İZ BIRAKANLAR

Bu hafta ve önümüzde ki haftalarda da devam edecek olan yazılarımda, bu köşeden sizlere aramızda yani Kırklareli de yaşayan, şair, yazar ve ozanlarımızı tanıtmaya çalışacağım. Onların düşüncelerini, nelerden esinlenerek şiirlerini ve yazılarını yazdıklarını, kendi gözlemlerimle sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Böylelikle sizlerde aramızda yaşayan bu değerleri hiç değilse biraz olsun tanıma imkânını bulmuş olacaksınız. Bu hafta sizlere tanıtmak istediğim kişi, Şair, yazar, Aysel Tarcan'dır.
AYSEL TARCAN
Aysel Tarcan 7 Mart 1960 yılında Kırklareli'ne bağlı Bayramdere köyünde dünyaya gelmiştir. Annesinin ismi; Emetullah Öztürk, babasının ismi; Ali Öztürk' tür. İlkokulu Bayramdere köyünde okuyan Aysel Tarcan, ailesinin çalışmak üzere İstanbul'a gitmesiyle ortaokulu okumak için Şişli İstanbul Lisesi'nin ortaokul kısmına kaydı yapılmışsa da, ailesinin tekrar Kırklareli'ne dönmesiyle orta öğrenimine Kırklareli Atatürk Lisesi'ne devam etmiş buradan mezun olduktan sonra Kırklareli Ticaret Lisesi'ne kaydı yapılmış ve buradan mezun olmuştur.
1980 yılında Defterdarlığın açmış olduğu memuriyet sınavını kazanmış ve Babaeski ilçesinde İlgili kurumda muhasebede memur olarak göreve başlamıştır. Bu yıllarda Babaeski eşrafından olan ve ticaretle uğraşan, Adnan Tarcan beyle tanışıp evlenmiştir. Volkan ve Berkan isimlerini taşıyan 2 erkek çocukları dünyaya gelmiştir.
Çalıştığı yıllarda, dışardan, Eskişehir Üniversitesi A.Ö. Fakültesine devam etmiş ve buradan 2 yıllık Ön lisans diploması alarak öğretim hayatını noktalamıştır.
2001 yılında mesleğinden emekli olan Aysel Tarcan, halen Babaeski'de yaşamaktadır. Lise yıllarında başlayan şiir yazma isteği ve edebiyata olan tutkusu, Öğretmeni Sebahat Cüneydi tarafından görülmüş, onun teşvikleri neticesinde, şiir'e olan tutku, onun ayrılmaz bir parçası olup çıkmıştır. Artık şiir onun için olmazsa olmazlar arasındadır. Yazmak tutkusu şiire karşı bir aşka dönüşmüştür.
Aysel Tarcan'ın 300 den fazla şiiri vardır. Şiirleri İnternet Edebiyat sitelerinde, dergilerde ve mahalli gazetelerde yayınlanmıştır. 15 adet şiiri de Berceste isimli şairler antolojisinde yer almıştır. Şiir " benim için bir yaşam kaynağıdır" diyen şairimizin, şiirlerinde, Aşk, sevda, hüzün, doğa ve vatan temaları hakimdir.
Kendisinin her zaman dile getirdiği konuşmalardan anlaşıldığı üzere; tüm insanları, Yaratan'dan ötürü, dil, din, ırk, mezhep vs. ayırt etmeden sevmesi, dürüstlük prensibimdir, onurumdan asla taviz vermem, Atatürk'ün ilkelerine kanımın son damlasına kadar riayet etmekten asla vazgeçmem, kursağımdan her geçen lokmanın, helalinden geçmesini isterim, diyen bir şairdir Aysel Tarcan. Şairimiz Aysel Tarcan'ın şiirlerinden bazı örnekler vererek yazıma devam etmek istiyorum.

ÖMRÜMÜ YEDİN
Nasıl inanayım yalan hep yalan
Vuslat kavşağında, ettiler talan
Hangi cehennemde, kalbimi çalan
Canımdan bezdirdin, ömrümü yedin..!

Hiç mi insafın yok niyedir zulüm
Hiç mi düşünmezsin nicedir halim
Ne geçti eline de be hey zalim
Canımdan bezdirdin, ömrümü yedin..!

Her günüm ızdırap, her günüm çile
Kırık dalda budak gücenir güle
Mahperi yürekte olur mu hile
Canımdan bezdirdin, ömrümü yedin..!

Vebali yükledin makber kuluna
Caka menzilinde taktın koluna
Helal gecelerim haram yoluna
Canımdan bezdirdin, ömrümü yedin..!

Teneşire başı koyup yatmak var
Mahşer vuslatına ikram katmak var
Heybede sevapla Rabbe gitmek var
Canımdan bezdirdin, ömrümü yedin..!
Aysel Tarcan
Kırklareli-Babaeski

FERYAD…!
Hicranın cemresi yüreğe düşmüş
Sürgünde kırılan dalın feryadı..!
Sevdanın çöreği menzilde pişmiş
Bülbüle darılan gülün feryadı..!

Çiğne geç sevdanı hadi kolaysa
Aşk közüyle yakar başta belaysa
Kader kefesinden dökül çileyse
Sükutta durulan dilin feryadı..!

Zemheri geceler boyun büktürmüş
Kınalı keklikler ahıt döktürmüş
Vicdansız yürekler taşa çöktürmüş
Darplardan yorulan yolun feryadı..!

Sevda yamaçları kekik kokmalı
Mahşer ırmakları vuslat akmalı
Tövbekâr kalpleri aşkla yakmalı
Bedene sarılan çulun feryadı..!

Günahsız sevdanı harap edene
Yüzüstü koy verip çekip gidene
İntizarla geçip bitmiş vadene
Kahpece vurulan kulun feryadı..!
Aysel Tarcan
Kırklareli/ Babaeski

USANDIM
Meftun oldum ah bir efsun bakışa
İnadıyla saran koldan usandım..!
Zifir bahtım itti bir sarp yokuşa
Hep çıkmaza varan yoldan usandım..!

Ömür deryasında biçare yüzdüm
İkbal kavşağında bakışı süzdüm
Kader deyip canı beyhude üzdüm
Hançer olup kıran dilden usandım..!

Gazap mahşerinde tutuşup yandım
Her sabaha gözde yaşla uyandım
Zemheri kalplerde sustum dayandım
Izdırapla yoran elden usandım...!

Yâd ele savuran bir yel misali
Yaşamı deviren bir sel misali
Yaprağı dökülen bir gül misali
Boynu bükük duran daldan usandım..!

Gönül mangalında kül oldum artık
Yar penceresinde tül oldum artık
Sevda menziline yol aldım artık
Aşk okuyla vuran kuldan usandım..!
Aysel Tarcan
Kırklareli-Babaeski


Görüldüğü gibi şairimiz, şiirlerinde ele almış olduğu temalara kendi duygusal bakış açısından da ayrı bir güzellik katmıştır. Mısralarına, hasreti, özlemi, acıyı, ilmek ilmek işlemiştir.Aysel Tarcan, Kırklareli'nde 2008 yılından bu yana faaliyet gösteren (KIRKSEDER) Kırklareli Kültür Sanat ve Edebiyatçılar Derneği'nin üyesidir. Kendisine buradan, kaleminin daim olmasını ve bol ilhamlar dilerim. İnşallah bundan sonrada yeni yazacağı şiirleri ve yazıları ile bizleri buluşturur ve Edebiyat dünyamıza yeni eserlerle katkıda bulunurlar. nümüzdeki hafta bir başka şairimizle sizleri tanıştıracağım. Saygılarımla

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Aysel Tarcan/Sevda Şairi..Merhabalar..!! 14 Mart 2013 Perşembe 22:04:31

    Değerli Trakya gazete çalışanlarına başta Ferdi bey olmak üzere ve de katkısı bulunan herkese diyelim kısaca...sonsuz şükranlarımı arzediyorum..Kırkseder Başkanımız Sevgili Erman beyefendi' ye tanıtımından dolayı nezdinizde teşekkürlerimi iletiyorum..Mutluluğumun ifadesi yok..! Binbir pare tebessüm diyelim..ya da yüreğe dolan neşhe-gurur--sevgi diye de adlandırabiliriz...Gönlümü onure ettiniz...! Çalışma ve başarılarınızın devamı dileğiyle..! Kalbi sevgim ve ebedi saygılarımla..!!