İZ BIRAKANLAR

Bu hafta bu köşeden sizlere aramızda yani Kırklareli de yaşayan, şair Enis Ilgar'ı tanıtmaya çalışacağım. Onun düşüncelerini, nelerden esinlenerek şiirlerini yazdığını, kendi gözlemlerimle sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Böylelikle sizlerde aramızda yaşayan bu değeri hiç değilse biraz olsun tanıma imkânını bulmuş olacaksınız.                                                
ENİS ILGAR
Enis Ilgar; 26.01.1934 yılında Tekirdağ ili Mürefte ilçesinde dünyaya gelmiştir. Babası Sabri bey, annesi Fitnat, hanımdır. İlkokul öğretimini Çanakkale'de Cumhuriyet İlkokulu'nda, Orta ve Lise öğrenimini Tekirdağ Erkek Sanat Enstitüsü'nde yapmıştır. Enis Ilgar, 1953 yılında Tank teknisyeni olarak, Astsubay rütbesiyle Türk Silahlı Kuvvetlerinde göreve başlamıştır.
Görevi itibariyle, Ankara, Sivas, İstanbul ve Kırklareli'nde bulunan Türk Silahlı Kuvvetlerine ait birliklerde görev yapan Enis Ilgar, 1974 yılında emekli olmuştur.
1958 yılında Taner hanımla evlenen Enis Ilgar'ın 3 kız çocuğu vardır. Emekli olduktan sonra Kırklareli'ne yerleşmiştir. Hâlen Kırklareli'nde yaşamaktadır.
Enis Ilgar, asker kökenli bir şairdir. 1950 yılından bu yana şiir yazan şairin 500 den fazla şiiri vardır. Hece vezni ve serbest stilde şiirler yazan şairimiz, tasavvufi, pastoral ve lirik tarzda şiirler kaleme almıştır. Konuları toplumdan ve hayatın içinden seçmiştir. Bu nedenle şiirleri genelde didaktik türde şiirlerdir.
Şiirlerinin konusunu çoğunlukla, Aşk, hüzün, sevgi ve tasavvufi konulardan seçen şairimiz, Bazı şiirlerinde hicivsel deyişleri ile ince ayar bir eleştiri yapar. Bu da Şiirlerine güzellik ve disiplin getirmiştir. Kültürel etkinlikleri, şiirsel etkinliklerle tamamlamayı düşünmektedir. Ne yazacağını, hangi kelimeyi nerede kullanacağını iyi bilmektedir. Zaten bu özelliği şiirlerine yansımış, okuyucunun ve dinleyicisinin şiirlerinden haz duymasını sağlamıştır.
Şiirlerini henüz kitaplaştırmamış bulunan şairimizin, toplumsal ve toplum içinde yaşayan bireylere nasihat ve olayları hiciv eden şiirleri kendisine has bir üslup içersinde yazılmıştır.  Şiirlerinde, yalın bir Türkçe ve akıcılık vardır.
 Enis ılgar' görev yaptığı zamanlarda şiirle iç içe olduğundan, oralarda ki, mahalli gazetelerde şiirleri yayınlanmış olup, ayrıca Armağan dergisinde, Kaynak dergisinde, Yeni Erciyas dergisinde, Ozan ağacı dergisinde, Cep sanat dergisinde ve yayınlanmıştır. Hâlen şiir yazmaya devam eden şairimizin, şiirleri Kırklareli Haber gazetesinde zaman zaman yayınlanmaktadır.
Enis Ilgar, hayâle şiir yazan değil, gerçeklere şiir yazan bir şairdir.
Sizlere; Enis Ilgar'ın şiirlerinden bazı örnekler vermek istiyorum.
Şairimizin öldüğünde mezar taşına yazılması için kaleme aldığı bir şiiri;
"Bir gece yarısı istemesem de
Bir baykuş ötecek feryâd-ı figan!
Huzura erecek muazzep ruhum
Râhmet'i râhmana kavuştuğum an!.. "Huzura erdiğim gün" isimli şiirinden
…………………………….
Enis Ilgar, Son durak isimli şiirinde;
"ki taş dikilir, anı olursun,
Sanma ki dostların karalar bağlar!
Birkaç gün içinde unutulursun,
Arkandan sadece anan kan ağlar!...
Kaçmak istesen de akibet budur
Gölgen olur ölüm yanı başında!
Son durağındır derin bir çukur,
Baykuşlar tüner mezar taşında!.."  Son durak" isimli şiiri
Enis Ilgar bu şiirinde; dünyanın gel geç olduğunu ve nihayetinde insanın aslına döneceğini ve en yakınları tarafından bile bir gün unutulabileceğini, bu mısralarında en güzel bir şekilde dile getirmiştir. Şairimiz aşağıda ki Gölgeler şiirinde de ömrün gelip geçici olduğu belirtmektedir.
"Gün ikindi
Vakit geç
Gölgeler suya indi!
Bir bir geçti mevsimler,
Bir bir bildiklerimiz!...
Ne sevilenlerden eser,
Ne sevende ayni his!.
Gün ikindi,
Vakit geç
Gönüllerde güz şimdi
Suya indi gölgeler
Gölgeler öksüz şimdi!.." Gölgeler" isimli şiiri
Aşağıda ki şiirde ise şairimizin yıllarca sevdiği lâkin terki dünya eden sevgiliye kavuşmanın beklentisi içinde yazmış olduğu dizelerdir.
"Güneş ufukta kızıla döndü
Beni de bekle geliyorum yâr
Ne zaman sildi, ne de firkatın
Kurumuş güllerde hâlâ kokun var
Hani o sevgililer şimdi nerdeler
Sessizce çekilmiş bütün perdeler
her biri bir başka, başka yerdeler
Serviler altında şimdi sukûn var!"  "Şimdi sukûn var", isimli şiiri
Şairler aşk adamıdır. Şair bir başka anlatır sevgiliyi, ilmek ilmek dokur mısralara, sevdasını, acısını… İşte bu aşağıda okuyacağınız şiir de ilham kaynağı, sevgilinin güzelliği ve ona kavuşamamanın acısı olmuştur.  
"Sana iltifaten şiir yazmadım
Zaten sen doğuştan şiir gibisin!
Hangi gönül seni sevmez anlamaz
Çağlayan bir pınar, nehir gibisin!
Seni her kim görse meftûnun olur
Kâbesi olursun tüm gönüllerin!
Sultanı, baş tacı, ece olursun
Baharda açılan konca güllerin!...
Bülbülün feryâdı sende gizlidir
Seni seven gönül feryât etmez mi?
Af eyle sevdiğim, taptığım kadın
Bunca acı çektim, sence yetmez mi?" "Şiir gibisin" şiirinden
Bazen de bu sevda çekilmez oldu mu, ümit bitmiştir artık, kavuşmak imkânsızdır. Şair kalemi eline almış ve de sitem dolu aşağıda ki şiiri yazmıştır.
"Taş bastım bağrıma sildim acını
Kimi istiyorsan sen oraya git!
Bulurum derdimin ben ilacını,
Zaten değilsin sen bana ait!...
Etmiyorum artık senden şikayet
Hiç olmadın zaten benim sevgilim!
Adını anar da ağlarsam şayet,
Kör olsun gözlerim, tutulsun dilim!...
Taş bastım bağrıma sildim acını
Seninle birazcık gönül avuttum!
Dalga dalga inen sarı saçını
Yeşil gözlerini, seni unuttum!.." "Seni unuttum" isimli şirinden.
……………………………….
Görüldüğü gibi şairimiz, şiirlerinde ele almış olduğu temalara kendi duygusal bakış açısından da ayrı bir güzellik katmıştır.
  Enis Ilgar, Kırklareli'nde 2008 yılından bu yana faaliyet gösteren (KIRKSEDER) Kırklareli Kültür Sanat ve Edebiyatçılar Derneğinin üyesidir.
Kendisine buradan, kaleminin daim olmasını ve bol ilhamlar dilerim. İnşallah bundan sonrada yeni yazacağı şiirleri ile bizleri buluşturur ve Edebiyat dünyamıza yeni şiirleri ile katkıda bulunurlar.
Önümüzdeki hafta bir başka şairimizle sizleri tanıştıracağım. Saygılarımla.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol