İZ BIRAKANLAR

Bu hafta bu köşeden sizlere aramızda yani Kırklareli de yaşayan, şair Mustafa Bayraktar'ı tanıtmaya çalışacağım. Onun düşüncelerini, nelerden esinlenerek şiirlerini yazdığını, kendi gözlemlerimle sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Böylelikle sizlerde aramızda yaşayan bu değeri hiç değilse biraz olsun tanıma imkânını bulmuş olacaksınız.                                            
MUSTAFA BAYRAKTAR
Mustafa Bayraktar; 10.09.1933 yılında Trabzon ili Vakfıkebir ilçesi Şahinli köyünde dünyaya gelmiştir. Babası Arif bey, annesi Seher hanımdır. Köylerinde o yıllarda okul olmadığı için sınır köyleri olan Kavaklı köyünde İlkokulu okumuştur. Trabzon Erkek Sanat Enstitüsüne kayıt olmuş ve Orta bölümünü bitirdikten sonra Jandarma olarak askere gitmiştir. Askerliği bitiminde, yasa gereği sınavla J. Uzman Çvş. Olma hakkını kazanmış, Uzman Jandarma Okuluna girerek 1953 yılında meslek hayatına başlamıştır.
Erzincan ili Tercan ilçesi Alerik nahiyesinde, Erzincan ili Kemah ilçesi Konuksever (Cebesoy) nahiyesinde, Kırklareli ili Vize İlçesinde, Lüleburgaz ilçesinde, Diyarbakır ili Hazro ilçesinde görevler yapmış. 10.11.1976 yılında Tokat'ın Reşadiye ilçesi Jandarma karakol komutanlığından emekli olmuştur. Eşinin adı Şaduman Hanım'dır 5'i kız 2'si erkek 7 çocuğu vardır. Emekli olduktan sonra Kırklareli'ne yerleşmiştir. Hâlen Kırklareli'nde yaşamaktadır.
Mustafa Bayraktar asker kökenli bir şairdir. Nerede vazife yapmış ise orada şiir yazmıştır. Halk ozanı tarzı şiirleriyle tanınmıştır. Mustafa Bayraktar, şiirlerinde birkaç konuyu daha fazla öne çıkarmıştır. Konuları toplumdan ve hayatın içinden seçmiştir. Bu nedenle şiirleri genelde didaktik türde şiirlerdir. Mustafa Bayraktarın şiirlerinde yalnız şiirin kendisi değil toplum bireylerinin tümü vardır. Onun şiirlerini okuyan kendisini şiirin dokusu içinde yürürken bulmaktadır.
Mustafa Bayraktar, Cumhuriyet değerlerine bağlı bir şairdir. Asker kökenli olması buna yeterdir. Zaman zaman bu özelliğini şiirlerine yansıtmaya özen gösterir. Şairin mesleği askerlik olunca, memleketin taşını, toprağını tanıması doğaldır. bu nedenle Mustafa Bayraktar'a memleket şairi demekte mümkündür. Fakat şiirlerinin konusu itibari ile ilk önce dikkati çeken yanı toplumcu şair olduğudur. Bu vasfı ile şiirleri ilgi görmektedir. O zaten şiirlerini halk okusun diye yazmaktadır. Mustafa Bayraktar'ı anlatmak kolay değildir. Onun bir takım ön yargıları ve temel ilkeleri vardır. Memleket düşüncesi de öyledir. Atatürkçü ve milliyetçi karakteri ile duyarlı bir insandır. Bazı şiirlerine bu havayı yansıtır ve hicivsel deyişleri ile ince ayar bir eleştiri yapar. Onun için şiirlerini anlamak hem kolay hem de zordur. Şiirlerine de bu güzellik ve disiplin getirmiştir. O şiirle değil kültürle de donanmak ihtiyacını duyan biridir. Kültürel etkinlikleri, şiirsel etkinliklerle tamamlamayı düşünmektedir.  Ne yazacağını, hangi kelimeyi nerede kullanacağını iyi bilmektedir. Zaten bu özelliği şiirlerine yansımış ve okuyucunun şiirlerinden haz duymasını sağlamıştır.
2011 yılında " Işıklar bir gün söner "  isimli şiir kitabı yayınlanmıştır.
Bu şiir kitabında, toplumsal ve toplum içinde yaşayan bireylere nasihat ve olayları hiciv eden şiirler yer almıştır.  Kendisine has bir üslup içersinde kaleme almış olduğu şiirlerinde, yalın bir Türkçe ve akıcılık vardır.
Şairimizin bazı şiirlerinden alıntılar vermek istiyorum.
"Ey toz kondurulmayan beden,
Sarılacak sana bir gün beyaz kefen.
Peşinden ağlayacak var mı kimsen?
O evde de ne beden kalacak ne de kefen."
 / "Ey Beden"  şiirinden
………………………….
"Olmayasın güllerden uzak,
Bırak dikeni güllere bak.
Güller içinde yat, kalk
Gelip geçenlere bir gül uzat"  
/ "Gül" şiirinden
……………………………..
"Yaşlandık geldik yolun sonuna,
Dertlerimiz oldu dizi dizi.
Gençler uzaktan seyreder bizi,
Akıllarına getirmezler geçmişimizi

Gençlerde bizim yaşa bir gün gelecek
Gençliği anımsadı mı eyvah eyvah diyecek
Onlarında bir gün beli bükülecek
Akıllarına o zaman anne, baba gelecek"
 / "Yaşlanmak" şirinden
……………………….
" Sanma dostum bu âlem sana kalacak,
Bir gün bedenin yok olacak.,
Kurtlar bedenini saracak,
Kemiklerinden etini sıyırıp atacak.

Ter kokundan durmadan kaçarsın,
Bir gün leş gibi kokmayacak mıyım sanırsın?
O gün geldi mi ah deyip ter kokunu ararsın,
Ne yazık ki bir daha dönemezsin."
 / " Deme ki bu dünya benim" şiirinden
………………………….
Görüldüğü gibi şairimiz, şiirlerinde ele almış olduğu temalara kendi duygusal bakış açısından da ayrı bir güzellik katmıştır.
  Mustafa Bayraktar Kırklareli'nde 2008 yılından bu yana faaliyet gösteren (KIRKSEDER) Kırklareli Kültür Sanat ve Edebiyatçılar Derneğinin üyesidir.
Kendisine buradan, kaleminin daim olmasını ve bol ilhamlar dilerim. İnşallah bundan sonrada yeni yazacağı şiirleri ile bizleri buluşturur ve Edebiyat dünyamıza yeni eserlerle katkıda bulunurlar.
Önümüzdeki hafta bir başka şairimizle sizleri tanıştıracağım. Saygılarımla

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol