“İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur”

Türklerin sesini avrupaya duyurup, çağ kapatan Osmanlı Devleti, tarih sayfalarına büyük bir not düştü. Konsantinie artık İstanbul oldu.
İstanbul'un fethinin 570. yıl dönümünde Kırklareli Valisi Birol Ekici Başta olmak üzere birçok siyasi parti temsilcisi kutlama mesajı yayınladı.
Kırklareli Valisi Birol Ekici, İstanbul'un fethinin 570. yıldönümü ile ilgili yaptığı açıklamada, "İlimiz Demirköy İlçesinde dökülen Şahi Topları ile yıkılmaz denilen surları 29 Mayıs 1453'te yıkan, bir çağı kapatarak yeni bir çağı başlatan ve Peygamber Efendimiz’in övgüsüne mazhar olan Fatih Sultan Mehmet Han’ı rahmet ve şükranla anıyorum." sözlerini ifade etti.
Siyasi parti temsilcileri İstanbul'un fethini unutmadı
570. yıl dönümünde İstanbul'un fethi ile ilgili siyasi parti etmsilcilerinin açıklama ve kutlamaları şu şekilde;
AK Parti Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam
"Bu vatan toprağını geçilmez kılan şanlı bir tarih, milli bir şuur ecdadın mirasından bizlere kalan geçmişim, geleceğim, ilhamım budur. İstanbul'un Fethi'nin 570. yılı kutlu olsun."
AK Parti Kırklareli İl Başkanı Yunus Ercan Dağtaş
"İstanbul'un Fethi 1453 'Biz toprakları değil, gönülleri fethetmeye gidiyoruz.' Dünya tarihine yön veren İstanbul'un Fethi'nin 570. yıl dönümünü kutluyor, tarihe damgasını vuran Ulu Hakan Fatih Sultan Mehmet ve kahraman ordusunu saygı, sevgi ve rahmetle anıyorum. Ruhları şâd, mekânları cennet olsun."
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı Şaban Savaşan
"Bir gece аnsızın gelir krаllığınızı impаrаtorluğumа kаtаrım. Yа ben İstаnbul'u аlırım yа İstаnbul beni. Fаtih Sultаn Mehmet bu sözlerle imanını ve inancını anlatarak çıktı bu yola. Tarihin dönüm noktalarından biri olan İstanbulun Fethinin 570. yıl dönümü heyecanını yaşıyoruz. İstanbulun Fethi kutlu olsun."
Büyük Birlik Partisi (BBP) İl Başkanı Ercan Andaç
"Evet, pаdişаh benim. Ancаk siz yine de çiçekleri onа veriniz. Çünkü kendisi benim hocаmdır. Kostantîniyye elbette fetholunacaktır. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandandır! Onu fetheden askerler ne güzel askerlerdir!" diyerek İstanbul'u 1453 yılında fethetti. İstanbul'un fethinin 570. yılı kutlu olsun."
İYİ Parti Seçim İşleri Başkan Yardımcısı Kürşad Yamaner
"İstanbul'u fethederek; Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa'nın övgüsüne lâyık olan, Çağ açıp, çağlar kapatan,yaşadığı çağın fersah fersah ötesinde bir ilim ve öngörüyle imkansızı başaran, adalet ve hoşgörüsü ile gönülleri de fetheden ecdadım Fatih Sultan Mehmet Han'ı ve kahraman ordusunu fethin 570. yıldönümünde rahmetle, saygıyla ve dualarla anıyorum."
Fetih'in kırılma noktası; Demirköy
İstanbul Fethi açısından ok önemli bir dönüm noktası olan Demirköy, surları yıktığı gibi çağın da sona ermesinde baş aktörlerden birisi oldu. Defalarca kuşatılmış İstanbul'un silah üretmek için çağın önemli savaş endüstrisi kaynaklarından birisiydi. Edirne'de dökülen 'Şahi' topları önemli bir detay olarak dikkatleri çekerken, Demirköy Dökümhanesi de oldukça önemli roller üstlenmiştir. Fatih Dökümhanesi olarak da bilinen Demirköy Dökümhanesi, Osmanlı’nın ilk endüstri-savaş endüstrisi merkezi olarak da bilinir.
Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fetih ettiği kuşatmada kullanılan toplar ve gülleler, Demirköy Dökümhanesi'nde döküldü. Dönemin en ileri teknolojisini kullanan dökümhane 19. yüzyıla kadar üretim sağladı.
Demirköy restore ediliyor
Restore çalışmaları devam eden Demirköy Dökümhanesi'ne Kırklareli Valisi Birol Ekici de çok değer veriyor. Restore edilmesi noktasında konuya dair önemli isimlerle de görüşen Vali Ekici başkanlığında Demirköy Kaymakamı Yaşar Şimşek, Projede yer alan akademisyenler İstanbul Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Gülsüm Tanyeli, Mimar Sinan Üniversitesinden Prof. Dr. Nurcan Yazıcı, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinden Prof. Dr. Mustafa Kaçar, Mimar Çıngı Salman, İl Özel İdare Genel Sekreter Yard. Yüksel Akış, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Fikret Macit ile Proje Koordinatörü Yüksek Şehir Plancısı Şeyda Savaşan’ın katılımıyla video konferans yöntemi ile gerçekleşen toplantıda Osmanlının ilk savunma tesisi özelliğini taşıyan, İstanbul’un fethine mahzar olan Fatih Sultan Mehmet Han tarafından kurulan Demirköy İlçemizde bulunan tarihi Fatih Dökümhanesi Restorasyon Projesi ile ilgili planlamalar ve restorasyon çalışmaları kapsamlı olarak değerlendirildi.
İstanbul'un fethinin önemi
6 Nisan 1453 - 29 Mayıs 1453 tarihleri arasında, 53 gün süren yoğun bir kuşatmanın sonucunda Osmanlı Devleti padişahı Fatih Sultan Mehmet (II. Mehmed) komutasındaki Osmanlı Ordusu'nun Bizans İmparatorluğu'nun başkenti olan İstanbul'u fethetti.
İstanbul'un fethi ile Bizans İmparatorluğu Ortadan kalktı. Osmanlı Devleti, Anadolu ve Rumeli'nin ortasında olan İstanbul şehrini başkent yaptı. Osmanlı Devleti 1453'den itibaren İmparatorluk haline geldi. Kalelerin ve surların ne kadar kuvvetli olursa olsun top gülleriyle yıkılabileceği anlaşıldı. Dünya siyasi tarihinde olduğu gibi savaş tarihinde de çok önemli bir dönüm noktası olarak tarihe not düşüldü.
İstanbul'un Fethi, Kostantiniyye'nin Fethi veya Konstantinopolis'in Düşüşü 6 Nisan 1453 - 29 Mayıs 1453 tarihleri arasında, 53 gün süren yoğun bir kuşatmanın sonucunda Osmanlı Devleti padişahı II. Mehmed komutasındaki Osmanlı ordusunun Bizans İmparatorluğu'nun başkenti olan İstanbul'u ele geçirmesidir. Olayın sonucunda 1058 yıllık Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu yıkılmış ve Osmanlı Devleti, bir imparatorluk hâline gelmiştir. Bu fetih, bazı tarihçiler tarafından Orta Çağ'ı sona erdirip Yeni Çağ'ı başlatan olay olarak kabul edilir
İstanbul, jeopolitik konumu nedeniyle daha önce de defalarca kuşatılmıştı. 7. ve 8. yüzyıllarda Emeviler ve Abbasiler tarafından kuşatıldı, ancak başarısız olundu. 1204 yılında, IV. Haçlı Seferi sırasında Haçlılar, İstanbul'u kuşatıp zapt ettiler. Klasik ve Orta Çağ'ın kültür hazineleriyle dolu olan şehri yakıp talan ettiler. 1204'te kendi Orta Çağ ve Katolik inançlarına uyan Latin İmparatorluğu'nu kurdular ve Bizans İmparatorluğu'nun parçalanmasına neden oldular. Haçlıların bu yağmasından kaçan bazı Bizans aileleri, İznik ve Trabzon gibi bölgelere kaçıp orada bağımsız devletler kurdular.
Osmanlılar da şehri daha önce kuşatmıştı. Orhan Gazi döneminde Matheos Kantakuzinos'un Bizans tahtına geçmesini sağlamışlar ve ödül olarak da Çimpe Kalesi'ni alarak Rumeli'de ilk kez toprak kazanmışlardı. Rumeli'ye geçişle beraber bölgede sınırları genişleyen Osmanlı Devleti, ilk kez I. Bayezid komutasında, 1395 yılında İstanbul'u kuşattı. Bazı kaynaklarda ise 1391 tarihli farklı bir kuşatmadan söz edilmektedir. I. Bayezid'in bu kuşatmasında mancınıklar kullanıldı ve kuşatma üzerine Macar Krallığı, günümüz Bulgaristan topraklarına (Niğbolu civarı) taarruz edince kuşatma sonlandırıldı. Ertesi yıl kuşatma tekrar başladı ve bu sefer deniz bağlantısını tümüyle koparmak için I. Bayezid, Anadolu Hisarı'nı inşa ettirdi. Bizans imparatorunun ateşkes talebi üzerine bu kuşatma da kaldırıldı. 1402 yılındaki Ankara Savaşı ile beraber Osmanlı Devleti, 11 yıl sürecek olan Fetret Devri'ne girdi. Bu dönemde, I. Bayezid'in oğullarından olan Musa Çelebi tarafından 1412 yılında İstanbul tekrar kuşatıldı.[Not 2] Musa Çelebi, kargaşanın Bizans yüzünden olduğuna ve bazı rakip şehzadelerin Bizans tarafından desteklendiğine inanıyordu. Ancak, rakip şehzadelerden olan I. Mehmed'in harekete geçmesi sebebiyle bu kuşatma da kaldırıldı.
İstanbul'un bir diğer kuşatılması ise II. Murad döneminde oldu. Düzmece Mustafa'nın isyanı ile uğraşan II. Murad, Mustafa'ya yardım ettiğine inandığı Bizans'ın üzerine doğru yürüdü ve kuşatma başladı. Bizans İmparatoru VII. İoannis'in Karadeniz kıyılarında bulunan bazı toprakları ve haraç vermeyi teklif etmesiyle bu kuşatma da kaldırıldı.
II. Mehmed, 1451 yılında Osmanlı tahtına geçtiğinde etrafı bütünüyle sarılmış olan bir şehirle karşı karşıyaydı.
(T. Ö. Tamtürk)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol