İlimiz biyogaz tesisleriyle temiz enerji üretiyor

Tarımsal atıkların enerjiye dönüştürülmesi ile çevre dostu enerji üretimi, enerjide verimliliği ve yenilenebilir kaynakların etkin ve yaygın kullanımını sağlayan Biyogaz Tesisleri, kolay ve yoğun miktarlarda bulunan hayvansal atıklar ve organik atıklardan çevre dostu enerji üretimine imkan veriyor. Kırklareli Valisi Birol Ekici ve Kırklareli İl Tarım Müdürü Mehmet Aksoy, bu anlamda ilimizde faaliyet gösteren özel sektöre ait Biyogaz ve Gübre Entegre Tesisi’ne ziyarette bulunarak tesisin çalışmalarını yerinde incelediler.
Tesis yapılanması ve tüm üretim süreçleri ile sıfır atık vizyonu ile yola çıkan özel sektöre ait Biyogaz ve Gübre entegre tesisi, günde yaklaşık 1.000 ton kapasitesiyle hayvansal ve zirai kaynaklı organik atıklar fermente edilerek temiz enerjiye dönüştürülüyor. Böylece, atıkların düzensiz halde doğaya salınmasından kaynaklanacak çevre kirliliğinin önüne geçilerek, yarınlarımıza temiz bir gelecek bırakılıyor.
Fermantasyondan elde edilen ve enzimler ile organik madde bakımından son derece zengin olan biyogaz çıktısı %100 yerli mühendislik ile geliştirilen gübre üretim tesislerinde işlenerek, sıvı ve granül gübrelere dönüştürülüyor. Tesis sahip olduğu yıllık 120.000 ton gübre üretim kapasitesi ile ülke topraklarımızı daha da verimli hale gelmesine katkı sağlıyor.
Kırklareli İl Tarım Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, ayrıca Türkiye’de süt sığırcılığında örnek olacak olan ve ilimizde aile işletmeleri tarafından yapılan süt sığırcılığının gelişmesine büyük katkı sağlayacak olan Tarıma Dayalı İhtisas (Süt) Organize Sanayi Bölgesi çalışmaları neticesinde biyogaz tesislerine üretim için önemli bir kaynak daha sağlanacak. Konu ile ilgili yaptığı açıklamada İl Müdürü Mehmet Aksoy, bu gelişmelerin hem üreticilerimize hem yetiştiricilerimize hem de bu tesiste istihdam sağlanacağı için vatandaşlarımıza büyük katkısı olacağını belirtti.     (A. Kaya)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol