İl Genel Meclisi Tekke Deresindeki kirliliği araştırdı

Kırklareli İl Genel Meclisi’nin Mayıs ayı birleşimlerinde görüşülen maddelerden birisi de Kayalı Barajı’ndan çıkarak 11 köyü geçerek Ergene Nehrine dökülen Tekke Deresinde yaşanan kirlenmeydi. Çevre ve Sağlık Komisyonu yaşanan kirlenmeyi araştırarak kirlenmeye sebep olabilecek şeyleri ve çözümlerini sıraladı.

Son meclis birleşiminde görüşülen konu hakkında önceki birleşimlerde meclis üyeleri tarafından önerge verilerek konunun araştırılması istenmişti. Çevre ve Sağlık Komisyonu yaptığı araştırmalarda elde ettiği bulguları rapor olarak meclise sundu. Raporda derenin geçtiği bölgelerin ilimiz tarımı açısından çok büyük önem arz ettiği ifade edildi. 11 köyün pek çok tarlasında Tekke deresinden çekilen suların kullanıldığı belirtildi. Ancak özellikle son zamanlarda vatandaşların derenin kirlenmesi ile ilgili şikayetler gelmeye başladığı için konunun araştırıldığı söylendi.
Kirliliğin olası nedenleri
Komisyon araştırması sonucu bulduğu bulguları şekilde paylaştı; “Komisyonumuzca yapılan yerinde tetkik ve incelemeler de kirlilik kaynağının yoğunluk olarak İnece beldesinde bulunan işletmelerden ve Dokuzhöyük Köyü ve Karahalil Beldesindeki bulunan işletmelerin dere yatağına bağlanmış oldukları kanalizasyon borularından dönem dönem salınan ve belirli koordinatlar ile alınan numuneler sonucunda ağır metal ve bakteri oranının yüksek olduğu göz önünde bulundurulacak olursa akan kirliğinin evsel atık olmayan kimyasal sıvı atık olduğu düşünülmektedir. Ayrıca Dokuzhöyük Köyü deresinde bulunan köprünün yakınlarındaki köyün arıtmasına giden atık su borularının sel suları ile koptuğu, kirli suların dereye aktığı tespit edilmiştir.”
Periyodik denetimler gerekli
Yapılması gerekenler hakkında yapılan açıklamalarda; “Kirlilik oranının verdiği zarar göz önünde bulundurulacak olursa ilgili kurum ve müdürlüklerce önce kendi donanımlarını gözden geçirip eksik olan laboratuar malzemelerini ve gereçlerini ağır metal vb. kimyasal atık ölçüm cihazlarının hibe yolu ile teminini uygunluğu konunun önemine istinaden araştırılmalı veya gerekli birimlerden ödenek ayrılarak temin yoluna ivedilikle gidilmesi gerekmektedir. Akabinde kurum müdürlüklerimizin dere yatağında bunan tüm işletmelerin ruhsatlarına istinaden sıklık ve düzen ve ciddiyet içerisinde periyodik olarak denetimlerinin sıklaştırılmasının önemli olduğu ve işletmelerdeki denetimler ile arıtma sistemlerinin varlığı ve çalışırlığının kontrol edilip tutanaklara bağlanması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol