İl Sağlık Müdürü Cerit “KANSERDEN KORKMA, GEÇ KALMAKTAN KORK”

Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 04 Şubat Dünya Kanser günü kapsamında geçtiğimiz gün Bolton Watt kafede Kırklareli Kanser Savaş Derneği, Kırklareli LÖSEV Temsilcileri, Kanser hastalığını yenmiş ve çalışanlar ile birlikte kahvaltı gerçekleşti. 

Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 02 Şubat Cuma günü saat 10:00'da Bolton Watt kafede 04 Şubat kanser günü kapsamında kahvaltı gerçekleşti. 

Kahvaltının amacı hakkında bilgilendirmede bulunan Kırklareli İl Sağlık Müdürü Çiğdem Cerit “Bu günkü kahvaltımızda Kırklareli Kanser Savaş Derneği, Kırklareli Lösev Temsilcileri, Kanser hastalığını yenmiş ve çalışanlarımız ile birlikte kaynaşmak için düzenledik. Kanser, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemidir ve toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Bunun yanı sıra kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen önemin de giderek artmasına yol açmıştır”
“Ülkemizde her bir yıl içinde yaklaşık 164 bin kişiye
kanser teşhisi
konulmaktadır”
“Türkiye'de görülmekte olan kanserin sıklığı Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika gibi gelişmişlik düzeyi yüksek olan ülkelere göre daha düşüktür. Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat iken, tütüne bağlı kanserler erkeklerde önemini korumaya devam etmektedir.
Kadınlarda en sık görülen meme kanseri, her 4 kadın kanserinden birisi olmaya devam etmektedir. Bir yıl içinde yaklaşık 17.000 kadına meme kanseri teşhisi konulmuştur.
Çocukluk çağı kanserlerinde ise lösemi en sık görülen kanser türüdür. Gençlerde ise (15-24 yaş grubu) erkeklerde testis kanseri, kadınlarda ise tiroid kanseri ilk sıralarda yer almaktadır.
"Dünya Kanser Günü" her yıl 4 Şubat Günü Kanser ile ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, kansere karşı mücadelede önemli bir adım olan doğru bilinen yanlışlardan kurtulmak ve doğruların herkese ulaşmasını hedeflemek amacıyla dünya genelinde kutlanmaktadır.
Bireyler ve toplumlar, yaygın kanser türlerinin en az üçte birinin daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, tütün ürünlerinden uzak durulması, fiziksel aktivitenin arttırılması ve alkol kullanımının azaltılması ile önlenebileceği konusunda bilgilendirilmelidir. Ayrıca ultraviyole radyasyondan korunma, mesleksel ve çevresel maruziyetlerin önüne geçilmesi ile kanser yükü daha da aza indirgenecektir”
“Kanser önlenebilir
bir hastalıktır”
“Kanser %90 çevresel,%10 oranında ise genetik faktörlere bağlı oluşmakta çevresel faktörler arasında da tütün, alkol, obezite ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır.
Dünyada her geçen gün daha fazla insan tütün ve tütün mamullerine, hareketsiz yaşam tarzına ve yanlış beslenme gibi kanserin en önemli risk faktörlerine maruz kalmaktadır.
Bireyler sağlıklı kiloyu muhafaza ederek ve fiziksel aktiviteyi gündelik yaşamlarının bir parçası haline getirerek birçok ortak kanser riskini azaltabilirier2,3. Aşırı kilolu veya şişman (obez) olmak bağırsak, göğüs, rahim, yumurtalık, pankreas, özofagus, böbrek, karaciğer, ileri prostat ve safra kesesi kanseri olmak üzere on kanser riskini arttırır. Bir kişinin diyetine yapılan özel değişiklikler de fark yaratabilir.
Alkol aynı zamanda birkaç kanser riski ile de güçlü bir şekilde bağlantılıdır. Alkol tüketiminin azaltılması ağız, farenks, gırtlak, yemek borusu, bağırsak, karaciğer ve göğüs kanseri riskini azaltır. Genel olarak ortak kanserlerin üçte birinden fazlası sağlıklı bir diyetle, fiziksel olarak aktif olmakla ve sağlıklı vücut ağırlığını koruyarak engellenebilir. Güneş ve solaryum gibi diğer kaynaklardan gelen ultraviyole (UV) radyasyona maruziyetin azaltılması da birçok deri kanseri riskini azaltmak için önemlidir”
“Erken teşhis hayat kurtarır”
“Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır. Bu nedenle, kanserde erken tanı programları toplumun, sağlık çalışanlarının ve politika oluşturucularının bilgisini arttırmayı hedeflemeli, erken tanı olanakları hakkındaki farkındalığı arttırmalıdır. Ülkemizde meme, kaim bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir. Bir tarama programının başarıya ulaşabilmesi için toplum tabanlı olması ve hedef nüfusun %70'ni kapsaması gerekmektedir. Sağlık Bakanlığımızın "Sağlıkta Dönüşüm Programı" ile toplum tabanlı kanser taramalarına yönelik, ülke genelinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulmuş olup hâlihazırda ülkemizde 208 adet KETEM mevcuttur. Yeni KETEM'ler olabildiğince hastane dışında ulaşımı daha kolay Sağlıklı Yaşam Merkezi şeklinde planlanmakta olup tarama oranlarımız yeni açılan KETEM'lerle birlikte giderek artmaktadır.
Bireyler de kendi vücutları hakkında bilgi sahibi olmaya, olağan dışı bir değişikliğin fark edilmesi adına teşvik edilmelidirler. Sağlık çalışanları ve bireyler erken teşhisin değeri hakkında bilgilendirilmelidir. Çünkü erken teşhis, tedavinin başarılı olması adına atılan ilk ve en önemli adımdır” dedi. Ardından Kırklareli Kanser Savaş Derneği Başkanı Mehmet Özbilen “Dünya Kanser Günü münasebeti ile düzenlediğimiz moral kahvaltısına hoş geldiniz. Kırklareli Kanser Savaş Derneği 1972 yılında Türkiye Kanser Savaş en önemli sebebi de erken teşhistir Derneğinin bir şubesi olarak Rahmetli Değerli insan Dr. Nazmi TUNCAY ve 16 arkadaşı tarafından kurulmuştur. Belli dönemlerde faaliyetlerinde aksamalar olsa bile bugün 46 yılını idrak etmektedir. Kurulduğu yıllarda aynı zamanda Merkezi İsviçre' nin Zürih kentinde bulunan Dünya Kanser Konseyine üye olmuştur. Zamanla çoğu sivil toplum örgütlerinin yaşadığı maddi manevi sıkıntıları derneğimizde yaşamış ve üyelikten ayrılmıştır. Derneğimiz son yıllarda yeniden yapılanarak bugünlere gelmiştir. Bu gün 62 üye ile yolumuza devam etmekteyiz.
Derneğimizin amaçlarından biride Dünya Kanser Günü, 1-6 Nisan tarihleri arasında Kanser Haftası dahil moral günleri, konferans ve paneller düzenlemek. Mülki Amirlikten, Belediyeden, Sağlık Kuruluşlarından ,Hamiyet seven vatandaşlarımızdan maddi ve manevi yardım almak, bilgilerine başvurarak bizim gibi kanser tedavisi gören veya tedavisi biten kişi ve diğer insanlarımızı kanser nedir, nasıl oluşur, nedenlerine dikkat çekmek, ilgisizliği ortadan kaldırmak işlevini yüklenerek toplumu bilgilendirmektir”
“Kanserin pek çok
nedeni vardır”
“Genetik mirasımız, Çevre faktörleri, yaşlanmak bunlardan bir kaçıdır. Kanser yaşam biçimimizle birebir ilişkili, yaşam tarzı seçimlerimizle doğrudan bağlantılı bir hastalıktır. Çoğu zaman kanser dikkatsizlik, ilgisizlik ve bilgisizlikten kaynaklanmaktadır. Şunu unutmayalım ki günümüzde uygulanan tedaviler sonucu kanser çeşitlerinin çoğunda ölüm oranları çok azalmıştır. Yaşam oranı yükselmiştir. En önemli sebebi de erken teşhistir. Bu örneklerden biri de benim.23 yıldan beri kanserle savaş etmekteyim. Ona korkmadığımı göstererek, benden korkmasını öğrettim. Ve bu günlere geldim. Kendimi Başta Türk Doktorları ve sağlık çalışanlarına teslim ettim. Beni bugünlere getirdiler. Onlara şükran borçluyum. Ayrıca benim moral kaynağım olan başta eşim ve çocuklarıma şükranlarımı sunuyorum. O HALDE KANSERDEN KORKMA, GEÇ KALMAKTAN KORK. Diyorum. Konuşmamı bitirirken; Yönetim kurulu ve üyelerimiz olarak Sağlık İl Müdürü Sayın Çiğdem CERİT hanımefendi ile KETEM de görevli arkadaşlarımıza bizlere bulundukları maddi ve manevi destek ve katkılarından dolayı çok teşekkür eder, hepinize saygı ve sevgilerimizi sunar, güzel bir kahvaltı ortamında iyi eğlenceler dileriz” dedi. Daha sonra Kırklareli İl Sağlık Müdürü Çiğdem Cerit’e Kırklareli Kanser Savaş Derneği ve Kırklareli Lösev Temsilcileri tarafından çiçek verildi. Kahvaltı programı müzik ile devam etti.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol