İnfertilite Polikliniği Kırklareli'nde hasta kabulüne başladı

Çocuk sahibi olmak isteyen ancak olamayan hastaların artık tedavileri için il dışına gitmesine gerek kalmadı. Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanemizde İnfertilite Polikliniği kısa bir süre önce hasta kabulüne başladı. Prof. Dr. Ramazan Dansuk gazetemize yaptğı açıklamada; "Merkezde 1500-2000 tüm ilde 5000 ailenin çocuk sahibi olma da sorun yaşadığını varsayabiliriz. Hastanemize şimdiye kadar 1700 kişi infertilite tanısı başvurmuş olması bizim kaba hesaplama ile ulaştığımız bu sayıların doğruluğunu destekliyor. İlk aşamada bizim yapacağımız şey tetkik ve takip ile aşılama işlemi olacak. İnfertilite takibinde önemli olan yerinde takiptir. Çünkü bir defa hastaneye gelip gitme ile bitecek bir işlem değil. Başka şehirlere taşınmaktansa ilimizde bu işlemin takibinin yapılması büyük kolaylık sağlayacaktır. Temennim yakın zamanda bir tüp bebek merkezini de açmamız ve tam bir hizmet vermemiz yönündedir" dedi.

Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde İnfertilite Polikliniği kısa bir süre önce Prof. Dr. Ramazan Dansuk önderliğinde hizmete girdi ve hasta kabulüne başladı. Haziran ayında daha aktif bir şekilde hastalarına hizmet verecek olan poliklinik ve İnfertilite hakkındaki bilinmeyenleri Prof. Dr. Dansuk gazetemize anlattı;
İlimiz Eğitim ve Araştırma Hastanesinde İnfertilite polikliniği açıldı. İnfertilite nedir ve nasıl bir sağlık 
hizmeti vereceksiniz?
İnfertilite çocuk isteği olan ve bunu planlayan evli bir çiftin bir yıl süre ile herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanmaksızın bir yıl içinde çocuk sahibi olmama durumudur. İnfertilite yaygın kanının aksine kısırlık demek bu çiftin hiç çocuğu olmayacak demek değildir. Sadece infertilite nedeninin ortaya çıkarılmasına ihtiyaç vardır. Takip ve tedavi ile çoğu çocuk sahibi olabilirler.
İnfertilite neden olur?
Yaygın kanı çocuk olmamasının nedeninin genellikle eşlerden kadının sorumlu olduğu şeklindendir. Oysa infertil çiftlerde araştırma yapıldığında 1/3 ünde kadında, 1/3 ünde erkekte, son kalan 1/3 kısmında ise hem kadında hem de erkekte sorun olduğunu ortaya çıkartmıştır. O nedenle bize gelen ailelere; "infertil kadın", "infertil erkek" olarak değil "infertil çift" olarak bakarız. Şöyle anlatayım; Kadının gebe kalabilmesi için kadında döllenme kabiliyetinde yumurta olması ve yumurtlamanın olması, erkekte dölleme kabiliyetine sahip sperm ve bunların buluşabilmesi için kadında tüplerin açık olması gereklidir.
Çocuk isteği olan bir çift size başvurduğunda ne yapılır?
Genellikle Çocuk isteği olan kadın yalnız gelir. Bizler eşinin de yanında olmasını isteriz. İlk olarak erkekte sperm sayımı, kadında ovaran rezerv yani bir bakıma yumurtalıklarında döllenme yeteneğine sahip yumurta rezervi ve tüplerinin açık olup olmadığını saptamak için de histerosalpingografi dediğimiz tüplerin filmini çekeriz. Bunlar ilk yapılacak tetkiklerdir ve gerekirse daha ileri tetkiklerde yapılır.
İlimizde infertilite durumu nedir? Kaç infertil çift var ve siz nasıl bir sağlık 
hizmeti vereceksiniz?
İlimizde, Türkiye’mizde ve tüm dünyada infertil çift oranı aşağı yukarı aynıdır. Evli çiftlerin çocuk sahibi olmada sorun yaşama oranı %10’dur. Yani her on çiftten biri. Tabiiki her on çiftten birinin çocuğu olmayacak anlamına gelmiyor bu. Tedavi ile çoğu çocuk sahibi olurlar.
İlimizin merkez nufüsunun köyleri ile birlikte 100 bin, tüm il nufüsunun 300 bin civarında oduğunu biliyoruz. Bu da merkezde evli çift sayısının 17, tüm ilde ise 50 bin dolaylarında olduğunu, %10 oranını bu sayılara uygularsak; merkezde 1500-2000 tüm ilde 5000 ailenin çocuk sahibi olmada sorun yaşadığını varsayabiliriz. Hastanemize şimdiye kadar 1700 kişinin infertilite tanısı ile başvurmuş olması bizim kaba hesaplama ile ulaştığımız bu sayıların doğruluğunu destekliyor. 
İnfertil bir çift size 
başvurduğunda ne 
yapacaksınız?
Tanı koymanın aşamalarını daha önce kısaca anlatmıştım. İnfertilite kliniklerinde tedavi adına iki işlem yapılır. Aşılama olarak bilinen artifisiel inseminasyon ve tüp bebek olarak bilinen invitro fertilizasyon. İlk aşamada bizim yapacağımız şey tetkik ve takip ile aşılama işlemi olacak. İnfertilite takibinde önemli olan yerinde takiptir. Çünkü bir defa hastaneye gelip gitme ile bitecek bir işlem değil. Tetkikleri bile bir adet döneminde yapıldığından 1 ay sürüyor. Takip için her adet dönemi boyunca kişinin birkaç defa hastaneye gelmesi gerekli. Yakın büyük şehirlere taşınmaktansa ilimizde bu işlemin takibinin yapılması büyük kolaylık sağlayacaktır. Temennim yakın zamanda bir tüp bebek merkezini de açmamız ve tam bir hizmet vermemiz yönündedir.
Prof. Dr. Ramazan Dansuk kimdir?
1958 yılında Aksaray'da doğdu. 1982 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup 1988 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, 2006 yılında Doçent, 2012 yılında Profesör oldu. Uzmanlık sonrası sırası ile Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Uzman, Namık Kemal Üniversitesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Doçenti, Süleymaniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Klinik Şef Yardımcısı, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Klinik Şefi olarak çalıştı. Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nde ve Biruni Üniversitesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanlığını yürüttü. Prof. Dr. Ramazan Dansuk, kısa bir süre önce açılan Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde İnfertilite Polikliniği'nde hizmet vermekte. (F.Kurtbayram)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol