İhale iptal, Gar binası Kültür Müdürlüğü’ne devredilecek

Son günlerde Kırklareli’nin gündeminden düşmeyen Gar Binasının kaderi belli oldu. AK Parti İl Başkanı Alper Çiler müjdeyi vererek söz konusu alanın ranta değil Kırklarelililere kazandırıldığını söyledi. Devlet Demiryollarının açtığı ihalenin iptal edildiğini belirten Çiler bir diğer adıyla ilimiz Festival Alanının İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne tahsis edildiğini sevinçle ifade etti.
Kırklareli’nin tarihi simgesi Kırklareli Gar Binası TCDD 1. Bölge Müdürlüğü tarafından 24 Kasım 2017 tarihinde kiralama ihalesine çıkarılacaktı. İhaleye çıkarılan 2 katlı gar binası, tuvalet, kantar, gazhane gibi binaları ve ayrıca 2 katlı lojman, su deposu gibi çevrili 39 bin 863 metrekarelik açık alan ve toplam 40 bin 964 metrekarelik alan TCDD 1. Bölge Müdürlüğünce Sosyal, Kültürel ve Ticari amacıyla kiraya verilecekti.

Ancak böyle bir alanın ranta kurban gitmemesi için Ankara’da çeşitli görüşmeler gerçekleştiren Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz ve İl Başkanı Alper Çiler, sonunda müjdeyi verdi. Yapılan girişimler neticesinde Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, söz konusu alanı Devlet Demiryollarından Kırklareli İl Kültür Müdürlüğü’ne tahsisini gerçekleştirecek. Bilindiği gibi Gar binasının kiraya verilecek olması ise gerek sivil toplum örgütlerini gerekse Belediye’nin tepkisiyle karşılanmıştı. Konu ile ilgili olarak Kırklareli Kent Konseyi bir açıklama yapmış, alanın kamu yararı göz önünde bulundurulmasını ve ticarileştirilmemesi gerektiğini vurgulamıştı. Belediye Başkanı da bazı gazeteleri Gar binası önüne çağı-
rarak bir açıklama yapmış, “Gar binasının Kırklareli halkının malı olduğu, gerekirse açlık grevi yaparak ranta kurban gitmesine karşı çıkacakları” mesajını vermişti. Ancak burası için açlık grevi yapmayı göze alan Kırklareli Belediye Baş-
kanı’nın bir yandan “Burası Kırklareli halkının malıdır” demesi, diğer yandan TCDD’den buranın kullanımını 3’ncü şahıslar eliyle yapmak için 2016 yılında başvuruda bulunması halkın tepkisini çekmişti.
İşte tüm bu yaklaşık 10 günlük süreç içerisinde Ankara’da girişimlerde bulunan ve alanın Kırklareli’ne kazandırılması için elinden gelen çabayı gösteren AK Parti İl Başkanı Alper Çiler geçtiğimiz gün Kırklarelililere müjdeyi verdi. Çiler; “Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, söz konusu alanı Devlet Demiryollarından Kırklareli İl Kültür Müdürlüğü’ne tahsisini gerçekleştirecek” dedi. Çiler yaptığı açıklamada; “Biz 16 yıldır halkımızı CHP’den daha çok seviyoruz. Halkımıza, halkımızın menfaatine zarar verecek, her şeye her zaman AK parti olarak karşı olduk, olmaya da devam edeceğiz. Bu memleket hepimizin. Kimsenin de oy uğruna, siyasi rant uğruna halkımızı yanlış yönlendirmeye kandırmaya hakkı yoktur. 10 gündür tüm eleştiri ve hakaretlere rağmen hiçbir yorum yapmadık. İnşallah bizi halkımıza karşı kışkırtmaya çalışanlar utanmışlardır. Bizler Halkımızın menfaati refahı ve geleceği için bundan sonra da daha azimli ve istikrarlı olarak çalışmaya devam edeceğiz. Her şey Kırklareli için” dedi.
Kırklareli Gar binası
Osmanlı Dönemi’nde Rumeli Demiryolları kapsamında 1912 yılında inşa edilen, 1987 yılından itibaren yolcu taşımacılığının yapılmaması nedeniyle atıl duruma düşen Kırklareli Gar ve çevresi, Kırklareli Üniversitesi Turizm Fakültesi Uygulama Birimi olarak kullanılması için 2012 yılında 10 yıllığına kiralandı. Ancak Kırklareli Üniversitesi, bakım ve onarım maliyetlerini gerekçe göstererek binayı hiç kullanmadan 2016 yılında sözleşmenin feshini talep etti. Sözleşmesin feshinden sonra Kırklareli Belediyesi tarafın-dan Gar ve çevresini halka yönelik çeşitli sosyal ve kültürel etkinlikleri gerçekleştirmek, çevre temizliğini ve korunmasını sağlamak koşuluyla üçüncü şahıslara işletme hakkının verilmesi için tahsis veya kiralama talebinde bulundu. TCDD, Kırklareli Gar ve çevresindeki açık-kapalı toplam 40.964 metre karelik alanın halka açılması amacıyla 24 Kasım 2017 tarihinde yapılmak üzere kiralama ihalesi ilanına çıktı. Söz konusu ihale AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz ve İl Başkanı Alper Çiler’in girişimiyle iptal edilerek alan Kırklareli İl Kültür Müdürlüğü’ne tahsis edildi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol