"İki ülkenin de gelişmesi için ortak bir nokta bulabileceğimize inanıyoruz"

Türkiye ile Paraguay arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve iş insanlarının temaslarının artması için Paraguay – Türkiye Ticaret Odası kurulmuş, Ticaret Odasının adı da "Camara de Comercio Paraguay-Türkiye" kısaca CAPATURK olarak konmuştu. CAPATURK'e kurucu başkanı olarak da iş insanı Rodrigo Samaniego seçilmişti. Rodrigo Samaniego, iki ülke arasındaki temasların artması amacı ile kurucu üyeler Rüçhan Eroğlu, Juan Carlos Acuna ve Hugo Nunez Torras ile ülkemize geldi.
Kırklareli doğumlu olan kurucu üye Rüçhan Eroğlu'nun tavsiyesiyle, Paraguay Ankara Büyükelçisi Ceferino Adrian Valdez ile birlikte heyet dün Kırklareli'ne geldi. İlk olarak Trakya Kalkınma Ajansı Kırklareli Yatırım Destek Ofisi ve Organize Sanayi Bölgemizi ziyaret eden heyet, ilimizi çok beğendi.

Paraguay Ankara Büyükelçisi Ceferino Adrian Valdez, Capaturk Kurucu Başkanı Rodrigo Samaniego ve Kurucu üye Kırklarelili Rüçhan Eroğlu'nun aralarında bulunduğu Paraguay heyeti dün Kırklareli’ni ziyaret etti. Ziyaretlere Renan Eroğlu da katılım gösterdi. İlk olarak saat 09.30'da Trakya Kalkınma Ajansı Kırklareli Yatırım Destek Ofisi ziyaret edildi. Burada Ajans ve ilimiz hakkında detaylı bilgiler alan heyet daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Paraguay Ankara Büyükelçisi Ceferino Adrian Valdez yaptığı açıklamada; "Böylesine güzel bir şehirde olmaktan dolayı mutluyum. Kırklareli, Başkentimiz Asunsion’a çok benziyor. Artık daha yakın bir kardeşlik bağı kuracağımıza inanıyorum. Hükümetlerimizin bağları şu anda çok iyi durumda. İyi ilişkiler içerisindeyiz. Bizim ihtiyacımız olan şey özel sektörün desteği. Bu sebeple buradayız. Ekolojik turizm alanında da yatırımlarla alakalı çalışmalar yapmak istiyoruz. Tarım, tekstil, sağlık ve eğitim alanında çalışmalar yapmak istiyoruz. Çünkü Paraguay’ın nüfusunun yüzde 70’i 30 yaşın altında. Ruçhan Bey’e bize bu şehri tanıttıkları için çok teşekkür ediyorum. Aynı zamanda Paraguay’daki Türkiye Ticaret Odası Başkanı Rodrigo Samaniego’ya teşekkür ediyorum. Kendisi özel sektör alanında birçok çalışma yapıyor. Kırklareli halkına da teşekkür etmek istiyorum. Bu güzel şehirde yaşadıkları için şanslı olduklarını düşünüyorum. Tarihi binaları korumak adına yapılan çalışmalardan dolayı sizleri kutluyorum" dedi.
Capaturk Kurucu Başkanı Rodrigo Samaniego ise; "Kırklareli’nin Paraguay ile büyük benzerlikleri var. Kendimizi adeta evimizde gibi hissettik. İnsanların sıcaklığından ötürü de kendimizi çok yakın hissettik. Burası ile Paraguay arasındaki bir başka ortak nokta ise aynı zamanda burada da yatırım ve ticaret anlamında ortak çok nokta mevcut. Tekstil, turizm ve şarap alanındaki çalışmalar bizim ilgimizi çekiyor. Biz Ticaret Odası olarak, Trakya Kalkınma Ajansı ile birlikte çalışmak istiyoruz. İki ülkenin de gelişmesi için ortak bir nokta bulabileceğimize inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Bunun üzerine Trakya Kalkınma Ajansı Kırklareli Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mustafa Melik Emre Beji; "Misafirlerimizin Kırklareli’ne ilgi göstermeleri bizleri mutlu etti. Kırklareli gelişmekte olan, Türkiye’nin birçok kentinden yatırımları çeken bir il. Aynı zamanda uluslararası yatırımları da çekiyoruz. Biz Trakya Kalkınma Ajansı olarak yatırımlar ve ticaretin gelişmesi adına destek vermeye hazırız. Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi olarak bizim ana işimiz zaten bölgemizde yatırım yapmak isteyen yatırımcılara kolaylık sağlamak, yatırım yapabilecekleri ortamı sağlamak. Bu ilk görüşmemiz oldu. Bundan sonraki görüşmelerimizde elimizden gelen desteği vermeye hazırız" dedi.
OSB Ziyareti
Paraguay Ankara Büyükelçisi Ceferino Adrian Valdez, Capaturk kurucu başkanı Rodrigo Samaniego ve Kurucu üye Kırklarelili Rüçhan Eroğlu, daha sonra Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret etti. Burada OSB Yönetimi ile görüşen heyet daha sonra burada faaliyet gösteren Rumeli Hardaliyecilik’i ziyaret ederek üretim süreçleri ve hardaliye konusunda Genel Koordinatör Hikmet Yıldırım’dan bilgi aldı. Yıldırım burada coğrafi tescilli hardaliyenin üretimi ve ürettikleri çeşitleri konusunda Büyükelçi Valdez ve heyettekilere bili verdi. Ürettikleri çeşitlerden ikram etti. Valdez’in beyaz üzümden yapılan ve “Gold Serisi” olarak adlandırılan Hardaliyeyi oldukça beğendiği gözlendi.
Paraguay heyetinin daha sonra gerçekleştirdiği Armağan köyü ziyaretinin detaylarını Önadım Gazetesi'nin bir sonraki sayısında bulabilirsiniz. (F.Kurtbayram-H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. ortak payda demokrasi 31 Mayıs 2022 Salı 01:58:28

    Her ikinize de gerekli bir deneyin