İğneada; "Çimento Fabrikası İstemiyoruz"

Doğal Yaşamı Koruma Vakfı Kırklareli İl Temsilciliği (DAYKO), Limanköy Su Ürünleri Kooperatifi, Limanköy Muhtarlığı ile Beğendik Köyü Muhtarlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na İğneada çimento Limanına karşı yasal süre içinde itirazda bulundu

DAYKO Kırklareli İl Temsilcisi Göksal Çidem, itiraz ile ilgili yaptığı açıklamada; "Kırklareli-Demirköy İlçesi'nin, İğneada Beldesi'nde Limak-Traçim daha önce yapmak istediği çimento limanı, mahkemece iptal edilmesine rağmen.
Bu seferde Limak - Traçim isim değişikliği ile Ada Liman İşletmeciliği ve Yatırım AŞ adıyla yeniden hazırladığı proje Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca yeterli bulunmuş olup, halkın görüşüne sunulmuştur. Görüş ve itiraz hakkımızı gereği yapılmak istenilen çimento limanı ve klinker öğütme tesisleri ile birlikte katı atık indirme limanı olacaktır.
Projenin PDF tanıtım dosyasına göre Özel bir Liman olacak sadece çimento ve kimyasal katı atık taşıyan gemiler yanaşacaktır.
Mevcut tüm Liman alanı da Klinker öğütme sahası olarak kullanılacak. Balıkçı Limanının önüne 700 metrelik büyük bir liman mendireği çekilerek limanın arka tarafındaki sahil- plaj ile Öğretmenler Kampı denilen sahil alan komple kapatılacak ve Longoz Ormanları Erikli Gölü önüne kadar gelecektir. Şu andaki balıkçı limanı yeni yapılan Beğendik Balıkçı Limanına taşınması planlanmaktadır.
Istrancaların Turizm Koruma Bölgesi ilan edilmesi için Dört yıldır bakanlığın çekmecesinde bekletilen dosya işlem görmezken.
İşin içinde Limak olunca mahkeme kararı, tescili adalet bile ötelenip raporda esamesi bile okunmayan balıkçılık ve yüzlerce tekne ve binlerce balıkçılıktan geçimi sağlayan insanlar ekmeği ekmek tekneleri ya da tüm Karadeniz'in en önemli balık merası olarak geçen dünyanın en lezzetli kalkan balığın yuvalandığı İğneada Körfezi ile günde 300 Çimento kamyonun geçeceği Demirköy, İğneada da turizm nasıl olacak.
Bölge halkı, yerel idarecileri ve küçüklü büyüklü yatırımcılar ve Sivil toplum kuruluşlarında gelişen olgu ile birlikte bölgenin Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edileceği inancı yerleşmiş olup turizm hizmetlerine yönelik proje ve yatırımlara girişmişlerdir.
Yeni oteller, restoranlar, pansiyon ve mola noktaları ile yerli doğal ürünlerine yönelik satış hareketleri ile eko turizm projeleri yoğunlaşmıştır. Bununla birlikte güzergâhlar üzerinde de yeni hizmet ve satış merkezleri ile hareketlerinde önemli ölçüde artış olmuştur.
Tüm bu turizm faaliyetleri bölgede yeni bir istihdamın umut ışı olmuşken, Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün sitesinde Çimento limanın projesi uygunluk ilanı bölgede şaşkınlık ve telaş yaratmıştır.
İnceleme ve karar verme yetkililerine bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Proje bölgesinde yaşayan yurttaşlar olarak, doğanın korunması ve Hukukun uygulanması için sonuna kadar kararlılıkla mücadele vereceğiz.
Siz kamu görevlilerinin de Anayasa 56. Madde, Anayasa 169. ve 170. Maddeleri, Çevre Kanunu, Orman Kanunu, kamu yararı ilkesi doğrultusunda telafisi mümkün olmayan ve geri dönüşümü mümkün olmayan sonuçları yaşamamıza fırsat vermeyerek, Proje Tanıtım Dosyasını reddetmenizi, sözde projeye ilişkin olarak hiçbir izin ve onay vermemenizi istiyoruz. Aksi halde tüm yasal haklarımızı kullanacağımızı ihbar ve ihtar ediyoruz.
Istrancaların nadir Longoz Ormanlarının ekosisteminin korunması ve yerelin sürdürülebilir kalkınması yönünde ve gelecek nesillere, yaşanabilir bir dünya bırakma sorumluluğumuz gereği bu açıklamayı kamuoyu ile paylaşacağız.
Yukarıda saydığımız birçok nedenden dolayı Dolgu Alanı ve İskele Çevresel Etki (Revize) Raporunda belirtilen tesislerin yapımı kanunlara aykırıdır ve toplum, doğa zararınadır izin verilmemesi gerekir. Gereği bilgilerinize sunulur" şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Göksal bey vTrakya'nın doğası için mücadele eden has adamdır. Genç kardeşlerimizin de ona bu mücadelesinde destek olması önem taşıyor. Allah ondan razı olsun.