İktidardan Twitter'a "Ulusal Unfollow" ikazı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'de temaslarda bulunan Twitter yöneticileri ile yapılan görüşmeye ilişkin ortak bir zeminde buluşulduğunu ve iletişimde somut ilerlemeler kaydedildiğini söyledi. Elvan, "Sonuç olarak, Twitter yetkilileri ile yapılan görüşme, sorunların çözümüne katkı sağlayacak şekilde iyi niyet zemininde gerçekleşmiştir. Önümüzdeki süreçte mevcut ve ileride olası sorunların hızla giderilebilmesi için iletişimin devam etmesi konusunda görüş birliğine varılmıştır" dedi. Elvan'ın bu buluşma sonrasında söyledikleri, Gezi ve 17 Aralık süreçleri ile Halk iradesini kırmaya yönelik müdehalenin, yapıcı karşılıklarla bertaraf edileceğinin sinyallerini verdi. Türkiye'de 45 milyon,  Kırklareli genelinde ise 212 bin 625 Twitter kullanıcısı rahat bir nefes aldı

2013  Cumhuriyet tarihimizin en parlak yılı, 2013 Mayıs ayı ise Cumhuriyet tarihinin en parlak ayı olarak dikkat çekiciydi. Japonya ile aramızda Sinopta Nükleer Santral kurulması için adımlar atıldı, Merkez Bankası döviz rezervimiz 135 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı, İstanbulun 3. Uluslararası Hava Limanı ihalesi gerçekleştirildi. İstanbul Boğazına 3. Köprünün temelleri atıldı. Turizm ve ekonomiye büyük katkı sağlayacak Kanal İstanbul Projesi geldi. Ülkemizin IMF borcu ödendi ve o defter kapandı. Türkiye de son 30 yıldır tanık olunmayan huzur ve kardeşlik sağlandı. Terör durdu…
2013 yılı Mayıs ayı ve öncesinde yaşanılan, dünyadaki kutuplaşmış güç odaklarını rahatsız eden bu gelişmeler sonrasında, provakatörlerin halk arasına karışması ile Taksim Gezi Parkında hayata geçirilen ve son ses kayıtları ile başarıya ulaşması hedeflenen halk aradesini yanlış kararlar vermeye itme süreci;  Cumhuriyetin başrol oyuncuları tarafından, 30 Mart yerel seçimlerinde  % 43'lük EVET  OYU, ile karşılık verildi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bu yaşanılan sıkıntılı virajda,  tartışılan internet yasasını onayladığını açıklaması ise, Milli iradeye müdehale edenler ile, sosyal paylaşım alanlarındada mücadele edileceğinin sinyallerini vermişti.
Tüm dünyanın dikkatlice takip ettiği süreç sırasında onaylanan 'Torba Kanun' olarak bilinen kanunda en dikkat çeken yasa ise tartışılan internet yasasıydı.
Yeni yasada "İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, TİB'e başvurarak doğrudan, içeriğe erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını isteyebilecek. Özel hayatın gizliliğinin ihlaline bağlı olarak, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, doğrudan TİB başkanının emri üzerine erişim engellenebilecek. Bu karara karşı sulh ceza mahkemesine itiraz edilebilecek. Erişim Sağlayıcıları Birliği kurulacak. Birliğe üye olmayan internet servis sağlayıcıları faaliyette bulunamayacak. Erişim Sağlayıcıları Birliği'nin, erişim sağlayıcıya gönderdiği, içeriğe erişimin engellenmesi kararı, en geç  4 saat içerisinde erişim sağlayıcı tarafından yerine getirilecek. Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'nda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan da bir üye bulunacak." şeklinde ifadeler yer aldı.
Türkiye'nin, ilk kez bu denli net adımlar ile güçlendiği döneme denk gelmesi ile manidar, Ülke içi siyasetinin köklü partilerinin yüksek sesleri düşünüldüğünde "ACABA" denilerek, "işbirliği mi? Var" sorusu ile karşılanan süreçleri bütün olarak değerlediren, 12 Yıllık iktidar ilk etapta "Twitter", daha sonra ise "Youtube" gibi son zamanlarda Türkiye'de kullanım ağı genişleyen sosyal paylaşım sitelerini kapattı.
Milli iradeyi yerel seçimler öncesi etkileyerek, sonuçlara göre erken seçim isteyecek olan zihniyetin yapmak istenildiğini; Gezi olayları ile 17 Aralık sürecinin ortak paydası olarak kabul eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kriz yönetimindeki usta işi hamleleri ise, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın Mayıs ayı açıklamaları ile netlik kazandı.
Bakan Lütfi Elvan: "Zararlı ve mahkeme kararına konu olan içeriklerin 'buzlanarak' etkisizleştirilmesi konusunda görüş     birliğine vardık"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'de temaslarda bulunan Twitter yöneticileri ile yapılan görüşmeye ilişkin ortak bir zeminde buluşulduğunu ve iletişimde somut ilerlemeler kaydedildiğini söyledi. Elvan, yazılı açıklamasında, Twitter yetkilileriyle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) temsilcilerinin katıldığı toplantı gerçekleştirildiğini hatırlatarak, "Twitter yetkililerine mahkemeler tarafından alınan ve bazı hesapların kapatılmasını içeren kararların uygulanması talep edildi. Twitter yetkilileri de son birkaç hafta içinde 200'den fazla içeriğin çıkarıldığını ve geçen hafta sonu itibariyle 5 mahkeme kararının çözüme kavuşturulduğunu ifade etti" diye konuştu.
Mevcut mahkeme kararları için geriye dönük bir çalışma yapılması ve mahkeme kararlarının kısa sürede çözümlenmesi noktasında görüş birliğine varıldığını ifade eden Elvan, şunları kaydetti: "Şahıslar adına açılan ve şikâyete konu olan sahte hesapların kapatılması konusunda bundan sonra mahkeme kararlarının ivedilikle uygulanması hususunda daha titiz davranacaklarını, başlangıç olarak da şikâyet mekanizmasının hızlı bir şekilde yapılabilmesi için Twitter tarafından bir abone şikâyet formu geliştirildiğini ve bu formun da Türkçe'ye çevrildiğini belirtilmiştir. Toplantıda özellikle mağduriyet yaşanan durumlarda acil müdahale içeren 'süper etiketleme' yetkisinin TİB'e verilmesi ve daha sık koordinasyon sağlanması için Türkiye'de bir irtibat ofisi açılması konusu dile getirilmiş, Twitter yetkilileri ise bu hususlara hemen karar veremeyeceklerini, merkez ofislerinde yapacakları değerlendirmelerden sonra tekrar biraraya gelebileceklerini beyan etmişlerdir. Ancak zararlı ve mahkeme kararına konu olan içeriklerin 'buzlanarak' etkisizleştirilmesi konusunda görüş birliğine varılmıştır."
Elvan'ın kullandığı 'tweet'lerin 'buzlanacağı' tabiri, yetkili mercilerce zararlı bulunan veya mahkemece engellenmesi kararı verilen tweet'lerin, yalnızca Türkiye'den görülemeyeceği anlamına geliyor. Twitter'ın iki yıldır üzerinde çalıştığı 'buzlama' sistemi, ilgili içeriği yalnızca mahkeme kararının bağladığı ülkede ulaşılamaz hale getiriyor; ancak diğer ülkelerden Twitter'a bağlanan kişiler veya VPN kullanıcıları bu tweet'leri görmeye devam edecek.
Yazılı bir açıklama yapan Elvan, Twitter'dan ayrıca 'süper etiketleme' için yetki istendiğini belirtti. Ulaştırma Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) alınan bilgiye göre; TİB, Twitter'a, İstanbul'da bulunan avukatları aracılığıyla zararlı ve mahkemekararlarına konu olan içerikler hakkında 'buzlama' işlemi yapılmasını talep edecek. Twitter, söz konusu içeriği okunamayacak ya da görünmeyecek biçimde 'buzlayacak.' Bu içerik, yalnızca Türkiye sınırları içinde buzlanacak.
Bilişim uzmanları, bunun televizyonlardakine benzer bir uygulama olduğunu belirterek, "Twitter, ABD ve İngiltere'de bu yöntemi işletiyor" dedi. Twitter , 28 Mart'ta ülke bazlı içerik gizleme aracını Türkiye için ilk kez kullanmış, tüm bilgileri de Chilling Effects sitesine yüklemişti. Türkiye, Twitter'dan TİB'e 'süper etiketleme' yetkisi verilmesini de istedi. Bu yetki, özellikle kişihak ve özgürlüklerine yönelik saldırılarla ilgili zararlı içeriklerin saptanmasını kapsıyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol