İL ÖZEL İDARE'NİN 2015 AJANDASI ÜZERİNE GEÇ KALMIŞ BİR YAZI

Cumhuriyet yıllarında kurum ve kuruluşların takvim çıkarmaları gelenek olmuştur. Takvimler zaman üzerine bilgi sahibi olma aracıdırlar. Fakat reklamın, tanınmanın ekonomi ve ticaret ile olan ilişkisinin anlaşılması üzerine takvimler daha çok reklam özellikli olmuşlardır. Kurumlar daha çok kendi işlerini, kendilerinin imalatı olan ürünlerini, işyerlerini öne çıkarmışlardır. Takvimlerin içeriği ile ilgili fazla bir değişiklik yapmadan bu gelenek devam etmektedir. Ancak resmi kurum ve kuruluşların çıkardıkları takvimler kurumların resmiyeti dolayısıyla içerik ve görünüm bakımından farklı olmaktadırlar. Şuraya gelmek istiyorum:
Bu yıl Özel İdare değişik bir Ajanda çıkarmış, Ajanda sayfalarına tanıtımı öne çıkarmıştır. Kırklareli ilinden yetişen bazı kültür sanat insanlarına yer vermiştir. Kırklareli Özel İdare Sekreteri Sayın Ziya Eser ilin kültür sanat sahibi insanlarına yer vermiş, onları tanıtma yoluna gitmiştir. İli tanıtmanın en akılcı, en gerçekçi yolunu, yöntemini kullanmıştır. Bir anlamda İL'in yetiştirdiği, eylem ve bilgileri ile kültür ve sanatları ile toplumda itibar görünenleri yetişen kuşaklara işaret etmiştir. Bu bir yenilik, ileri bir adımdır. Yerel halk ve özellikle Özel İdare Ajandası'nı kullananlar yaşadıkları yerde yetişmiş bazı tanınmış, ili tanıtmış insanlardan bazılarını tanıma imkanı bulmuşlardır.
Özel İdare Sekreteri Sayın Ziya Eser kurumu adına güzel bir başlangıç yapmıştır. Ortaya bir model koymuştur. Bunun üzerine bundan sonra çıkarılacak ajandalara daha başka neler konabilir? İlin turistik, kültürel, doğal, tarihi dokusu üzerine düşündüğümüzde buralardan ajandaya konabilecek başka neler olabilir? Mesela bir cümle: "8200 yıl önce Trakya'da tarihin ilk köyünü Kırklareli'nde çiftçiliği, hayvancılığı başlatmışlar, yörede kültürleşme sürecini başlatmışlardır" gibi daha anlamlı cümleler ajandayı kullananlar aracılığı ile Kırklareli'nin geçmişini hatırlatmış olurlar. Tarihin en uzun SU YOLU Kırklareli'nde dense insanlar merak etmezler mi? Veya "ELLİ LİRA'nın üstündeki kadın Fatma Aliye Hanım Kırklareli kökenli tarihimizin ilk kadın edebiyatçısı" diye yazılsa, bir sayfaya böyle bir cümle yazılsa ilgi uyandırmaz mı?
Özel İdare Sekreteri Sayın Ziya Eser bir eğitimcidir. Öğrenmenin, öğretmenin, ilgi uyandırmanın yöntemlerini bilen kişidir. Nitekim bu yanı ile çıkardığı ajanda da bir yenilik yapmış, ajandayı görenler orada Kırklareli'nin birkaç kültür sanat insanını tanımış oldular.
Uzun laf etmeye gerek yok. Her şeyi yararlı kulmanın yolu ve yöntemi vardır. Amerikalılar buna PRAGMACILIK (Faydacılık) derler. Zararı olmayan her şey, her hizmet, her düşünce ve öneri yararlıdır. Bu bağlamda Kültür-Sanat, Kırklareli'nin çok önemli yanlarını yansıtmak bir uçtan üzerinde yaşadığımız coğrafyaya ilgiyi çekmek tanıtımın, tanınmanın ilk adımıdır. Buna, özellikle Kırklareli'nin çok ihtiyacı vardır. Bu vesileyle ÖZEL İDARE'NİN 2015 AJANDASI'nda yer alan Kırklareli'nin kültür-sanat alanında isim yapmışları şuracığa yazmakla yetinmek istiyorum… İşte Özel İdare'nin seçtiği (2015) kişiler:
1- Ses Sanatçısı Candan Erçetin, 2- Burhan Öcal, 3- Göksel Baktagir, 4- Nedim Nalbantoğlu, 5- Nazif Karaçam. Ancak İl Özel İdaresi Ajandası’nda bunlardan başka ilin çok özel yerleri de Ajanda da yer alıp tanıtılmıştır. 2016 Ajandasında başka kişiler yer alacaktır. Örneğin, Mustafa Kemal Atatürk ile Samsun'a çıkan Topçu Subayı Kemal Doğan gibi tarihi kişiler.
İl Özel İdare Sekreteri Sayın Ziya Eser'i kutlarım. Zira Ajandanın her sayfası Kırklareli'nin tarihsel, kültürel ve doğal zenginliğini anlatıyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol