ISTERSEK YENIDEN BASARIRIZ

Sizlere "KIRKKILISE" denince, bu ismin, Kirklareli'nin eski isimlerinden birinin oldugunu hemen hatirlarsiniz. Peki, Kirklareli'ne Bulgarlarin LOZENGRAD ismini verdiklerini biliyor muydunuz desem, çogunuzun verecegi cevap, bilmiyorduk olacagini duyar gibi oluyorum. Bilmemekte de haklisiniz. Çünkü; Bulgarlarin Kirklareli'ne LOZENGRAD adini vermelerinin sebebi, burasinin bir bag memleketi olmasindan ötürü idi.(Lozengrad'in manasi Bulgarca'da "BAÄz KASABASI", "ÜZÜM SEHRI"anlamina gelmektedir.) Yasadigimiz bu günlere gelene kadar, görünürde böyle bir seyi çagristiracak bir olgu neredeyse yok denecek kadar azalmis durumda. Oysa bir zamanlar Kirklareli'nin dört bir yani baglarla doluymus. Evliya Çelebi'nin "insan içine girdiginde kaybolur" dedigi baglardan simdi hiç bir eser kalmamis.
Bunun nedenleri;belki ilgisizlik, belki bilgisizlik, belki de 1860 yilinda Fransa baglarinda görülen Flaksora hastaliginin Avrupa üzerinden Türkiye'ye gelmesi yada ard arda gelen savaslarin, Kirklareli bagciligina zarar vermis olmasindan kaynaklanmis olabilir. Velhasil, zaman içerisinde de Kirklareli'nde bagcilik o eski görkemli halini kaybetmis ve simdiki durumuna gelmistir. Düsünebiliyor musunuz, yüzyillardir bu topraklar üzerinde bagcilikla ugrasan ve böyle kültüre sahip bir toplumun sofrasinda bir salkim üzüme bile hasret kalmasinin ne kadar aci bir sey oldugunu. Ayrica bunun yaninda büyük bir servetin, bir zenginligin ve ekonomik degerin heba olup gitmis olmasi da ona keza. Bu arada bir özdeyise deginmeden geçemeyecegim. "Bir dekar bagi olanin iki ton üzümü, Bir kovan arisi olanin iki dönüm tarlasi vardir" sözünün Kirklareli'ne ait oldugunu biliyor muydunuz.? Peki simdi o ruh ve anlayisa ne oldu ? Kirklareli insaninda ne degisti ?
Bu söz üzerinde birazcik düsünecek olursaniz, ekonomik açidan neleri kaybettigimizi daha iyi anlamis olacaksiniz.
Bu yaziyi okurken bazilarinizin, üzüm para etmedi ondan ugrasmadik, yahut ta bazilariniz, bagcilik çok ugras isteyen bir is onun için yapmadik dedigini duyar gibiyim. Düne kadar öyleydi, ama simdi degisti. Üzümün tanesi de, bag yapragi da, hardaliyesi de, pekmezi de, pestili de, sarabi da, akliniza üzümden elde edilebilecek ne varsa para ediyor artik. Hem de onlarca dönüm arazi islerken ve ekerken yaptiginiz harcamalardan daha az bir masrafla, daha çok kazanç saglamak için tam zamani simdi. Bu ise niyetlendiyseniz eger, devletten destekleme de alacaksiniz. Ama acele etmeniz lâzim. Bunun için, Kirklareli Tarim Il Müdürlügü'ne en geç,07/07/2006 tarihi mesai bitimine kadar müracaatta bulunmaniz gerekiyor.
Kirklareli'ni, tarihte anildigi sekilde eski haline getirmek, her tarafi baglarla dolu bir bag sehri yapmak sizlerin elinde.
Is çalismaya ve gayret etmeye kaliyor. Kolay gelsin.
Saygilarimla.
Not Kirklareli Tarim Il Müdürlügü
Santral telefonu 0288 214 35 47

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol