İlk etapta 15 köyde uygulanacak!

“Pestisit Atıkları İmha Projesi” isimli projenin detayları belli oldu. Önceki gün İl Genel Meclisi gündemine gelen ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden gelecek bir yetkilinin daha detaylı bilgi vermesi istemiyle dünkü Meclis toplantısına ertelenen “Pestisit Atıkları İmha Projesi” isimli projede hakkında Meclis üyelerine bilgi verildi. Kabul edilmesi ve onaylanması halinde ilk etapta 3 yıllık hazırlanan 91 bin 836 Euro’luk proje ile
Kırklareli Merkez’de pestisit kullanımının yoğun olduğu 15 köyde 60 noktaya pertisit atıklarının ve kutularının atılması amacıyla sızdırmaz konteynerler yerleştirilecek. Çiftçilere de bilgilendirme yapılacak projede Kavaklıda bulunan Özel İdare Şantiye sahasına yine sızdırmaz 100 metrekarelik depo kurulacak. Burada toplanacak pestisit atıkları bu konuda bertaraf etme yetkisi olan lisanslı firma tarafından alınarak zararsız hale getirilecek. Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Eş Başvurucusunun ise Kırklareli İl Özel İdaresi ve Trakya Kalkınma Ajansı’nın olduğu proje Avrupa Birliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarağından ortak yürütülen İklim Değişikliğine Uyum Programı Projesi kapsamında 2 yıl önce Trakya Kalkınma Ajansı’na hazırlatıldı.

Kırklareli İl Genel Meclisi 2021 yılı Ocak ayının son toplantısını yaptı. 8 Ocak 2021 Cuma günü yapılan son birleşim Aydın Karakoç Başkanlığında İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda önceki gün İl Genel Meclisine gelen ve bir yetkilinin bilgi vermesi amacıyla görüşmeleri dünkü toplantıya ertelenen “Pestisit Atıkları İmha Projesi” isimli proje hakkında detaylı bilgi verildi. Gündemin 2’nci maddesi olarak görüşülen konu hakkında Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Gökalp Muzikacı bilgi verdi.
Kırklareli İl Özel İdaresinin 06/01/2021 tarih ve 168 sayılı yazısı ile AB-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ortak yürütülecek olan İklim Değişikliğine Uyum Programı Projesi kapsamında Trakya Kalkınma Ajansına hazırlatılan “Pestisit Atıkları İmha Projesi” nin yaklaşık 2 yıl önce gündeme geldiğini ancak o dönemde bütçesinin yüksek olması nedeniyle ertelendiğini belirten Muzikacı, projenin ana yürütücüsünün İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, olduğunu eş Başvurucu olarak Kırklareli İl Özel İdaresi ve Trakya Kalkınma Ajansı’nın belirlendiğini anımsattı. Hazırlanmış olan projenin AB tarafından belirlenen kriterler neticesinde yüzde 90 oranındaki hibenin AB tarafından karşılanacağı kalan yüzde 10'luk kısmının ise İl Özel İdaresi tarafından karşılanmasının planlandığını belirten Muzikacı, projenin toplam bütçesinin 91 bin 836,00 Euro olduğunu ve 3 yıl uygulanacağını aktardı. Hibe programı kapsamında ilk 18 ayının yüzde 90'ı İklim Değişikliğine Uyum Programı kapsamında karşılanacağı, diğer 18 aylık sürdürülebilirlik maliyetinin İl Özel İdaresi tarafından karşılanacağını aktardı. Proje ile köylerde çiftçiler arasında pestisit atıklarının gelişigüzel etrafa atılmasının önlenmesi amacıyla bilinçlendirme çalışması yapılacağını ayrıca ilk etapta en çok pestisit kullanımına göre belirlenen 15 köyde 60 noktaya sızdırmaz konteynerler yerleştirileceğini, çiftçilere dağıtımı yapılacak proje süresince 2 bin adet olarak planlanan özel poşetlerle toplanacak pestisit kutuları ve atıklarının Kırklareli İl Özel İdaresi’nin Kavaklı’da bulunan şantiyesinde kurulacak 100 metrekare sızdırmaz depoda depolanacağı daha sonra ise bu tür atıkları bertaraf etmek üzere lisansı bulunan firma tarafından bu atıkların alınarak Çanakkale’de imha edileceğini belirtti. Kırklareli’nde geçen yıl 280 ton pestisit içerikli atık olduğunu belirten Muzikacı, köylerin belirlenirken pestisit kullanımı ve atıklarının en çok olduğu yerlerin seçildiğini kaydetti. Projenin ilk olarak Meclis tarafından kabul edilmesinin ve ardından onaylanmasının gerektiğini ifade eden Muzikacı bu işlemler tamamlandıktan sonra projenin AB’den onay alabileceğini dile getirdi. 3 yıl uygulanacak projenin daha sonra ne olacağı şeklindeki bir soruya ise bunun başlangıç projesi olduğu daha sonrası için kapsamının genişletilerek uygulanabileceği ancak bunun için aynı zamanda bütçede hazırlanması gerekeceğini kaydetti. Proje yapılan oylama ile Meclis tarafından kabul edildi. İdare’ce onaylanması durumunda başvurusu yapılacak.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol