İkican, Uluslararası Dil Bayramı ve Türkmeneli Sanatçılar Şölenine katıldı

Antalya İlinde gerçekleştirilen ve Türkçe konuşan ülkeler başta olmak üzere on ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen “Dil Bayramı ve Türkmen eli Şair ve Sanatçılar Şöleni” ne davet edilen ve Trakya’dan katılım gösteren İlimiz “İLESAM “ Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği Temsilcisi Alaeddin İkican etkinliğin sona ermesinin ardından döndü. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kepez kaymakamlığı ve Kepez Belediye Başkanlığı ile birlikte Azerbaycan Yazıcılar Birliği, Ankara Yaren Sofrası Platformu, Avrasya Kültürünü Araştırmaları Derneği, Avrasya Kültür Sanat ve Edebiyat derneği, Bulgaristan Sabahattin Ali Kültür Evi Derneği, Erzurum İpek Yolu Halk Ozanları derneği, Fethiye-Seydişehir Yörük Türkmen derneği, Hasan Safran Türk Halk Müziği Korosu, Irak Türkmen Birliği ve Dayanışma Derneği, Irak Türkmen izcilik Federasyonu, Kars Çobanoğlu Âşıkları koruma Derneği, Kerkük Türkmen Kardaslık ocağı, Irak Türkmen edebiyatçılar birliği Kerkük Kolu, Telafer Türkiye temsilciliği, Türk Birliği komitesi, Bursa Âşıklar yazarlar, Şairler Derneği, Zonguldak Alaplı kültür Sanat derneği ve Zonguldak Ereğli Folklor Eğitim derneği destekleriyle Avrasya Sanat Kültür ve Edebiyatçılar Federasyonu tarafından düzenlenen etkinliğe İlimiz Şairlerinden Alaeddin İkican da katıldı. 

Etkinlik üç gün süre ile zengin programlar eşliğinde ve büyük bir kalabalık eşliğinde gerçekleştirildi.
Kepez Belediyesi Ve Avrasya Sanat Kültür Edebiyat Ve Bilim Federasyonu Ortak Projesi “Dil Bayramı Ve Uluslar Arası Türkmen Elleri Şairleri Ve Sanatçıları Şöleni” beş gün sürdü.
Kepez Belediyesi desteği, ASKEF’in Organizatörlüğünde yapılan şölen, Antalya da birçok etkinliğe ev sahipliği yaptı.
Dil bayramı kapsamında düzenlenen 3.Uluslararası Türkmen Elleri Şairler ve Sanatçılar Şöleninin ilk programı Erdem Beyazıt Kültür Merkezinde Türk dili konferansı ile başladı.
Prof.Dr. Mehmet Canbolat, Prof.Dr. Özkan Hüseyin, Doç.Dr Bekir Direkçi Tarhih Dr.Cavid Mövsümlü ve Araştırmacı Yazar Yahya Azeroğlu’nun konuşmacı olarak konuk olduğu Konferansa Atatürk And. Lisesi, Nevzat Levent Saygan And. Lisesi, Karatay Anadolu. Lisesi, Kepez And. İ.H Lisesi. Hacı Ekrem Şerife Yazar oğlu And. İ.H Lisesi Öğrencileri katılım sağladı.
T.C. Dış işleri Bakanlığı, T.C Kültür Bakanlığı desteği ile Antalya Kepez Belediyesi ve Avrasya Sanat Kültür Edebiyat ve Bilim Federasyonun organizasyonu ile Türk Dil Bayramı kutlamaları kapsamında Azerbaycan Bakü, Kerkük. Telafer, Musul’dan gelen Türk kardeşlerimiz eşliğinde Türkiye’mizin Tarihi ve Kültürel mirasını içeren 11.Kişisel ve Uluslararası Fotoğraf Sergisi açılışı ile program devam etti.
“Türk Dil Bayramı kutlu olsun”
Dil, bir toplumun ulus niteliğine ulaşmasını sağlayan en önemli etkenlerden biridir. Çünkü dil, ulusu oluşturan bireyler arasında ortak anlaşma aracıdır. Ortak duygular dil sayesinde gerçekleşir. Yazılı ve sözlü kültür değerleri, varlığını dil sayesinde sürdürür.
Türkçe, dünyanın en eski ve köklü dillerinden biridir. Bu dille yüzyıllar boyunca ölümsüz yapıtlar verilmiştir.
Ural-Altay dil ailesinden olan Türkçe, zamanla çeşitli lehçelere ve şivelere ayrılarak varlığını sürdürmüştür. İslâmiyet’in kabul edilmesinden sonra Arapça ve Farsçanın etkisi altına girmiş; bu dil Osmanlıca diye adlandırılmıştır. Ortaya anlaşılması güç bir dil çıkmıştır. Türk dilinin bu çıkmazını gören Karamanoğlu Mehmet Bey. Bir ferman yayınlayarak “Bundan gem dergâhta, bargâhta, çarşıda, pazarda, Türkçeden başka dil kullanılmayacaktır.” demiş ve Türk dilinin bilinçli bir savunucusu olmuştur.
Yaklaşık 2 saat süren konferansta Türk Dilinin tarihi ve önemi hakkında öğrencilere bilgiler verildi. Konferans sonunda Kepez Belediye Bşk.Yrd. Dr. Mustafa Özsoy ve Kültür ve Sosyal İşler Müd. Erdal Çelik konuşmacılara çiçek takdiminde bulundu. Konferans toplu hatıra fotoğrafı çekinerek son buldu.
Kepez Belediye Başkanı tüm şair ve sanatçıları Meclis Salonunda ağırladı
Kepez Belediyesi, Dil Bayramı dolayısı ile bu yıl 3’üncüsünü tertiplediği Uluslararası Şairler ve Sanatçılar Şöleni için Antalya’da bulunan Avrasya Sanat Kültür Edebiyat ve Bilim Federasyonu’nu ağırladı.
Kepez Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşen ziyarette Başkan Tütüncü, federasyonun farklı ülkelerden gelen temsilcileri ve şair, ozan ve yazarlarla bir araya geldi.
Şairler Meclisi
Sanata ve edebiyata olan merakı ile tanının Başkan Tütüncü, belediye meclisinin bu kadar şairi ilk kez bir arada ağırladığını ifade ederek, Şairler Meclisi yakıştırması ile tüm misafirlerine seslendi. Irak, Kerkük, Azerbaycan, Bulgaristan’ın yanında Bursa, Sivas, Erzurum ve Kars’tan konukların yer aldığı buluşmada konuşan Tütüncü, “Ben de sizler gibi biraz şair, biraz edebiyatçı, biraz muharririm. Değerli dostlar dilimiz çok önemli ve onu biz geliştirmeli, biz ona sahip çıkmalıyız. Geçmişle gelecek arasından güçlü bir bağ kurmak istiyorsak bunun en iyi yolu kendi öz dilimizi yaşatmak ve onu geleceğe güçlü bir biçimde taşımaktır. Dil bayramları vesilesiyle edebiyat muhitlerinden ne kadar fazla gönül dostumuzu davet edebilirsek kendimi o kadar mutlu hissediyorum. Geçmişte güçlü olduğumuz dönemlerde hep sanata değer verdiğimiz için güçlü olmuşuz. Ben böyle bir etkinlikle şahsım ve belediye adına yer aldığımız için mutluyum. Tekrar hoş geldiniz.” sözleri ile misafirlerini selamladı.
Tütüncü’den şiir dinletisi
Kepez Belediyesi Meclis Salonu koltuklarını dolduran farklı ülkelerden onlarca şair ile edebiyat üzerine de sohbet eden Tütüncü, konuşmasının arasında iki şiiri seslendirerek şiire olan ilgi ve yeteneği ile beğeni topladı. Nurullah Genç’ten Gülnare adlı şiiri okuyan Tütüncü, yorumlaması ile de yoğun alkış aldı. Katılımcı Ozan Selami Yağar’ın bağlaması ile okuduğu şiiri ve Irak Telafer’ den gelen Ali Can’ın türküsü, Tütüncü’nün şiirlerinin ardından mecliste farklı bir gün yaşattı. 3. Uluslarası Şairler ve Sanatçılar Şöleni, farklı ülkelerden gelen katılımcılar ile Dil Bayramı’nın 85’inci yılı anısını Kepez Belediyesi’nin destekleri ve çeşitli etkinlikler ile devam etti. Ardından Belediye Başkanı Tütüncü katılımcıların onuruna öğlen yemeği verdi.
Yemekten sonra Kepez Belediyesinin Antalya’ya yeni kazandırdığı Dokuma Parkta bulunan Oyuncak Müzesi gezildi. Katılımcılar müzeye hayran kaldı. Gezinin devamında Kent Ormanına gidildi. Katılımcılar dağ kızaklarına binerek orman içinde gezi yaptılar. Kepez Belediyesi Kültür ve Sosyal işler Müdürü Erdal Çelik tarafından burada katılımcılara ikramlarda bulunuldu. Katılımcılara müdür yardımcısı Duralı Akça eşlik etti.
İlimizden Alaeddin İKİCAN ise etkinliklerde birinci akşam “İnsanları Sevmeli” isimli şiirini paylaştı. İkinci akşam ise Beyazıt Erdem Kültür merkezinde etkili ve coşkulu bir kalabalığa hitaben Aliterasyon tarzında yazdığı ve şiirin içinde geçen yüzlerce kelimenin ayni harfle başladığı “Başım Bunalıyor” şiirini paylaştı. Özellikle bu şiir yorumu ve sanatıyla seyirciden tam not aldı.
Azerbaycan, Kerkük ve Telafer’ den gelen şair ve sanatçı grupları şairimiz Alaeddin İKİCAN ile yakın bir ilgi kurarak samimi sohbetlerle duygularını paylaştılar. Özellikle bu bölgelerden gelen şair ve sanatçıların okudukları eserler ayrı bir duygu yüklüydüler. Yanık sesle ve gönüllere hitabeden eserler büyük beğeni topladı.
Bu arada şairimizin tanıtım amaçlı getirdiği sembolik hardaliyeler ile birlikte son ikinci gün büyük bir sürpriz yaşandı. Otele gelen kargo şairimize geliyordu. Merakla açılan kargo paketinden otel adresini öğrenen Mustafa KARACA tarafından gönderilen hardaliyeler çıktı. Bu otelde ve etkinliğe katılan şairler tarafından şaşkınlık, merak ve ilgiyle karşılandı. Akşam yemeğinden sonra şairimiz tüm topluluğa hardaliyenin tanıtımını ve insan vücuduna sağladığı katkıları dile getirerek tüm katılımcılara hardaliye ikram etmesi yabancı ve yerli tüm sanatçılar tarafından hoşnutlukla ve beğeni ile karşılandı. Hatta alınan güzel tepkilerden biri de “Alaeddin bey bu hardaliyeleri üretenler sizin kadar reklam yapıyor mu acaba” gibi latife sözlerdi. Amaç Kırklareli ve hardaliyenin tanıtımı idi. Bunun da başarıya ulaştığını oradaki insanların mimik hareketleri ve gülen gözleri anlatıyordu. Sürprizleri seven Mustafa Karaca’nın faaliyetlerinden biri de bu şekilde gerçekleşmiş oldu. Akşam salon etkinliği Erdem Beyazıt Kültür Merkezinde başladı. Etkinliğe Kepez Kaymakamı Hamdullah Suphi Özgödek, Kepez Belediye Başkan Vekili Mustafa Özsoy, Kepez Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Erdal Çelik, Kültür, Memur-Sen Antalya Başkanı Esat Esmeray ve birçok davetli katıldı. Programın sunuculuğunu ASKED Yöneticisi Süleyman Güzel yaptı. Konuklara hoş geldin konuşması yapan ASKEF Genel Başkanı Savaş Ünal; Türk dünyasının çeşitli yerlerinden ve birçok ilimizden katılan dostlarımız hoş geldiniz. Türk dilinin yaşaması ve Türk kültürünün yaşaması için bu etkinlikler çok faydalı oluyor. Öncelikle Kepez Belediye Başkanımız Hakan Tütüncü beye ve ekibine tüm katılımcılar adına çok teşekkür ederiz. Belediyelerin ve
kurumların bizlere destek vermediği bir dönemde, bu projeyi gerçekleştirmek için gereken her türlü desteği vermişlerdir.
Bizler; ASKEF yöneticileri olarak Türk Dünyası Kültür ve sanat alanında çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz. Üye derneklerimizin ve üyelerinin bizlere yüklediği görevi layıkıyla yapmak alışacağız.
“Kerkük Türk’tür Türk Kalacak, Azerbaycan Bayrağını Karabağ’a dikeceğiz, Ne Mutlu Türküm Diyene” sözleri ile konuşmasını bitirdi. Kepez Kaymakamı Hamdullah Suphi Özgödek katılımcılara şöyle seslendi; Dünyanın ve ülkemizin çeşitli yerlerinde Kepez’e gelen dostlar hoş geldiniz. Ben de bir Türk milliyetçisi olarak, sizlerin aranızda olmaktan son derece mutluyum. Türk kültür ve sanatına yaptığınız katkılardan dolayı hepinize teşekkür ederim. Bir halkın varlığı kültür ve sanatına verdiği değerle bağlantılıdır. Bizler bu konuda üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. İlçemizde böylesi güzel bir etkinlik yapılmasından son derece mutluyum diye konuştu.
Ülkeleri adına söz alan konuşmacılar sırasıyla konuştular. ASKEF Azerbaycan Başkanı Sayman Aruz, Türkmen Kardaslık Ocağı Başkanı Abdülhalik Hürmüzlü, Rumeli Türkleri adına Fahriye Güney, Kıbrıs Türkleri adına Hasan Çakmak, Batı Trakya Türkleri adına, Prof. Dr. Özkan Hüseyin, Telaferliler adına Vaat Havdi, yürek sözlerini dile getirdiler. Şairler şiirlerini okudu, ozanlar atışmalar yaptı. Telafer’ den gelen yedi kişilik sanatçı gurubu salonu dolduran izleyicilere mükemmel bir konser verdiler. Etkinliğin son gününde Erdem Beyazıt Kültür Merkezîni dolduran seyirciler sanatçılar, ozanlar ve şairlerin sunumuyla birbirinden güzel bir gece yaşadılar. ASKEF Genel Sekreteri ve Halk Oyunları hocası Turgay Latinler ve Karadeniz Ereğli Folklor Eğitim Derneği yöneticileri ile birlikte değişik yörelerden Halk Oyunları gösterisi sundular. Gecede konser veren ASKEF Hasan Safran Korosu misafir sanatçılar İbrahim Rauf Terzi, Fahriye Güney, Samir Abdullayev ile birlikte izleyenlere unutulmaz bir konser verdi. Gönül insanı değerli fotoğraf sanatçısı Orhan ÇINAR 5 gün boyunca etkinliklerimizin fotoğraflarını, videolarını bıkmadan usanmadan gönüllü olarak çekerek emek vererek etkinliğe katılan şair ve sanatçıları son derece mutlu etti. Uluslararası Dil Bayramı ve Türkmen eli Şairler Şöleni mutlu ve neşeli bir şekilde bir sonraki etkinlik ve toplantının Nahçıvan’da yapılmak üzere katılımcılar birbirleriyle gözyaşları içerisinde vedalaştılar.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Daha nice etkinliklerde buluşmak üzere tümünüze selam saygı ve sevgilerimi iletiyorum. Şairce.Mustafa Şahin. Karaca Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı.