İÇİNDE İNCE BİR UYGARLIĞI TAŞIYAN İNSAN ELMACIKLI HASAN TUNA

Mustafa Kemal Atatürk, Anadolu'da bir yerlere giderken okullu, okulsuz köyü ziyaret etmiş, köylülerle görüşmüştür. Bu görüşmelerde bir şey dikkati çekmiştir. Biri okullu, öğretmenli olan köy ile okullu ve öğretmeni olmayan köy halkı arasında bir fark yoktur. Oysa eğitimli, okullu, öğretmenli köy ile okulsuz, öğretmensiz, eğitimsiz köy arasında fark olması gerekir diye düşünmüştür. Bu durum niye böyledir? Diyelim ki Kırklarelili Şair Mülayim Tirfil ile Elmacık Köyü’nden Hasan Tuna okula hiç gitmemişlerdir. Fakat fikir ve düşüncelerine bakacak, söylemlerine dikkat edecek olursak sanki bir Üniversitede okumuş, eğitim görmüş gibidirler. Bu durum Mustafa Kemal Atatürk'ü çok etkiler ve düşündürür. Milli Eğitim Bakanı’nı çağırır ''Bana bak der, eğer okul, öğretmen köyü, köylüyü değiştirmiyor, çalışkan, üretken, verimli hale getirmiyorsa bırakın oldukları gibi kalsınlar" der.
Şuraya varmak, şunu söylemek istiyorum.
Hasan Tuna hayatında hiç okula gitmemiş, okuma yazma bilmeyen bir köylüdür. Onun bu tarafı olduğu gibi kalırken, o sağduyusu ile hareket ederek ve geri kalmış köyünü arkada bırakarak İstanbul'a gitmiştir. Düşünce, fikir yürütme ortamını, sosyal çevreyi değiştirmiştir. Önce kitap, yazı yerine tabiatı (Doğayı) okumaya, anlamaya, insanları tanımaya çalışmıştır. Bu arada çeşitli işlere girip çıkmış, bu sayede iş yapmayı, işin en iyisini yapmayı sevmiştir. Bu yüzden İstanbul'da hiç işsiz kalmamıştır. İşin sahipleri, patronları onun bu halini güven verici bularak daha önemli, daha sorumluluk isteyen işler vermeye başlamışlardır. Firma adına Japonya'ya göndermişlerdir. Orada bir yıla yakın kalmış, incelemelerde, gözlemlerde bulunmuştur. Japonların işsiz kalmaktan korktuklarını görmüştür. Mütevazi yaşadıklarını izlemiştir. Onların bilgili, tecrübeli birisi öldüğünde "BİR KÜTÜPHANE YANDI" dediklerini duymuştur.
Hasan Tuna Japonya'dan belli bir bilgi, görgü ve tecrübe ile İstanbul'a dönmüş, toplum içinde yerinin İşçi Partisi olduğunu anlayarak, partiye girmiştir. Zaman içinde Genel Başkan Mehmet Ali Aybar ile dost olmuştur. Hasan Tuna'nın bu bağlamda kafası, düşünceleri, görüşleri ileri anlamda değişmiştir fakat yerini, toplumdaki statüsünü değiştirmemiştir. Köyüne bu anlamda farklı dönmüştür; ancak köyüne dönmekten mutlu olmamıştır. Çünkü köyde hiçbirşey değişmemiştir. Hatta bazı alanlarda daha geriye gidildiğini görmüş ve hüzünlenmiştir. Mesela Hasan Tuna’ya göre köyde zaman bir su gibiakıp gitmiştir. Devletin bazı hizmet kurumları köye gelmiş olmasına rağmen Köyün Kafası değişmemiştir. Hasan Tuna köyünün geri kalmışlığına bakarak Türkiye'de köklü bir "ZİHNİYET DEĞİŞİKLİĞİ"ni düşünmediğini söylüyor. Beyinlerin çalışmadığını belirtiyor. Yüzyılların ihmali olduğunu söylemeyi de unutmuyor. Hasan Tuna bunları gözlemlerine, izlemlerine, sağduyusuna dayanarak söylüyor. 90-100 yıllık Cumhuriyet bir ZİHNİYET DEĞİŞİKLİĞİ amaçladığı halde bu değişiklik olmamıştır." Çünkü diyor, değişmek istemiyoruz, değişirsek elde ettiklerimizi kaybetmekten korkuyoruz. Mesela bu tutuculuğumuz bundan geliyor. Hasan Tuna köyde medeniyet olmadığını bir kez daha söylüyor. Muhtemel bir değişikliğe de vade biçmekten kaçınıyor.
Hasan Tuna köyün değişen, kendisini geliştiren, bilinçli hareket eden bir CUMHURİYET İNSANI'dır. Evin içi ve dışı ile barışık insandır. O, köyünde, köyün karanlığında yanan bir mum ışığıdır. Şehre geldiğinde evin bahçesinde yetiştirdiği çiçeklerden, sebzelerden, meyvelerden dostlarına ikramda bulunmak suretiyle bilgili, medeni ve bilinçli bir insan olduğunu kanıtlamaya çalışır. Doğallığı ile kalmaya özen gösterir. Huzur bulmak için köyünü çevreleyen ormanlar, bir akarsu kenarında bir kaynak başında, bir meşe ağacının gölgesinde doğa ile baş başa olur. Bu Elmacıklı Hasan Tuna'dır. Onu tanımıyorsanız, tanıyın. Yöresinde "DOĞAYI OKUYAN ADAM" diye tanınır. Bir ayağı köyde, bir ayağı şehirde fakat aklı İstanbul'da olan insandır. Çünkü çocuklarını ŞEHİR İNSANI yapmıştır. Bütün bunlara rağmen Hasan Tuna doğallığı ile içimizden biridir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol