İki kültür bir arada bu defa Kırklareli’ndeydi

28-29 Nisan Bulgaristan’ın Malko Tırnovo şehrinde gerçekleştirilen festivalin sınır ötesi devamı Strandja Fest Cross-Border Festival, Kırklareli Yayla Mahallesi’nde 5-6 Mayıs tarihlerinde yapıldı.

Avrupa Birliği Bakanlığının ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan - Türkiye Sınır Otesı işbirliği Programının birinci teklif çağrısı kapsamında Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan Strandja/ Yıldız - Festivaller Dağı isimli ve CB005.1.22.056 no'lu proje kapsamında 5 - 6 Mayıs 2018 tarihlerinde Yayla Parkında STRANDJAFEST Sınır Ötesi Festivali gerçekleştirildi. Turizm sektörüne önemli katkılar vermesi amaçlanan iki kültürün aynı çatıda buluştuğu festivalin konuk tarafı olan Bulgaristanlı katılımcılar, 5 Mayıs Cumartesi günü Kırklareli’nde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından karşılandı. 

Yoldan gelen misafirlere öğlen yemeği ikramında bulunuldu. Yayla Mahallesi’nde gerçekleşen programın açılış konuşmasını Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan yaptı. Müdür Asan, yaptığı konuşmasında projenin Yıldız Dağları bölgesinin iki ülke arasında ortak alan olarak belirlenmesi amacında çalışma yürüttükleri vurguladı.
Festivalin amacı turistlere
bölgeyi tanıtmak
Açılış konuşmasında İl Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan; ‘’Bugün burada, Avrupa Birliği Bakanlığının ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan - Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının birinci teklif çağrısı kapsamında kurumumuz tarafından yürütülmekte olan Strandja/ Yıldız - Festivallerin Dağı isimli ve CB005.1.22.056 no'lu proje kapsamında gerçekleştirilen Istranca Sınır Ötesi Festivalin açılışında bizimle birlikte bulunduğunuzdan dolayı çok teşekkür ederiz.
Festival esnasında iki gün boyunca Yıldız Dağların sınırın her iki tarafında uygulanan el sanatlarını, geleneksel yemeklerin, folklor ve türkülerinin bol bol tanıtımı yapılacaktır.
Etkinliğimizin gerçekleştirilmesiyle müdürlük olarak Avrupa Birliğin desteğinden de yararlanıp, Kırklareli ve sınırın diğer tarafında uygulanan renkli festivallerini derleyip, Yıldız Dağlarını ortak festival güzergahı olarak turistlere ve meraklı ziyaretçilere tanıtılmasını amaçlıyoruz.
Bugün burada, Kırklareli ve Malko Tırnovo folklor takımların sunumları, yerel el sanatçılarımızın katılımı, çocuklara yönelik değişik mum, seramik ve ahşap çalışmaları, becerikli bayanlarımızın yöresel yemeklerin sunumu yapılacaktır.
‘’Sınır ötesi festivalin devamı’’
Bugün ve yarın gerçekleştirilen festivalimiz aslında geçen hafta 28-29 Nisan Malko Tırnovoda yine katılımlarımızla gerçekleşen sınır ötesi festivalin devamıdır.
Bu şekilde proje kapsamında da olsa, Türk ve Bulgar ilgili kurumların işbirliği içerisinde ortak etkinlik ve çalışmalara başarıyla imza atmış olacaktır.
Bu Sınır ötesi festivali aslında projenin önemli parçalarından birisidir. Projenin genel amacı; Istranca Dağların her iki sınırın tarafında var olan önemli festivallerin araştırılması ve Yıldız Dağları bölgesinin ortak festival güzergahı olarak tanıtılmasıdır’’ dedi. Açılış konuşmasının ardından festivalde emeği geçenlere teşekkür belgeleri İl Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan tarafından verildi. Programda meydanda ilk olarak gösterilerini sunan Kırklareli Belediyesi Yöresel Halk Oyunları Ekibi oldu. Selanik Atatürk Evi bahçesinde Mustafa Ermiş’e ait resim sergisi meraklı gözlerce incelendi. Bulgar Folklor ekibi tarafından sunulan gösteri beğeniyle takip edildi. İlk gün gerçekleştirilen diğer etkinlik takvimi şu şekildeydi; Kırklareli Bilal Yapıcı Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Gösterisi, Kırklareli Engelliler umut Spor Kulübü Derneği ‘’Sihirli Ellerin Ritmi Toğluluğu’’ ile Türkiye Sakatlar Derneği Kırklareli Şubesi’nin ‘’Kırklareli Kültür Sanat Gönüllüleri Korosu’’ müzik sunumu, Bulgar Ekibi Folk Gösterisi, Kırklareli’nde Rumeli Ezgileri Esintileri(Ali Balı ve arkadaşları), Bulgar Halk Dansları Gösterileri, Program süresince Kırklareli Şair ve Yazarların Kitap Tanıtım ve İmza Etkinliği, Program süresince yöresel yemeklerin sunumu, program süresince yöresel el sanatlarının sergilenmesi. İlk günün kapanışı. Pazar günü sabah saat 11.00’da başlayan etkinliklerin takvimi şu şekildeydi; 11.00-15.00 Kırklareli Şair ve Yazarların Kitap Tanıtım ve İmza Etkinliği, 11.00-15.00 Kırklareli Amatör Ressamlar Derneğinin Resim Sergisi, program süresince yemeklerin sunumu, program süresince yöresel el sanatları ürünlerinin sergilenmesi, 12.30-13.30 misafirlere öğlen yemeği ikramı, 13.30-14.00 Kırklareli Bilal Yapıcı Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Gösterisi, Kırklareli Belediyesi Yöresel Halk Oyunları Ekibi Gösterisi, 14.30-15.00 Hakan Konyar ve Arkadaşlarının Doğaçlama Müzik Sunumu, 15.00-16.00 Bulgar Folklör Ekibi ve Halk Oyunları Gösterileri , 16.00 Kapanış.
Festivalin basın bülteninde festivalin amacı ve ne gibi faaliyetler yapıldığı şu şekilde anlatıldı; ‘’Festivalde yerel el sanatları, yemek ve folklörümüzün tanıtımı, aynı zamanda da projenin bir ayağını temsil eden Bulgaristan tarafından gelen folklor takımları, el sanatları temsilcilerin çalışmaları tanıtılmıştır.
2 gün boyunca çocuklara seramik, mum, ahşap boyama gibi çalışma atölyeleri gerçekleştirilmiş, Ertuğrulköyü, Demirköy ve Hamdibeyden gelen bayanların lezzetli yemekleri dağıtılmıştır.
Kırklareli Yayla Mahallesinde gerçekleştirilen 2 günlük festival aslında 28-29 Nisan Bulgaristan’ın Malko Tırnovo şehrinde gerçekleştirilen aynı festivalin sınır ötesi devamı olmuştur.
Gerçekleştirilen sınır ötesi festivaller aslında projenin önemli parçalarından birisi ve projenin amaçlarına ulaşılması için temel araçlarından biridir. Projenin genel amacı; Istranca Dağlarında her iki sınırın tarafında var olan önemli festivallerin araştırılması ve Yıldız Dağları bölgenin ortak festival güzergahı olarak tanıtılmasıdır.
Projenin uygulanmasına 21 Mart 2017 tarihinde başlanmış olup, uzun bir araştırma ve sahada paydaşlarla birlikte kapasite arttırma çalışmaları sonucunda, nihai aşamaya gelinmiştir. Proje, 20 Haziran 2018 tarihinde sona erecektir. Beklenen sonuçları arasında; bölgeden önem arz eden ve turizm sektörüne aktkı sağlayacak olan 21 adet festivalin belirlenmiş olması ve onların ortak tanıtımı yapılmış olmasıdır’’ denildi.
Bölgeye turist çekme amacında olduklarını ifade eden Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan: 'Bölgenin renkli, çeşitli geleneksel ve yöresel ürünlerini, etkinlikleri, müzik ve danslarını içeren festivallerimizin daha fazla tanıtılması ve geliştirilmesi ve bunun sayesinde ilimize daha fazla turist ve ziyaretçinin çekilmesi önemli amaçlarımızdan birisidir, bundan dolayı müdürlük olarak Avrupa Birliği destekleri, Bulgar ortaklarımız ve tüm imkanlarımızla bu yönde çalışmalarımıza devam edeceğiz.' diye belirtti.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. ne zaman yapıldı bu kimsenin haberi olmadı. insan bir duyuru birşey yapar.