İki projenin mahsulleri görücüye çıktı

Erikler Köyü ve Kırklareli il merkezinde düzenlenen ve tamamı İl Özel İdaresi tarafından hibe verilerek karşılanan Kayın Mantarı ve Çilek Yetiştiriciliği Projesi ilk mahsullerini verdi. İşletme sahibi Derya Kahraman'ın üstlendiği projede
mantarlar ve projenin gidişatı incelendi.

Kırklareli Valisi Esengül CİVELEK, 12 Mayıs 2016 Perşembe günü, "Çilek Yetiştiriciliği Projesi" açılış ve çilek dağıtım törenine katıldı. Kırklareli Valiliği ve İl Özel İdaresi Tarafından finansmanı sağlanan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 2016 yılı yatırım programı çerçevesinde uygulamaya konulan "Çilek Yetiştiriciliği Geliştirme Projesi" kapsamında; İl merkezinde 1, Armağan Köyü 3, Deveçatağı Köyü 1, Demirköy İlçesi 1, Lüleburgaz İlçesi Ertuğrul Köyü 2, Karaağaç Köyü 1 ve Pehlivanköy İlçesinde 1 olmak üzere toplam 10 üreticiye, 10 dekar alanda Tarım Kredi Kooperatiflerinden alınan 60 bin adet çilek fidesinin dağıtımını yapılarak, ekilişi gerçekleştirildi. Merkez ve Deveçatağı köyünden 2, Lüleburgaz ilçesinden 3 ve Pehlivanköy'den de 1 olmak üzere toplam 6 kadın üretici de projeden faydalanmıştır. Kırklareli genelinde önceki projelerle birlikte hali hazırda Demirköy başta olmak üzere; 31 üreticide toplam 37 dekar alanda yıllık 57 ton çilek üretilmektedir. Bundan sonraki aşamada daha büyük alanlarda profesyonelce yapılacak projeleri destekleyerek üretimin artışı sağlanaca.
Kayın Mantarı
Projesi ilk
mahsullerini verdi
Düzenlenen programda; 2016 Yılı için Kırklareli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce hazırlanan ve tamamı İl Özel İdaresince finanse edilen "Kayın Mantarı Yetiştiriciliği Projesi" kapsamında, Erikler köyü kadın çiftçilerinden Derya Kahraman'ın işletmesi gezildi. Kırklareli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Kırklareli'ne bağlı Kofçaz İlçesi Erikler köyünde "Tarla Günü" programı düzenlendi. Kayınpederi Mehmet Kahraman ve kayınvalidesi Ayşe Kahraman'ın evinin giriş katında mantar yetiştirdiğini söyleyen işletme sahibi Derya Kahraman; İşletmenin içerisindeki demir rafların, oda izolasyonunun, elektrik tesisatının, hidrometre ve aspiratör kurulumunun Kırklareli İl Özel İdaresi tarafından finanse edildiğini söyledi. 4 Nisan 2016 tarihinde odada bulunan raflara 2 ton misel ekili kompost konulduğunu anlatan Kahraman; Hasat süresince kurduğu işletmeden yaklaşık 500 kg civarında ürün elde edeceğini söyledi. Proje Sorumlusu ve Tekniker Güner Ön, gazetemize yaptığı açıklamada; Kayın Mantarı Yetiştiriciliğim Projesinin 2016 Yılı için Kırklareli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve tamamı İl Özel İdaresince finanse edilen proje olduğunu söyledi. Erikler köyünde düzenlenen programa; Kırklareli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Funda Eylem Özel, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Fatma Kurt Aydın, Proje Sorumlusu ve Tekniker Güner Ön, Erikler köyü muhtarı Tayyar Akgül, AK Parti Kadın Kolları Başkanı ve AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Hazel Yolgiden katıldı. Güner Ön, açıklamasında; Ayşe Kahraman ile birlikte Kırklareli merkez ilçe İstasyon Mahallesi'nde yaşayan Burak Karaderi adlı vatandaşın da Kayın Yetiştiriciliği Projesinden faydalandığını, İl Özel İdaresi tarafından proje için 7 bin TL ayrıldığını ve bunun 6.294.41 TL'sinin kullandırıldığını belirtti.
Kayın Mantarı (İstiridye Mantarı faydaları)
Kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve bakır yönünden zengin olan mantar şeker, kalp, damar hastalıkları ve aneminin düşmanıdır. Vitamin deposu olan yaprak mantarı, insan sağlığını koruyucu B vitaminleri (B1, B2, B3, B5, B7) C ve D vitamini yönünden zengin bir besindir. Bağışıklık sistemini güçlendiren mantar, bünyeyi hastalıklara karşı korur. YAPRAK Mantarın bilinen en iyi bitkisel protein kaynağı olduğunu belirten uzmanlar, "Vücut hayvansal gıdalarla protein kadar da yağ alıyor ancak mantarda yağ oranı neredeyse sıfır. Mantarla vücut saf protein alır" demektedirler. Etin yerini tutan mantarın, protein değeri etten fazladır. Kayın Mantarı'nın kolesterolü düşürücü özelliği vardır. Yağ oranı yok denecek kadar düşük olan ve kesinlikle kolesterol içermeyen mantarlar, sağlıklı diyet listelerinde kullanılır. Yaprak mantarı yorgunluğu giderir, düşünme ve öğrenme yeteneğini geliştirir ve bedenin gelişmesinde yardımcı olur. İstiridye Mantarı bağırsakların çalışmasını sağlar. Mantardaki "Lentinian" adı verilen maddenin tümörleri azalttığı bilinmektedir. İstiridye Mantarı, beyin kanamaları, damar sertliği ve enfeksiyonlara karşı koruyucudur.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol