İsrail’e kınama

İsrail’i “Yahudilerin ulus devleti” olarak tanımlayan yasa tasarısı İsrail parlamentosunda geçtiğimiz hafta kabul edildi. Ülkedeki Arap kökenli vatandaşlara yönelik ayrımcılığa neden olacağı gerekçesiyle eleştirilen yasaya AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz’da sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile tepki gösterdi.
Yasayı sert bir şekilde kınayan AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz; “Yahudi Ulus Devleti” kanununu yok hükmündedir” dedi.

İsrail parlamentosu, İsrail’i Yahudilerin ulus devleti olarak tanımlayan tartışmalı yasa tasarısını onayladı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, parlamentoda 55'e karşı 62 oyla kabul edilen tasarıyı, "İsrail devlet tarihin dönüm noktası” olarak tanımladı.
İsrail'i Yahudilerin tarihsel anavatanı olarak tanımlayan yasa, söz konusu topraklar üzerinde sadece Yahudilerin kendi kaderini tayin hakkına sahip olduğunu belirtiyor.
İbranice'nin ülkenin ulusal dili olarak kabul edildiği yasada, Arapça ise sadece “özel statü” sahibi bir dil olarak ifade ediliyor. Değişiklikten önce Arapça, İbranice ile birlikte resmi dil statüsündeydi.
Yasada ayrıca "İsrail'deki Yahudi yerleşimlerinin, ulusun yararına” olduğunu belirtiliyor.
Tasarıda yer alan bazı maddeler geniş mutabakat sağlanmasını güvence altına almak için oylama öncesinde yasadan çıkarılmıştı. Bu maddelerden birinde, yerleşim yerlerinin belirlenmesinde etnik ve dini kökene bağlı olarak ayrımcılık yapılabileceği belirtiliyordu.
İsrail'in yazılı bir anayasası olmaması sebebiyle, kabul edilen tasarı devletin temel yasalarından biri olarak yürürlüğe girecek.
İsrail'de yaşayan Araplar, muhalefet ve insan hakları savunucuları ise yasaya tepkili.
Parlamentodaki oylamanın ardından Arap kökenli İsrailli milletvekilleri, "ırkçı ve ayrılıkçı bir yasa" diye tanımladıkları tasarının yazılı olduğu kopyaları yırttı.
İsrail'deki Sivil Haklar Birliği, "Yasa, yaşamın her alanında azınlıklara yönelik radikal ayrımcılığa neden olacak uygulamalara yol açacak” diyerek eleştirilerini dile getirdi.
İsrailli Arap milletvekili Ahmed Tibi ise "Yasa, İsrail'deki demokrasinin ölümüdür” ifadesini kullandı.
İsrail vatandaşlarının yaklaşık yüzde 20'sini Araplar oluşturuyor.
Minsolmaz’dan kınama…
İsrail’in onayladığı yasa tepki gördü. Bu kapsamda AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak tepkisini dile getirdi.
Yasayı en sert biçimde kınadığını açıklayan Minsolmaz, “Kudüs insanlığın ve medeniyetlerin ortak şehridir. Hiçbir ulusun malı olmadığı gibi özgür bağımsız Filistin Devletinin başkentidir. İsrail Parlamentosu’nda kabul edilen “Yahudi Ulus Devleti” kanununu yok hükmündedir, en sert biçimde kınıyorum” açıklamasında bulundu.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Ayyy kıyamam canım benim. Üzerimizdeki yükü aldın gittin yani Selahattinciğim. Sağol.