teknik Liseleri'nden istihdam imkânı vardır. Türkiye'de deprem riski en düşük bölgede yer almaktadır.

Genç ve Dinamik İş Gücü

Kırklareli ilini de kapsayan ve nüfusunun yaklaşık olarak dörtte biri Kırklareli ili tarafından oluşturulan TR21 Trakya Bölgesi'de (Edirne-Tekirdağ-Kırklareli) 2012 yılı verilerine göre kurumsal olmayan sivil nüfus 15 yaş ve üzerinde yaklaşık 1.300.000'dir. Bu nüfusun yaklaşık 713.000'i işgücü dâhilindedir. İşgücüne katılma oranı bölge için yüzde 54,8'dir. Bu oran Türkiye oranı olan yüzde 50'nin üzerindedir.
Birleşmiş Milletler (BM) ölçütlerine göre 0-14 yaş arasındakiler çocuk, 15-64 yaş arasındakiler yetişkin veya çalışabilir nüfus / faal nüfus, 65 yaş ve üzeri ise yaşlı nüfus olarak sınıflandırılmaktadır. Kırklareli ilinde nüfusun yüzde 12'si 65 yaş ve üzerinde iken, Türkiye genelinde bu oran yaklaşık yüzde 8 civarındadır. Çocuk grubu olarak adlandırılan 0-14 yaş grubu nüfusunun payı Türkiye genelinde yaklaşık yüzde 25 civarında iken, bu oran Kırklareli ilinde bu oran yüzde 17'dir.

Doğal ve Tarihi Varlıkları ile Yüksek Turizm Potansiyeli

Kırklareli ilinde deniz ve doğa turizmi açısından öne çıkan yerler şöyledir:
İğneada, Demirköy ve Kıyıköy. Kastro Körfezi Tabiat Koruma Alanı ise Trakya'nın tek doğal karaçam ormanıdır. İlde bulunan antik kentler ve diğer tarihi mekanlar: Vize Antik Tiyatrosu, Aşağı Pınar ve Kan-lıgeçit Höyüğü, Roma Bizans Dönemine ait Vize ve Polos Kalesi.
Kırklareli ilinde bulunan Osmanlı eserleri Lüleburgaz Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Kırklareli Hızırbey Camii ve Arasta, Babaeski Cedid Ali Paşa Camii, Vize Süleyman Paşa Camii, Demirköy Dökümhanesi, Gazi Süleyman Paşa Camii (Küçük Ayasofya Kilisesi) olarak sayılabilir.
Istranca/Yıldız Dağları (Kırklareli): Uluslararası düzeyde Yıldız Dağları Avrupa Doğal Mirasının korunması açısından Orta ve Doğu Avrupa'daki 5 en önemli alandan biri olarak tanımlanmıştır. Bölgede Kasatura Körfezi tabiatı Koruma Alanı ve Longoz Ormanları Milli parkı olmak üzere iki korunan alan bulunmaktadır. Istranca Dağları'nda Dupnisa (Iblisi-ma) Mağarası bulunmakta, bu mağara içinden nehir geçen, 3 km'den uzun galerisiyle görülmeye değer güzellikte el değmemiş sarkıt ve dikitlerle kaplıdır. Bölge mağara turizmine olduğu kadar av turizmine de açıktır.
İğneada (Kırklareli): Trakya'nın doğa ile iç içe sahil kasabası İğneada tam bir turizm cazibe merkezidir. İğneada'nın denizi temiz doğası da bakirdir ve bu nedenle bölgeye İstanbul'dan turlar gerçekleşmektedir.
Şarap Turizmi: Bölgede yeni yeni kendini göstermeye başlayan turizm türlerinden birisi de şarap turizmi, diğer adıyla eno-turizmdir. Son yıllarda bu turizm çeşidine ilgi duyan birçok turist rağbet etmektedir. Tarih öncesi dönemlerden bu yana Bölgenin bir şarap üretim merkezi olduğu dikkat alınırsa, Trakya'da şarap turizminin geleceğinin parlak olduğunu söylemek zor olmaz.
"Neden Kırklareli'de Yatırım?" sorusunun daha ayrıntılı cevabı ise http://investinkirklareli.org.tr/ adresinde.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol