İsmet İnönü ölümünün 44. yıldönümünde unutulmadı

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı ve 2.Cumhurbaşkanı olan siyaset adamı İsmet İnönü, vefatının 44. yıldönümünde anıldı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı ve 2.Cumhurbaşkanı olan
siyaset adamı İsmet İnönü, vefatının 44. yıldönümünde anıldı.
Kırklareli’nde bulunan heykelinin önünde düzenlenen tören ile anılan İsmet İnönü 25 Aralık 1973’te hayata gözlerini yummuştu.
Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Teşkilatı tarafından organize
edilen törene CHP Kırklareli İl Başkanı Ünal Başkur, Kırklareli
Belediye Başkanı, CHP Merkez İlçe Başkanı Gürcan Saatçi, eski vekiller, parti üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende İsmet İnönü’nün askeri ve siyasi kişiliği anlatıldı. Yapılan konuşmaların ardından vatandaşlar heykele çiçek bırakarak saygılarını gösterdi.

25 Aralık Pazartesi günü saat 11:00’da başlayan törende İsmet İnönü’nün ülke için yaptıkları bir kez daha insanlara anlatıldı. Törende konuşan CHP Kırklareli İl Başkanı Ünal Başkur, İsmet İnönü’nün “Tarih Yazan İnönü” olarak hatırlanması gerektiğini ifade etti.
Başkur konuşmasında; “Bugün burada 25 Aralık 1973 yılında, yani 44 yıl önce aramızdan ayrılan Sayın İsmet İnönü’yü anmak üzere toplanmış bulunuyoruz.
Yaşamına bakıldığında tarih yazan İnönü, sıfatı ile anmamız gereken, İsmet İnönü; Mustafa Kemal Atatürk’ün yol arkadaşı, sırdaşı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur.
“Türkiye Cumhuriyeti’nin İlk Başbakanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 2.Cumhurbaşkanı’dır. O bir Kuvayi-Milliyeci’dir. O bir askerdir. Sakarya ve Başkumandanlık savaşlarının en etkili kumandanı, 1. ve 2. İnönü savaşlarının başkahramanıdır. O bir diplomattır. 24 Temmuz 1923’te Lozan Barış Antlaşmasını imzalamış, Türk tarihinin en onurlu antlaşması ile Musul, Batı Trakya, 12 Adalar sorununun çözümünü sağlamıştır.” dedi
O Bir Sanatsever, Barışsever, Siyasetçi
İsmet İnönü’nün sadece siyasetçi ve asker olmadığından bahseden Başkur, “O bir sanatseverdir. Dahi Çocuklar Projesi ile pek çok sanatçı ve bilim insanının yetişmesini sağlamıştır.
O bir barışseverdir. Türkiye’yi 2.Dünya Savaşı’na sokmamış; “Bizi ekmeksiz bıraktın” zihniyetine karşı “Sizi babasız bırakmadım” demiştir.
O bir siyasetçidir. CHP’nin genel başkanıdır. Çok partili demokratik yaşama geçişi sağlayan İsmet İnönü, dürüst bir seçimle, seçim yasası ile 19 Mayıs 1950’de iktidarı devredendir. Dönemin iktidarına, “Böyle giderseniz sizi ben bile kurtaramam” diyen İnönü;
“Hiçbir şey için endişe etmeyin! Bakarsınız yarın deve ve deveci, ya da üstündeki hacı ölebilir” diyerek, siyasi nüktedanlığını bilgece ortaya koyandır.
“Gerekirse yeni bir dünya kurulur ve Türkiye orada yerini bulur” diyerek, dayatılan uluslar arası başkaldırılarına rest çekendir.” diye konuştu.
Işıklar İçinde Uyuyun
Ünal Başkur konuşmasını sonlandırırken,
“Saygıdeğer İsmet İnönü; ölümünün 44.yılında seni minnet ve saygıyla anıyor;
“Bir memlekette; namuslular, namussuzlar kadar cesur olmadıkça, o memlekette kurtuluş yoktur.” sözünün ışığında; bu ülkenin kurtuluş mücadelesinin namuslu birer neferi olduğumuzu, sana, Ata’mıza ve bu uğurda yaşamını yitirmiş nice insanlara bildiririz. Işıklar içinde uyuyun…” ifadelerini kullandı.
Ünal Başkur’un konuşmasının ardından partililer ve vatandaşlar İsmet İnönü Heykeline çiçek bırakarak saygılarını gösterdiler.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol