İNSAN ÖMRÜ UZUYOR MU ?

Tüketici haklarının en önemli alanlarından biri 'İnsan Hakları'dır. İnsan hakları içinde, 'Kadın Hakları' ve 'Çocuk Hakları'nın ayrıcalığı ve önceliği asla tartışılmaz. Salt, mal ve hizmet alımlarındaki yaşadığımız mağduriyetlerin bir şekilde telafisi mümkündür. Ancak, 'Kadın ve Çocuk Hakları'ndaki ihlallerin telafisi zor, hatta bedeli ağır olduğundan imkansız da denilebilir.
Son günlerde ulusal medyada sıkça rastladığımız, yakın çevremden edindiğim bilgilere dayanarak ilimiz çocukları ve gençleri arasında da giderek yaygınlaşan, yeni tip bir madde bağımlılığı doğrusu beni kaygılandırıyor. Öncelikle, anne ve babaların öncelikli görevleri arasında sayılmakla birlikte 'Madde Bağımlılığı' konusunda, çocuklarımızın eğitim ve güvenliğinden sorumlu kamu kuruluşları umarım gerekli ve yeterli ilgiyi gösteriyorlardır.
Eğer; devletin ezberci, sorgulamayan, demokratik hak-adalet-özgürlük talepleri sınırlı bir toplum yaratma adına 'tek tip insan modeli' yetiştirme politikalarına kurban edilecek ise, sonumuz hayra alamet olmaz. Nasıl ki; geri kalmış, hatta kalkınmakta olan ülke halklarına benzer takım tutar gibi siyasi parti tutulması manidar ise, buna karşılık siyasi iktidarların da çoğunluğun destekleriyle kendilerini 'vazgeçilmez' sanmaları o derece manidardır. Böyle bir toplumsal yapının getireceği 'ben bilirim-ben yaparım, ben ne dersem o olur,  vb. ' megalomansı ruh haliyle ülkenin kamplara bölündüğü yetmezmiş gibi, çocuklarımızın korunması ihmal edilerek çarpık, sorunlu,  hatta tehlikeli bir nesil için davetiye çıkartmış oluruz.
Yine, son yıllarda herkesin yakından tanık olduğu 'Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar'da olduğu gibi, nasıl 'sakatlanmış ürünler'in yaratılması ve kullanımı devlet eli ve gücüyle yapılmakta ise, yarınların sahibi, ama bugünün çocuklarını sakatlamamıza kimsenin hakkı yok. Bu ülke insanı ve özellikle gençleri, yakın geçmişte tarih bir not düşerek 'Gezi Ruhu'nu yaratması, onlara olan güvenimizde ne denli haklı olduğumuzu göstermişlerdir.
Ama, yine de ben son günlerde ilimiz ve ülke gençlerinin esaret hatta, cinayet aracı olan uyuşturucu hakkında dikkatlerini çekmek istiyorum.
ONUN ADI BONZAİ...
Kimliği, niteliği, işlevi, yarattığı tahribat konusunda, söz 'Kimya Mühendisleri Odası' uzmanlarının;                 
"Son günlerde gençlerimizin ölümüne neden olan ve halk arasında "Bonzai" olarak bilinen uyuşturucu madde FENAZEPAM; sentetik bir benzodiazepin türevi ilaç olması nedeniyle yasa dışı olarak çok ucuza kolayca üretilip ve satılmaktadır.
Bu nedenle kullanımı hızla yayılmakta ve kullanıldığında ölüme kadar giden sonuçlar yaratabilen çok tehlikeli bir uyuşturucu ve bağımlılık yapıcı bir maddedir.
Bonzai doğal bir ot ya da bitki değildir! Sentetik bir bileşiktir. Bonzai, aslında çok da yabancı değil fenazepam adlı bir benzodiazepin grubu bir ilaçtır. Epilepsi, alkol bağımlılığının tedavisi ve uykusuzluk gibi bir dizi sorunun tedavisinde başvurulan fenazepam, tıp dünyasında cerrahi girişim öncesi anestezinin etkisini arttırmak, anksiyeteyi azaltmak amaçlı da yer bulmuştur. Son yıllarda fenazepam, bu amacın dışına çıkarak sokağa inmiş ve İngiltere, Finlandiya, İsveç gibi Avrupa ülkelerinde, Amerika`nın Georgia ve Lousiana başta gelmek üzere farklı eyaletlerinde ve ne yazık ki ülkemiz gençleri arasında yayılmaya başlamıştır. Bonzai (FENAZEPAM) sentetik bir benzodiazepin türevi ilaç olması nedeniyle yasa dışı olarak çok ucuza, kolayca üretilebilmekte ve satılmaktadır.
Yaygın olarak bilinen diğer bir yanlış ise, Bonzai isimli bu uyuşturucunun sentetik cannabinoid olduğudur . Fakat 25 Mayıs 2014 tarihli 28893 sayılı Resmî Gazete`de de yayınlandığı üzere uyuşturucunun asıl adı Phenazepam (7-Bromo-5-(2-chloropheny 1)-1,3 -dihydro-2H-1,4-benzodiazepin-2-one)`dır ve Türkiye`ye sokulması ve satışı yasaklanmıştır. İnternet üzerinde Bonzai ile ilgili pek çok yanlış bilinen isim mevcuttur. Diğer sentetik uyuşturucular ile sıklıkla karıştırılan fenazepam günümüzde pek çok ülke tarafından yasaklanmıştır.
Ucuz olması nedeni ile gençlerimiz arasında günden güne yaygınlaşmaktadır aynı zamanda araştırmalar bu maddenin kullanımının maalesef ilköğretim seviyesine kadar indiğini göstermektedir. Bazı ilkokullarımızın önlerinde bile satışı yapıldığı bilinmektedir.
Araştırmalara göre Fenazepam, santral sinir sisteminde etkili olan bir ilaç için oldukça uzun bir yarı ömüre sahiptir. 1 miligram alınırsa, 60 saat sonra kullanıcının kanında hala yarım miligram fenazepam bulunmaktadır. Bu durum ilacın etkilerinin uzun süre (3-4 gün) neden devam ettiğini açıklamaktadır. Fenazepam`ın gençler arasında tedavi dışı kullanımının giderek arttığı 2011 başlarında kesinleşmiştir. Fenezepam yan etkileri nedeniyle İngiltere ilaç listesinde uzun süre kullanılmaması gereken ilaçlar kategorisindedir.
Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Şube Müdürlüğü verilerine göre Türkiye`de genelinde geçen yıl ele geçirilen 540 kilo 559 gram Bonzai'nin 275 kilo 895 gramı İstanbul`da yakalanmıştır. İstanbul`u 62 kilo 242 gramla Bursa ve 31 kilo 55 gramla İzmir takip etmiştir.
Tıp bilim adamlarının uyarılarına göre Bonzai kullanımının kalp`te aritmi, hipertansiyon ve böbreklerde tahribat gibi sağlık sorunlarına neden olduğu belirtilmektedir. Bir çok uyuşturucu maddede olduğu gibi Bonzai vücuda girdiğinde başlangıçta algılarda zayıflama, halüsinasyon görülmesi, olaylara karşı aşırı tepki verme gibi etkiler yarattığı bilinmektedir. Daha sonra ise önce denge kaybı, ardından geçici körlük ve bilinç kaybı oluşabilmekte; ölüme neden olduğu konusunda araştırmalar vardır.
Her türlü bağımlılık yapıcı madde ile mücadelede öncelikli sorumluluk devlet yetkililerindedir. Devlet narkotik malzemeler ile ilgili kolluk güçlerini kullanarak mücadele etmeli, eğitim müfredatında geniş yer vererek bilinçlendirme faaliyetlerini arttırmalıdır. Gençleri umutsuzluğa iten sosyal, ekonomik ve politik olguların yaratıcıları ve sorumluları bunların toplumsal bir felaket olduğu gerçeğini kabul ederek bu konularda toplum yararına eşit ve adil çözümler üretip bonzai ve benzeri uyuşturucu eğilimlerini doğuran koşulları yada en azından onun ön koşullarını ortadan kaldırma - engelleme sorumluluğunu göstermelidir.
Çocuklarımızı bu bağımlılık türünden korumanın en önemli yöntemi şüphesiz ki anne ve babaların yakın takibi ve gözlemi ile mümkündür. Çocuklarımızda
o    Beklenmeyen saldırganlık,
o    Agresif davranışlar,
o    Gözlerde kanlanma,
o    Uyku bozukluğu,
 
Gibi belirtiler gözlemlediğimizde nedeninin uyuşturucu madde kullanımı olabileceği unutulmamalıdır.
"Bonzai" ölümcül sonuçlara neden olan toksik bir kimyasaldır."
Sorunsuz ve sağlıklı bir yaşam dilerim.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol