İlber Ortaylı;“Televizyonlarda saptırılmış tarih eğitimi veriyorlar”

Lüleburgaz'da 16 Ağustos 2017 Çarşamba günü günü "Çınaraltı sohbetleri" etkinlikleri kapsamında "Trakya'nın tarihi siyasi ekonomik kültürel fay hatları" konulu program gerçekleştirildi.
Çınaraltı Sohbetlerinin ilk konuğu Prof. Dr. İlber Ortaylı “bugün burada bulunmaktan mutluyum çünkü hava güzel. Buradan son geçişim 20 yılı bulmuş şimdi hesapladım. Yirmi yıl önce ben Sokollu Camii’nden otobüsle geçtim. Şimdi bu alanın trafiğe kapatılması daha iyi olmuş. Şehir merkezi inşallah yavaş yavaş değişir çirkin binalarda yıkılır, meydan genişletilir başka eserler yapılır. Kervansaray çok eski bir devirde olmuştur. Yunanistan’dan da yıktılar çarşıyı. Mimar Sinan Eseri’dir o da. Rumeli Mimar Sinan eserleriyle doludur. Sinan’ın devşirildiği yer Orta Anadolu’dur. Orta Anadolu’da hem Hristiyan Türkler var Karamalı dediğimiz. Onlar biliyorsunuz 24 mübadelesinde Yunanistan’a gönderildiler vahim bir olaydır. Mimar Sinan Osmanlı mimarıdır.
‘TRAKYALILARIN HALA KİM OLDUĞU TARTIŞILIR’
Ortaylı “Trakya önemli bir yer. Spartaküs Trakyalıdır diyebiliriz. Trakyalılar eski Türkler gibi çok at kullanan organize olan kendilerine göre komutanlık ve askerliği olan bir milletti o zamanlar. Her asker pabucunu bile tamir etmeyi bilir.Mesela kalkanları ile kaplumbağa olurlar birden karşı tarafa. Çok köle olurdu Roma’da Trakya’dan. Bunlar savaşçı adamlar, çok uğraştırdılar Roma’yı. Spartaküs hareketi baya yordu. Trakyalıların hala kim olduğu tartışılır. Vesikaları yok adamların. İsim yok ortada doğru düzgün. Bulgarlara sorarsan onlar Traklar’dan geliyorlar. Romenlere sorarsan Dakyalılar’dan geliyorlar. Bunlar ayrı bir kavimden geliyorlar. Orta Anadolu’nun Galatyalıları gibi. Sonra tabi bizim tarihimizin mühim adamları çıktı buralardan. Bu Arcadia Bölgesinden. Biz buraya Rumeli deriz. Rumeli ne demek? Bazılarının zannettiği gibi Yunanlıların yeri demek değil. Biz Doğu’dan geldiğimiz için başta Anadolu’ya sonra da Balkan Bölgesi’nde Rumeli deriz ve Balkan adını da veren Türklerdir.
‘TRAKYA’DA TARİHİMİZİN BÜYÜK ADAMLARI VAR’
Trakya’da tarihimizin büyük adamları var. Tarihimizin en büyük adamlarından biri Emrullah Efendi var mesela. Hakikaten tedrisatı tanzimatta üniversiteyi kurarak eğitimi kademelendirdi. Yüksek tahsile önem verdi. Bu çok önemlidir. Seçkin yetiştirmek için kütüphaneler teşkil etti. İmparatorlukta İlk yardım kütüphaneler onun zamanındadır. Ansiklopedi çıkardı. Ve ilk ciltli ansiklopediler onun zamanında çıkarıldı. Buralı, Lüleburgazlıdır kendisi. Tabi bu yol, askeri bir yoldu. Bu yol üzerinde muhteşem tesisler vardı. Bunların korunması gerekir.
‘RANT EKONOMİSİ İSTİKBALİ OLMAYAN BİR SİSTEMDİR’
Ortaylı, “Rant ekonomisi çok tehlikeli. İstikbali olmayan bir sistemdir. Tarım arazilerini tüketir fevkalade tehlikelidir. Maalesef çok yayılıyoruz. Bir yeri canlandırmak için kaldırıyorlar, bir yeri mükafatlandırmak için yerleşme mıntıkası yapıyorlar. Yerleşme mıntıkası dediğimiz şey etrafını alacak olursanız Türkiye zirai mahsulatının önemli bir yüzdesi gidiyor, yani binaya harcıyorlar. Bu fevkalade tehlikeli Türkiye gibi bir memlekette. Bunun maalesef vatandaşta bilincinde değil. Bu gibi partilere rey veriyor. Bu gibi partilerin sadece bir taraftan geldiğini söylemek haksız olur. Bu partilere karşı üyelerin kritik üretmeleri gerekir.
İnsanların mezheplerine, şahsi yaratılışlarına göre sahtekar da, dürüst olabileceğini anlatan Ortaylı, şöyle devam etti: "Üç kağıtçılık doğuştan bir tarafa has, dürüstlükte doğuştan bir tarafa has bir şey değil. İnsanlar yurttaşlar, kişiler mezheplerine göre, şahsi yaratılışlarına göre her nereye girerlerse girsinler, sahtekarda olabilirler, çok hayırlı adamlarda olabilirler. Bu partilerin de sadece bir taraftan geldiklerini söylemek haksızlık olur. Hepsi bu dolaba düşüyorlar. Bu dolaba düştüklerine göre içindeki üye hemşehrilerin ve vatandaşların ortak olarak kritik yürütmeleri gerekir. Yani Bunu gördük defeatla. Onun için bu konuda partizanlık olmaz." dedi.
Ortaylı’nın konuşmasının ardından program soru ve cevap bölümü ile sona erdi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol