İZ BIRAKANLAR

Sevgili dostlar merhaba;
Bu hafta sizlere tanıtmak istediğim şair, Vahittin Uslu'dur. Onun düşüncelerini, nelerden esinlenerek şiirlerini yazdığını, kendi gözlemlerimle sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Sizlerde biraz olsun Vahittin Uslu'yu tanıma imkânını bulmuş olacaksınız.
VAHİTTİN USLU
   Şair Vahittin Uslu 20.03.1952' yılında, Marmara Bölgesinin Kuzeybatısında bulunan Kırklareli İlinin Küçük ilçelerinden biri olan; Köy görünümlü, yeşilliklere gömülü Demirköy ilçesinde doğmuştur.
Babasının ismi Şemsi, annesinin ismi Hanife'dir. Vahittin Uslu, Uslu ailesinin 5 çocuğunun en küçüğüdür.
  İlkokulu, bu ilçenin tek okulu olan Atatürk İlkokulunda bitirmiştir. İlkokulu bitirdikten sonra, Kırklareli ilinin Atatürk Lisesinin orta kısmına başlamış, ekonomik sıkıntılardan dolayı bu okulu bırakarak doğduğu ilçeye dönmüştür. Demirköy İlçesi'nde Ortaokulun açılmasıyla, kesintiye uğrattığı öğrenim hayatına dönmüştür. Bu okulun ilk mezunlarındandır. Daha sonra Edirne Erkek İlk öğretmen okulu sınavlarını kazanarak bu okulu "Klâsik öğretmen okullarının son mezunlarından biri olarak öğretmenlik hayatına başlamıştır. İlk görev yeri Kayseri'nin Sarız ilçesidir. Sarız ilçesinin Binboğa doruklarına yakın bir yerinde bulunan Kırkısrak Köyünde öğretmenliğinin 5 yılını tamamladık sonra,  doğum yeri olan Demirköy'e gelmiş, sırasıyla; Balaban, Yenimahalle, Fatih ve Hamdi Bey İlkokullarında toplam 15 yıl çalıştıktan sonra,(yangın geçirdikten sonra kapanan) Vali Faik Üstün İlkokuluna verilmiştir. Bu okulda çalışırken Valilik emri ile Sırp vahşetinden kaçan Bosna-Hersekli mültecilere eğitim ve öğretim çalışmalarını sürdürmüştür. 1994 yılı sonlarında buradaki görevinin sona ermesi ile Hamdi Helvacıoğlu İlkokuluna verilmiştir. Bu okulda da öğretmen ve yönetici olarak 6 yılını tamamlamış ve Şubat 2000 yılında emekliye ayrılmıştır. Emekliliği beraberinde sıkıntılar getirmiş ve ilk eşi Nuriye Uslu'yu 16 Haziran 2002 yılında kaybetmiştir.  2000 yılında emekli olmuştur. 26 Ağustos 2005' yılında Naime Kınay Hanımefendi ile ikinci evliliğini yapmıştır. Çağın ve Anıl isimlerinde 2 erkek çocuğu vardır. Şairimiz halen Kırklareli'nde yaşamaktadır.
Şiir yazmaya daha Ortaokul da başlamış, daha o yıllarda yazdığı şiirleri okul duvar gazetelerinde yayınlanmıştır. Özellikle sırasıyla ağabeylerini ve ilk eşini kaybetmenin kendi iç dünyasında yarattığı duygular la kitaplaştırma amacıyla "öykümsü" türde şiirler yazmıştır. Yazdığı bu öykümsü şiirleri "Mekteplinin İki Tekeri" adlı kitabında toplanmıştır. "Avrupa Yakası Yayınları" tarafından bastırılan ve aynı yayınevince dağıtımı yapılan bu kitap Ekim 2001 tarihinde piyasaya sürülmüştür.
Yazar ve şair olan Vahittin Uslu'nun aktif öğretmenlik döneminde kaleme aldığı çocuklar için yazdığı, sahnelere konulabilecek eserleri vardır. Halen yazınsal çalışmalarına devam etmekte olan Vahittin Uslu'nun yakınsal çevresinde ki olaylardan hareketle bir öykü manzumesi çalışmaları vardır. Dağınık olan çalışmalarını toparlayarak kitaplaştırmayı düşünen şair ve yazarımız, okurlarınla yeni eserleriyle buluşma hayal ve umutlarını taşımaktadır.
Duyarlı bir insanın, bulunduğu mekândaki olumsuzlukları düzeltmek, yetersizlikleri gidermek, insanlara, çevresine yararlı işler yapmak için uğraş vermesi gerektiğine inanan bir kişidir Vahittin Uslu. Duyarsızlık ve aldırmazlık, hoşuna gitmeyen şeylerdir. Her ne konumda olunursa olunsun, iyi niyetli, iyi yürekli, yapıcı, aydın beyinli insanların, içinde bulunduğu mekânın, üyesi bulunduğu kurumun, ekmek kapısının, ilçesinin, ilinin, ülkesinin ve dünyamızın tüm olumsuzluklarını, olumluya, çirkinliklerini güzele, zararlılarını yararlıya çevirmek için emek, çaba, bilgi, katkı sağlaması ve katması gerektiğine, hatta bunun zorunlu olduğuna inanan ve bu konularda çabalar sarf eden, bir eğitmen, yazar ve şairdir.
Vahittin Uslu' şiirlerinden sizlere örnekler vermek istiyorum.
AL CİĞERİMİN BİRİNİ
Onlar destanlarda,
Öykülerde, masallarda,
Kaldılar çok gerilerde,
Aşkı yazan sayfalarda…

Ne yapalım şimdi biz,
Ferhat ile Şirin'i…
Gel geçelim ikimiz,
Aslı ile Kerem'i.

Ne yakalım ormanları,
Ne de yıkalım dağları,
Ne de arşınlayalım,
Kızgın çölleri, sahraları…

Al vereyim sana,
Vereyim ciğerimin birini.
Hadi, ver sende bana,
Ciğerlerinin tekini.

Sen bende nefes al,
Bende soluyayım seni.

Ben sana mecnun,
Sen bana meftun.
Aşkımız dizelerde,
Şiirlerde dokunsun!
Ne oldu, niye durdun?
Yoksa ürküyor musun?

Bak işte, şimdi de…
Bana deli diyorsun.
Ne oldu sana öyle,
Aşkımdan korkuyor musun?
19.12.2011
Vahittin Uslu / Kırklareli

ZULMÜN GÜCÜ
İçin için ağlayışım,
Doğuşumla başlasaydı salt
Ve…son olsaydı.
Beşikte, kundakta, salıncakta
Ve dökülmese gözyaşlarım,
Güz yağışı gibi    
Kendine özgü kokan
Aç, susuz toprağa

Melodiler, ıslıklar…
Çıksa, yayılsa dudağımdan;
Gülse gözlerimin içi,
Işıl ışıl kıvançlıca…
İnsanca yaşamaktan yana,
Tadımlasam mutluluğu…
Çatlak dudaklarımla.

Bulanık düşünceleriniz,
Yalan gülüşünüzle…
Sürmediniz mi çıkmazlara;
İtmediniz mi dipsiz uçurumlara?
Satıp ta insanlığınızı,
İşkence makinalarının dişlerinde,
Kıymık kıymık, lime lime,
Bölmediniz mi bin parçaya?

Çığlıklarımdan parçalanmadan içiniz,
Yüce zevk duydunuz, sonsuza…
Canavar, hoyrat ellerinizle,
Yangına da attınız son kez,
Atıp ta insanlık giysilerinizi,
Geçip de kül yığınının karşısına,
Kahkaha bastınız iğrenççe…
Yetmez…
Yetmez, bu da yetmez;
Daha yeni, daha yeni,
Yöntemler bulun.
Düşün! Durma düşün;
Göster zulmün gücünü.
Bir sille, bir sille daha,
Çekinme vur.
Ölmüşü öldürebileceksen…
01.03.1975
Vahittin Uslu / Kırkısrak Köyü- Sakız

ÇIKAR
Topla gözlerinin gücünü,
Uyanık ol ha…
Çıkarı tanır mısın sen?
Gördün mü doğal yüzünü?
Canı nerededir bilir misin?
Sakın basmayasın kuyruğuna,
Yanarsın, yanarsın,
Hem'ivallah, hem'i billah.
Toprak rengindedir çoğu kez,
Kolaçlanmış, kuytuda…
Sessiz, hışırtısız,
Zehir yeşildir, dilinde
Engerektir, kobradır,
Isırır ha…
Hişt yandaş,
Sana derim, sana…
Uyan, silkin uykundan,
Çıkar akrep olmuş, akrep
Toprağa kaynamış,
Kafası yukarıda.
Süz önünü iyice süz,
Uyarayım bir daha,
Sakın basma, sakın…
Ansızın ataklaşır,
Dolanır da  sokar ha…

05.12.1975
Vahittin Uslu

Görüldüğü gibi şairimiz, şiirlerinde ele almış olduğu temalara kendi duygusal bakış açısından da ayrı bir güzellik katmıştır. Mısralarına, hasreti, özlemi, acıyı, sevgiyi,yergiyi , ilmek ilmek işlemiştir.
Vahittin Uslu, Kırklareli'nde 2008 yılından bu yana faaliyet gösteren (KIRKSEDER) Kırklareli Kültür Sanat ve Edebiyatçılar Derneğinin üyesidir.
Vahittin Uslu'nun şiirleri, mahalli gazetelerde ve Edebiyat sitelerinde yayınlanmış ve yayınlanmaktadır
Kendisine buradan, kaleminin daim olmasını ve bol ilhamlar dilerim. İnşallah bundan sonrada yeni yazacağı şiirleri ve yazıları ile bizleri buluşturur ve Edebiyat dünyamıza yeni eserlerle katkıda bulunurlar.
Önümüzdeki hafta bir başka şairimizle sizleri tanıştıracağım. Saygılarımla

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol