“İğneada ve Kıyıköy’ün yakın olmasının yararı ya da zararı yok”

Türkiye’nin her bölgesinde olduğu gibi ilimizde vatandaşlar da balık çeşitleri masalarında görmeyi bekliyor ve çok severek tüketiyor. Peki ilimizde balıkçılar sektör hakkında neler düşünüyor. İlimizin pazarlarında ve dükkanlarında balık satıcıcılığı yapan balıkçılarla “balıkçılık” sektörü üzerine konuştuk.

Balıkların her gün ve aydan aya toplanışlarda farklılıkları olduğunu dile getiren Eşref Balıkçılık çalışanları, fiyatların bu sıralar özellikle palamutta yükseldiğini söylediler.
Bunun nedenini mevsim olarak söyleyen balıkçılar, bundan sonra palamut’un çok sık tutulamayacağını tutulanların da çok fazla sayıda olmayacağı için fiyatlarının yükseleceğini kaydetti.
Hamsinin de fiyatlarının yüksek olduğu göze çarparken balıkçılar, hamsinin boyutuna göre fiyatının değiştiğini belirterek, 5 liraya da hamsi bulunabileceğini, 15 liraya da hamsi bulunabileceğini ifade ettiler.
Çinekop ve
barbun
zamanı başlıyor
Kırklareli’ndeki bütün balıkçıların balıklarını İstanbul’da bulunan halden aldıklarını söyleyen Eşref Balıkçılık çalışanları, İstanbul’u balığın borsası olarak tanımladılar.
İğneada’da tutulan balıkların da orada bulunan hale geldiğini belirten balıkçılar, İğneeada’da çinekop ve barbun balıklarının bu sıralar yoğun çıktığını söylediler. Artık çinekopun mevsimi olduğunu sözlerine ekleyen balıkçılar, çinekopun “dişli” balık olduğundan dolayı palamutu avladığını bu nedenle palamutun azalarak çinekopun fazlalaşacağını kaydettiler.
Havanın soğukluğunun da balıkları etkilediğini belirten balıkçılar, hava kadar lodos vb. faktörlerin de balıkları etkilediğini söylediler. Vatandaşların balıklardan memnun olduğunu ve satışların güzel gittiğini belirten balıkçılar, vatandaşların balığı taze olduğundan dolayı tercih ettiğini mevsimine dönemine göre balıklara rağbet gösterdiklerini vurguladı.
Balıkçılık çok
farklı bir sektör
Manavlarda ve pazarlarda sebze meyve satanların en çok şikayet ettiği durumlardan birisinin aracılar olduğu ve bu nedenle çiftçilerin ve satıcıların değil aracıların kazandığı sıklıkla dile getiriliyor.
Balık sektöründe işlerin farklı olduğunu belirten balıkçılar, meyve-sebzede olan aracı durumunun balıkçılıkta olmadığını belirttiler. Balık fiyatlarının günden güne farklılık gösterdiğini ve o gün denizden çıkan ne ise onu sattıklarını ifade ettiler. Bazı günlerde hiç çıkmadığı için satamadıklarını bazı günler ise çok ucuza satış yaptıklarını kaydeden balıkçılar, balıkçılığın çok farklı bir sektör olduğunu adeta döviz gibi sürekli olarak farklılık gösterdiğini söylediler. 

İğneada ve Kıyıköy’ün
yakın olmasının yararı ya da zararı yok
İğneada’nın kendilerine yakın olmasının yararı veya zararını görmediklerini kaydeden balıkçılar, balığın borsasının İstanbul olduğunu bu nedenle bütün balıkları orada toplandığını dile getirdiler. İğneada’dan çok Kıyıköy’de balıkçılığın daha çok olduğundan bahseden balıkçılar, İğneada’da yalnızca palamut zamanları yoğunluk yaşandığını belirttiler.
“Her dönem için tüketilecek balıklar
farklıdır”
Mevsimlere göre balık tüketiminin önemli olduğunu dile getiren balıkçılar, "Böyle faydalı ve sağlık deposu bir besin yılın sadece belirli bir döneminde tüketilemez. Her dönem için tüketilecek balıklar farklıdır. Elbette besin değerleri de ona nazaran farklıdır. Haftada en az iki kez balık yiyorsanız, sağlığınızı koruyorsunuz demektir. Yapılan araştırmalar düzenli olarak balık yemenin fiziksel ve ruhsal sağlığımıza iyi geldiğini gösteriyor" sözlerini dile getirdi.

Balık yemenin yararları
Balık tüketiminin önemli olduğunu birçok yararı olduğu söyleyen balıkçılar, “Ton, sardalya gibi konserve balıklar ve yumuşacık kılçıklarıyla beraber yenilebilecek küçük balıklar, süt ürünlerinin dışında beslenmenizde daha fazla kalsiyum bulundurmanın en iyi yoludur.
Şeker hastaları, kalp hastalığı ve felç riskinden daha çok etkilendikleri için balık yemek onlar için yararlıdır. Balıkların hepsi yararlıdır, fakat kalbi koruyan omega-3 yağı bakımından somon, ton, sardalya, ringa, alabalık, morina, uskumru, kefal ve barbunya balıkları daha zengindir” dediler.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol