İZ BIRAKANLAR

Sevgili dostlar merhaba;
Bu hafta ve önümüzde ki haftalarda da devam edecek olan yazılarımda, bu köşeden sizlere aramızda yani Kırklareli de yaşayan, şair, yazar ve ozanlarımızı tanıtmaya çalışacağım. Onların düşüncelerini, nelerden esinlenerek şiirlerini ve yazılarını yazdıklarını, kendi gözlemlerimle sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Böylelikle sizlerde aramızda yaşayan bu değerleri hiç değilse biraz olsun tanıma imkânını bulmuş olacaksınız.
 Bu hafta sizlere tanıtmak istediğim kişi, Şair, yazar, Firdevs Büyükateş'tir.
FİRDEVS  BÜYÜKATEŞ
Firdevs Büyükateş; 1947 yılında Bulgaristan'ın Stayon Mihaylovski (Kaykı) köyünde dünyaya gelmiştir. İlk ve orta öğretiminden sonra edebiyat ağırlıklı eğitim yapan Şumnu lisesine gitmiştir. Daha okul yıllarında şiir yazmaya başlamıştır. Bu şiirlerini Sofya'da muhabirliklerini yaptığı gazetelerden Yeni Işık, Yeni Hayat (Dergi), Filiz ve Halk Gençliği gibi gazetelerde yayımlamıştır.
Bulgaristan'da Türklere karşı hunharca ve mezalimce yapılan asimilasyon hareketlerinden kaçarak 1989 yılında Türkiye'ye zorunlu göç nedeniyle gelen binlerce insanımızdan biridir.
Bu nedenle Bulgaristan'ın, sosyal ve kültürel ortamında yetişmiştir. SSCB, dağılmadan önce, orada yaşamış olduğu kısıtlı özgürlükler ve kendisinin Türk olması nedeniyle Bulgaristan'da uygulanan baskılar onun şair yüreğinde büyük yaralar açmıştır. Gönlünde hep Türkiye'ye kavuşma özlemi vardır. Zaten şair bunu 2005 yılında ilk çıkarmış olduğu "Ben ağlarken gülümserim" isimli şiir kitabında "Sana geldim" şiirinde aşağıdaki mısralar ile de ifade etmiştir.
Sana yolsuz geldim
Bazı kavşaklar
Heykel oldu gözümde
Bu vatanımın yoludur dedim.
Yürüyorum, yürüyeceğiz birlikte.
Sana biçare, aç susuz geldim
Geçtiğim karanlığın izleri bende.
Sana gelinceye dek bin kere öldüm
Hâlâ okunuyor yüzümde.
Sana sürüne sürüne, geldim
Kanat verdin benliğime.
Bir anda kaderimi değiştirdin
Dünyalara değişilmez Türkiye'm
Çünkü doğumumdan da evvel
Yaşıyordun sen bende.
Firdevs Büyükateş, kalemine hakim bir şairdir. Ne yazacağını, hangi kelimeyi nerede kullanacağını iyi bilmektedir. Zaten bu özelliği şiirlerine yansımış ve okuyucunun şiirlerinden haz duymasını sağlamıştır.
2009 yılında " Yüreğime Ektim Seni" ,  2012 yılında " Ağlatan Şarkı" isimli şiir kitapları yayınlanmıştır.
Bu şiir kitaplarında, duygusallık ön plândadır. Aşk, özlem, hasret, mutluluk, temaları ağırlıklıdır. Kendisine has bir üslup içersinde kaleme almış olduğu şiirlerinde, yalın bir Türkçe ve akıcılık vardır.
Şairimizin bazı şiirlerinden alıntılar vermek                istiyorum.
" Hatıralar" isimli şiirinden  
"Susarak konuşuyoruz seninle,
Sevgiden de bahsetmedik.
Yemin etmedik birbirimize
Biz yeminin kendisiydik"   
………………………….
"Hayaller" isimli şiirinden
"Hayallerin gerçek olmadığı gün
Gerçeklerden hayaller kurarız.
Umutlar avuçlarımızda üşür
Bu günden terk eder duygularımız"   
………………………………..
"Veda" isimli şiirinden
 "Uzaklarda kalan yazın sesinde,
Yeşilden sarıya geçişin yası
Eylül akşamının eteklerinde,
Hissedilir yaza garip vedası"
……………………………
Görüldüğü gibi şairimiz, şiirlerinde ele almış olduğu temalara kendi duygusal bakış açısından da ayrı bir güzellik katmıştır. Mısralarına, hasreti, özlemi, acıyı, ilmek ilmek işlemiştir.
Firdevs Büyükateş, şairliği yanında Önadım gazetesinde,  köşe yazarlığı da yapmaktadır.
Köşesinde, güncel olaylara ve çeşitli konulara yer vermektedir.  
Firdevs Büyükateş, Kırklareli'nde 2008 yılından bu yana faaliyet gösteren (KIRKSEDER) Kırklareli Kültür Sanat ve Edebiyatçılar Derneği nin Kurucularından olup, derneğin yönetim kurulu üyesidir.
Kendisine buradan, kaleminin daim olmasını ve bol ilhamlar dilerim. İnşallah bundan sonrada yeni yazacağı şiirleri ve yazıları ile bizleri buluşturur ve Edebiyat dünyamıza yeni eserlerle katkıda bulunurlar.
Önümüzdeki hafta bir başka şairimizle sizleri tanıştıracağım. Saygılarımla

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol