İlimiz Belediyeleri CHP’li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi’ne katıldı

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi’nce düzenlenen CHP’li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi İstanbul Avrasya Gösteri Merkezi'nde gerçekleştirildi. 30 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında yapılan zirveye 160 CHP’li belediyenin yanı sıra, 300’ün üzerinde tarım kooperatifi katılırken, Kırklareli’ndeki CHP Belediyeleri de zirvede yer aldı. Kırklareli Belediyelerinin zirvede açtığı stantlarda odak nokta, ilimizdeki “coğrafi tescil” almış ürünleri tanıtmak oldu. Kırklareli Belediyesi, Lüleburgaz Belediyesi ve Vize Belediyesinin alanda açtığı stantlar yoğun ilgi gördü. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu da etkinliğe katılırken, toplantıda yaptığı konuşmada; “Bu düzeni değiştirmek için işçisi, çiftçisi, emeklisi, taşeron işçisi hepimizin bir araya gelmesi lazım ve bu düzeni değiştirmesi lazım. Düzeni kimden yana değiştireceğiz? Halktan yana değiştireceğiz, üretenden yana değiştireceğiz, alın terinden yana değiştireceğiz, çalışandan yana değiştireceğiz” dedi.

CHP’li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi, 30 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında içinde Kırklareli Belediyelerinin de bulunduğu 160 CHP’li belediyenin katılımıyla İstanbul Avrasya Gösteri Merkezi'nde yapıldı. Kırklareli Belediyeleri de alanda stant açarak Kırklareli’nin coğrafi işaret tescil almış ürünleri başta olmak üzere önemli ürünlerimizin tanıtımını gerçekleştirdi.
“Eğer varsanız biz hazırız, beraber bu düzeni hep beraber değiştireceğiz”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Avrasya Gösteri Merkezi'nde düzenlenen zirvede yaptığı konuşmada; “Arkadaşlarımız tarımla ilgili bizim düşüncelerimizi ayrıntıya girerek, görsellerle açıklamaya çalıştılar. Uzun uzun bu konulara girmeyeceğim. Bir arkadaşımız dedi ki, “var olan iktidarın, ülkeyi yöneten iktidarın tarım politikası yok.” Bir politikanın olması için önce bir planlama olması lazım. Eğer planlamanız yoksa zaten politikanız olamaz. O nedenle politikası olmayan bir siyasal iktidarın tarımı bu hale getirmesini de doğal karşılamak lazım. Peki, sıkıntıyı kim çekiyor? Çiftçiler çekiyor. Ben bir sıkıntı çekiyor muyum? Hayır. Benim aylığımı da zaten çiftçiler ödüyor. Vergi ödüyorsunuz her biriniz, hak ettiğiniz desteği alamıyorsunuz o destek başka yerlere gidiyor. O zaman yapmamız gereken var olan düzeni değiştirmektir. Bu düzeni değiştirmek için de işçisi, çiftçisi, emeklisi, taşeron işçisi hepimizin bir araya gelmesi lazım ve bu düzeni değiştirmesi lazım. Düzeni kimden yana değiştireceğiz? Halktan yana değiştireceğiz, üretenden yana değiştireceğiz, alın terinden yana değiştireceğiz, çalışandan yana değiştireceğiz. Havadan malı götürenlerden yana var olan düzeni değiştirmek bizim elimizde. Eğer varsanız biz hazırız, beraber bu düzeni hep beraber değiştireceğiz.
Değiştirirken nasıl değiştireceğiz? Bu da önemli bir soru nasıl değiştireceğiz. Efendim Anayasada hüküm var, Anayasa bunun kurallarını koymuş. O kurallara göre değiştireceğiz. Temel kurallar bunlar. Nedir bu temel kurallar? Anayasa madde 166; “özellikle sanayinin ve tarımın-altını bir daha çizeyim- özellikle sanayinin ve tarımın yurt düzeyinde dengeli ve uyumlu biçimde hızla gelişmesini, ülke kaynaklarının verimli şekilde kullanılmasını planlamak devletin temel görevidir” diyoruz. Kim yapacak bunu? Siyasi iktidar yapacak. Demek ki neymiş? Bir, tarımın yurt düzeyinde dengeli olması. İki, uyumlu olması. Üç, hızla gelişmesi. Dört, kaynakların verimli kullanılması. Yapılıyor mu? Yapılmıyor. Yapılsaydı zaten tarım bu hale gelmezdi” dedi.
İktidar olarak değişim yapacaklarını kaydeden Genel Başkan Kılıçdaroğlu; “Bir; söyledim, defalarca söyledim, bir kez daha çiftçi kardeşlerime söylüyorum, inşallah iktidar olacağız, bütün bu çalışmalar aslında dersimize ne kadar iyi çalıştığımızı gösteriyor, her santimini, her olayı, gübresinden tutun elektriğe kadar neyin ne olması gerektiğini biliyoruz, bütün veriler elimizde var. Sadece Türkiye’nin değil dünyanın bütün verileri elimizde var, demek ki dersimize çalışıyoruz. Bunun uygulamalarını yerel yönetimlerde yapıyoruz, bütün belediye başkanlarımız olağanüstü başarıların altına imza atıyorlar, bu da güzel bir şey. İlk yapacağımız iş; ilk bir haftada, çiftçinin ister bankalarda, ister tarım kredi kooperatifinden aldıkları kredilerin faizlerini ilk bir haftada sileceğiz. Bitti. Faiz yok. Anaparayı da makul şekilde alacağız.
İki; hiçbir çiftçinin üretim araçları, asla ve asla, borcu ne olursa olsun haczedilmeyecek. Yüreğimi yakan şu fotoğraf var; çiftçi, haczedilen ve kamyona yüklenen traktörünü arkadan seyrediyor. Bu büyük bir insanlık dramıdır. Kişinin elinden traktörü aldın, ya bu adam ne ekecek? Ekecek, üretecek ki borcunu ödesin. Ne söylemiştim? Eğer copla bir şeyi yönetmeye kalkıyorsanız başarılı olamazsınız. Aklı kullanmanız lazım, aklınızı kullanmanız lazım.
Tarım Kanununun 21.maddesindeki yüzde 1 oranı. Yüzde 1 oranını bütçeye koyacağız, ama bu bütçeyi yaparken çiftçi birliklerini mutlaka davet edeceğiz. Gelecek o yüzde 1’i görecek ve yüzde 1’in nerelere, ne kadar harcandığını da ayrıca denetleyecekler. Yani hükümet olarak biz denetime açık olacağız. Çiftçinin denetimine, onların temsilcilerinin denetimine açık olacağız. Denetimden korkmayacağız çünkü verdiğimiz sözü nasıl yerine getirdiğimizi çiftçi de görmüş olacak” ifadelerini kullandı.
“Tarımda kooperatifleşmeyi sağlayacağız”
Birlikte çalışmanın önemine değinen Genel Başkan Kılıçdaroğlu; “Tarımda kooperatifleşmeyi sağlayacağız. Birlikte olmayı, birlikte çalışmayı sağlayacağız. Az önce mevsimlik işçilerden söz edildi. Mevsimlik işçilerin de çok insani koşullarda çalışmalarının altyapısını hazırlayacağız. Bu konuda ilk çalışmayı yanlış hatırlamıyorsam Mersin Büyükşehir Belediyemiz yapmıştı. Diğer Büyükşehir Belediyelerimizle benzer uygulamaları inşallah önümüzdeki süreç içinde yapacaklar.
Görüyorsunuz, kara toprağı işliyorsunuz, Aşık Veysel ne diyordu? “Benim sadık yârim kara topraktır”. Kara toprağa değer vereceğiz ki, o toprak sizin emekleriniz ve alın terinizle bizleri doyurabilsin. Biz buna hazırız, çiftçi kardeşlerimiz de hazır olsunlar, hiç meraklanmasınlar, az kaldı sabretsinler. İktidarımızda bütün bu sorunlar çözülecek. Tereyağından kıl çeker gibi tamamını çözeceğiz. Dostlarımızla beraber çözeceğiz. Aklımızla, mantığımızla, bilgimizle, birikimimizle çözeceğiz, bundan herkesin emin olmasını isterim” şeklinde konuşarak sözlerine nokta koydu.
(V. Abuy)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol